Spondilita anchilozanta si sarcina

Actualizat: 29 August 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este spondiloza anchilozanta


Spondilita anchilozanta este o afectiune inflamatorie cronica a articulatiilor sacroiliace si coloanei vertebrale asociata cu o varietate de afectari extrascheletale precum: ochiul, intestinul, cordul.

Raportul femei/barbati este de 1/3. Boala debuteaza mai precoce la femeie (uneori precipitata de sarcina sau travaliu) cu forme usoare de boala ceea ce a creat adesea dificultati si intarzieri in stabilirea diagnosticului.

Fertilitatea in spondilita anchilozanta

Debutul spondilitei anchilozante se situeaza in perioada de activitate sexuala cea mai activa si asociaza o stare de fatigabilitate, durere pe parcursul contactului sexual legata de inflamatia in articulatiile sacroiliace si la nivelul soldurilor asociata cu mobilitate scazuta a acestora.

Aceste aspecte pot determina reducerea apetitului sexual si dificultati in cuplu. Aceste dificultati pot fi depasite prin sedinte de consiliere medicala si sexuala a ambilor parteneri.

Tratamentul spondilitei anchilozante are un impact major asupra feritilitatii:

- Sulfasalzina la barbatii cu spondilita anchilozanta determina oligospermie cu efect atat asupra morfologiei cat si asupra motilitatii spermatozoizilor.

Copiii nascuti din barbatii expusi la sulfasalazina in momentul conceptiei au un risc crescut de malformatii congenitale.

Barbatul cu spondilita care intentioneaza sa conceapa un copil va fi sfatuit sa intrerupa sulfasalazina.

Se recomanda intreruperea lui cu cel putin 3 luni inainte de conceptia planificata. Nu exista date privind efectele adverse ale sulfasalazinei asupra fertilitatii feminine;

- Methotrexatul determina sterilitate reversibila la barbati.

Se recomanda intreruperea lui cu cel putin 3 luni inainte de conceptia planificata. Methotrexatul trebuie evitat la femeile cu potential reproductiv datorita caracterului sau clar teratogen si mutagen;

- Corticosteroizi la barbatii cu spondilita ar determina o scadere in concentratia spermei motiv pentru care vor fi administrati numai pe perioade scurte pentru controlul bolii.

In schimb administrarea lor la femeie nu influenteaza fertilitatea;

- Inhibitori TNF alfa. Pentru acestia nu exista date pe om privind influentarea potentialului reproductiv al femeii si al barbatului.

Efectul spondilitei anchilozante asupra graviditatii

Rata fertilitatii si graviditatii la pacientele cu spondilita anchilozanta este similara cu cea a femeilor sanatoase.

Frecventa avorturilor spontane, a nasterilor de fat mort este aceeasi ca si in populatia generala de tip feminin cu potential reproductiv.

Fetusii sunt nascuti la termen si au greutate normala la nastere, foarte probabil atunci cand manifestarile sistemice asociate bolii sunt minime.

Incidenta cezarienelor este mai mare la gravidele cu spondilita anchilozanta comparativ cu femeile sanatoase.

Efectul graviditatii asupra spondilitei anchilozante

Sarcina nu influenteaza spondilita anchilozanta. Graviditatea influenteaza manifestarile extraspinale precum uveita anterioara si artrita periferica, ambele crescand ca incidenta in perioada postpartum.

Efectul medicatiei din spondilita anchilozanta asupra sarcinii, fetusului si in perioada de alaptare

- Anti-inflamatoarele nesteroidiene (AINS) - nu influenteaza fertilitatea dar ar putea creste riscul de avort.

Nu exista dovezi privind teratogenicitatea asociata cu folosirea lor, dar s-au observat reduceri ale perfuziei renale fetale asociate cu expunerea prelungita la AINS astfel ca utilizarea lor va fi limitata in timpul sarcinii.

AINS-urile nu trec in laptele matern si se vor administra cu precadere imediat dupa alaptarea la san;

- Corticosteroizii - Cele mai multe studii recomanda administrarea lor in sarcina dupa primul trimestru.

Evidentele arata ca teratogenitatea corticosteroizilor este mica, limitata doar la buza de iepure. Prednisonul trebuie folosit in timpul sarcinii si lactatiei numai daca beneficiul justifica riscul perinatal potential;

- Sulfasalazina - nu creste numarul avorturilor spontane, a malformatiilor fetale, a nasterilor premature, frecventa icterului patologic sau a copiilor mai mici pentru varsta. Sulfasalazina se poate administra in sarcina si pe perioada lactatiei;

- Methotrexatul - nu va fi administrat datorita efectului mutagen si teratogen.

De principiu, el va fi intrerupt cu cel putin 6 luni inainte de momentul conceptiei. Methotrexatul este contraindicat pe perioada sarcinii.

Daca totusi sarcina apare la o femeie in tratament cu methotrexat, aceata va fi intrerupta;

- Terapiile biologice - din nefericire datele legate de siguranta terapiilor biologice in sarcina sunt limitate datorita lipsei unor modele animale relevante.

Managementul in perioada postnatala

Femeile cu spondilita anchilozanta in perioada postpartum pot avea dificultati in ingrijirea nou-nascutului.

Activitatile care implica coloana lombara precum ridicatul copilului sau imbaierea copilului sunt uneori dificil de realizat.

Aproape 3 din 10 cupluri au nevoie de a treia persoana pentru ajutor in ingrijirea copilului si acest lucru este valabil in special pentru femeile care sunt in puseu inflamator postnatal.

Conferentiar Dr. Gabriela Udrea
Spitalul Clinic  "Dr. Ioan Cantacuzino"
Sectia de Medicina Interna si Reumatologie
Str. Ioan Movila, nr. 5-7, Sector 2, Bucuresti, Romania
Tel.: 021.210.71.00; 021.210.64.55; 021.210.84.99


Citeste si despre:

Proprietatile terapeutice ale namolului Cum pot fi ameliorate durerile lombare? Legatura dintre durerile de spate si incontinenta Cifoza - curbura anormala a coloanei vertebrale Reabilitarea prin hidroterapie Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Efectele benefice ale termoterapiei Terapia cu ultrasunete - indicatii terapeutice si beneficii Spondilita anchilozanta - cauze, simptome, tratament Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al copiilor Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa