Diminuare a simtului gustativ.
Este considerata o tulburare care afecteaza simtul gustativ, si nu trebuie confundata cu ageuzia, care consta in pierderea totala a acestui simt.
In situatii normale, papilele gustative din limba noastra pot identifica cinci arome de baza: dulce, sarat, acru, amar si umami, acesta din urma referindu-se la gustul carnii sau a sosului de soia. Cu toate acestea, in cazul hipogeuziei, aceasta capacitate este diminuata.
Posibilele cauze ale hipogeuziei pot fi variate, incluzand leziuni ale nervilor gustativi, afectiuni ale cavitatii bucale, cum ar fi gingivita sau cancerul oral, unele medicamente, cum ar fi cele utilizate in chimioterapie, probleme de sanatate precum diabetul, hipertensiunea arteriala, scleroza multipla, boala Alzheimer, dar si obiceiuri precum fumatul sau consumul excesiv de alcool.
De asemenea, hipogeuzia poate fi un simptom al unei afectiuni numita disgeuzie, o distorsiune a perceptiei gustului, in care un gust normal devine perceput ca fiind neplacut.
In anumite cazuri, gustul poate reveni de la sine odata ce cauza este eliminata sau tratata. De exemplu, daca hipogeuzia este cauzata de un medicament, oprirea sau schimbarea acestuia poate ajuta.
Este important ca persoanele care prezinta simptome de hipogeuzie sa se adreseze unui medic pentru a i se diagnostica si trata corespunzator afectiunea.
Intrucat simtul gustului joaca un rol important in alimentatie si, implicit, in starea generala de sanatate, gestionarea corecta a acestei tulburari este esentiala.