Nasterea prin cezariana - factor de risc pentru astm?

Actualizat: 03 Mai 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Un studiu publicat de catre cercetatorii olandezi sugereaza faptul ca exista o legatura intre nasterea prin cezariana si cresterea riscului de aparitie a astmului la copil. Nasterea pe aceasta cale pare a influenta functionalitatea sistemului imun al bebelusului, ceea ce poate determina aparitia clinica a astmului dar si predispozitia spre alergii. Printre principalii factori implicati in aceasta observatie, anume afectarea sistemului imun, este suprimarea celulelor T reglatorii, raspunzatoare de dezvoltarea si buna functionare a intregului sistem imun.

Specialistii sunt foarte surprinsi si incurajati de rezultatele studiului, deoarece acestea sugereaza existenta unei importante legaturi cauzale intre modul in care un bebelus este nascut si felul in care sistemul lui imun va functiona de-a lungul vietii. Studiul a inclus peste 3000 de copii, dintre care 247 nascuti prin cezariana. Riscul estimat al acestora a fost cu 80% mai mare de a dezvolta astm comparativ cu al copiilor nascuti pe cale vaginala. Asocierea a fost chiar mai puternica in cazul copiilor ai caror parinti au alergii, ceea ce sugereaza si existenta unei influente genetice.

Acesti copii au un risc de aproape trei ori mai mare de a deveni astmatici pana cand implinesc varsta de 8 ani. Din grupul copiilor inclusi in studiu, 12% au fost in final diagnosticati cu astm pentru care au primit tratament cu costicosteroizi inhalatori. Studiul a fost realizat ca urmare a observatiei ca rata de diagnosticare a astmului a crescut semnificativ in ultimii ani, in paralel aproape cu rata de nasteri prin operatie cezariana. Daca in 1970, de exemplu, se efectuau doar 5% nasteri prin cezariana (si doar in situatii grave), in anul 2000 procentul a crescut la peste 30%.

Posibile explicatii

In cadrul studiului a fost comparata supresia celulelor T (limfocite T) din organismul unor copii nascuti in mediu urban din parinti cu istoric familial de astm (istoric care influenta oricum riscul de aparitie a astmului in copilarie). Supresia celulelor T a fost masurata prin analiza sangelui din cordonul ombilical. Rezultatele au evidentiat faptul ca exista o reducere a activitatii celulelor T la copiii nascuti prin cezariana, comparativ cu copiii nascuti pe cale vaginala. De exemplu, indexul mediu de supresie a celulelor T a fost de 0.78 la copiii nascuti prin cezariana comparativ cu 1.11 la cei nascuti pe cale vaginala.

Una din explicatiile oferite de specialisti pentru aceasta activitate anormala a celulelor T a bebelusilor nascuti prin cezariana a fost ca raspunsul imun neonatal poate fi influentat de stresul nasterii si de procesul nasterii naturale in sine, precum si de expunerea la microbii din canalul matern, in cadrul expulziei genitale.

Descoperirile trebuie investigate suplimentar, atat pentru a se putea corela mai bine riscul de astm cu calea pe care se va naste copilul, cat si pentru a se stabili cum modul nasterii influenteaza activitatea ulterioara a sistemului imun. Specialistii sunt insa multumiti de aceste rezultate, deoarece par a incepe sa aduca din ce in ce mai multe elemente care sa explice legatura dintre astm si cezariana, legatura observata de mai mult timp.


Citeste si despre:

Nasterea prin cezariana Factori de risc pentru cancerul de colon Greutatea mica la nastere: factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare Tot ce trebuie sa stim despre hernia dupa nasterea prin cezariana Factori de risc pentru excesul in greutate si obezitatea la copii Cauze si factori de risc pentru incontinenta urinara Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine Dureri de cap in sarcina: 4 posibile cauze de care sa tii cont Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Factorii de risc pentru necroza avasculara Factori de risc pentru anevrismul aortic toracic Infectiile, factor de risc pentru aparitia cancerului Factori de risc pentru aparitia varicelor Factorii de risc pentru displazia celulelor cervicale Nasterea vaginala dupa cezariana (NVDC) Operatia cezariana