Inflamarea lobului urechii: cauze si optiuni de tratament

Actualizat: 20 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Inflamatiile de la nivelul lobului urechii sunt, in general, cauzate de leziunile de la nivelul acestuia. Bacteriile si alti germeni pot patrunde prin aceste leziuni, determinand infectii.

De asemenea, pacientii pot dezvolta alergii la un produs sau un obiect ce au intrat in contact cu urechea.

Oamenii pot trata, de obicei, aceasta afectiune la domiciliu, cu medicamente ce nu necesita prescriptie medicala. In unele cazuri poate fi nevoie de asistenta medicala de urgenta.

Cauze

Exista mai multe cauze ce pot provoca inflamarea lobului urechii. Din acestea fac parte urmatoarele:

Piercing-uri

Piercing-urile sunt o cauza frecventa a inflamarii lobului urechii. Prin realizarea unui piercing se face o leziune la nivelul lobului, ducand la o reactie normala de inflamare a acestuia.

Majoritatea persoanelor care au piercing-uri au experimentat durere si inflamatie timp de o saptamana sau chiar mai mult. Uneori, leziunea se poate infecta, iar vindecarea se realizeaza mult mai greu.

Se recomanda ca aceasta interventie sa fie realizata in centre specializare, intr-un mediu steril, pentru a evita infectarea. Daca simptomele persista mai mult de doua saptamani sau se agraveaza, atunci este necesar consultul unui medic.

Reactia alergica sau dermatita de contact

Dermatita de contact este o alta cauza frecventa a inflamarii lobului urechii. Acest lucru apare in mod obisnuit in urma unei alergii cauzate de contactul pielii cu anumite tipuri de bijuterii. Dermatita de contact se manifesta prin eritem, inflamare si prurit in zona afectata.

Cerceii din nichel pot provoca inflamarea lobilor. Evitarea bijuteriilor care contin substante iritante poate ajuta la prevenirea simptomelor si la vindecare.

De asemenea, pielea de la nivelul urechilor poate dezvolta alergii la lotiuni sau parfumuri.

Este recomandat consultul unui dermatolog pentru a depista ingredientul din produsele cosmetice la care este pacientul alergic.

Traumatismele

Un traumatism minor poate fi suficient pentru a provoca iritatie si inflamatie la nivelul urechii. Traumatismele cele mai frecvente sunt reprezentate de:

• Trasul de urechi al copiilor;
• Purtarea unor cercei foarte grei;
• Taieturi si zgarieturi la nivelul urechii;
• Lovirea urechii cu o minge sau alt obiect.

Traumatismele de la nivelul urechii se manifesta prin inflamatie, durere si sensibilitate la atingere.

Intepaturile de insecte

Inflamatiile misterioase de la nivelul urechii, care apar peste noapte, pot fi provocate de unele insecte. In unele cazuri se poate observa un punct mai rosu in centrul umflaturii. Intepaturile de insecte pot provoca prurit, durere si eritem.

Antihistaminicele orale sau cremele cu hidrocortizon pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Daca simptomele se agraveaza si se extind la nivelul gatului sau al fetei este necesar sa se solicite asistenta medicala, deoarece poate fi prezenta o reactie alergica.

Celulita bacteriana

Celulita bacteriana este un tip de infectie a pielii. Poate fi dureroasa si provoaca edemul si eritemul pielii afectate. Lobul urechii afectat de celulita poate fi sensibil si cald la atingere. Celulita necesita ingrijire medicala.

Abcesul

Abcesul reprezinta o acumulare de secretie purulenta sau de alte fluide la nivel subcutanat. De obicei, abcesul este provocat de o infectie bacteriana.

Simptomele abcesului includ: febra, greata, durere, inflamatie locala. Un abces se poate agrava daca nu este tratat corespunzator.

Chistul

Chisturile pielii sunt cunoscute sub denumirea de chisturi sebacee. Sunt pur si simplu anormalitati ale pielii si sunt umplute cu materii lichide sau semilichide.

Desi nu pun viata in pericol, chisturile pot fi foarte inconfortabile. Deoarece chisturile sebacee se gasesc cel mai frecvent pe scalp, gat, fata si spate, nu este neobisnuit sa apara si la nivelul urechii. Cu cat este mai mare chistul, cu atat este mai probabil ca acesta sa fie dureros.

Unele plante

Contactul cu unele plante, cum ar fi iedera otravitoare sau urzica, poate provoca inflamatie a lobului urechii. Plantele pot provoca urmatoarele simptome: eruptie cutanata, prurit, vezicule, durere.

Hematomul auricular

Hematomul auricular apare in urma unui traumatism la nivelul urechii. Cel mai frecvent apare la boxeri deoarece acestia primesc in mod regulat lovituri in zona capului.

Aceste tipuri de leziuni provoaca acumulare de sange in urechea exterioara. Daca urechea nu este drenata dupa ranire, ea se poate deforma, inflama si infecta.

Otita externa

Otita externa, cunoscuta in mod obisnuit si ca urechea inotatorului, reprezinta o infectie in canalul urechii. Se poate raspandi spre lobul urechii si poate provoca inflamarea acestuia. Simptomele includ: edem, durere, eritem, prurit.

Mastoidita

Mastoidita reprezinta inflamatia mastoidei. Aceasta apare in general in urma unei otite cronice. Aceasta include urmatoarele simptome:

- Febra si frisoane;
- Cefalee;
- Somnolenta;
- Durere;
- Iritabilitate sau modificari de dispozitie;
- Pierderea auzului.

Mastoidita necesita asistenta medicala.

Tratament

Tratamentul depinde de cauza care sta la baza inflamatiei. Pacientii cu lobul urechii inflamat din cauza unei reactii alergice vor trebui sa evite alergenii pe viitor, mai ales bijuteriile din nichel.

Este recomandat consultul unui medic in cazul in care simptomele se inrautatesc sau se extind.

Infectiile necesita, de obicei, tratament cu antibiotic. In functie de antibiograma, medicul va prescrie tratamentul de electie. Mastoidita necesita tratament medical de urgenta.

Medicul va trebui sa puna un diagnostic corect si precoce pentru ca tratamentul sa fie eficient si pentru a evita complicatiile.

Unele remedii pot ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor. Acestea sunt reprezentate de:

• Aplicarea compreselor reci la nivelul urechii pentru a scadea fluxul de sange din zona, reducand astfel edemul;

• In cazul in care este prezent un chist sebaceu se pot aplica comprese calde pentru accelerarea evacuarii secretiilor;

• Administrarea medicamentelor antialgice;

• Administrarea medicamentelor antihistaminice orale sau topice pot ajuta la reducerea simptomelor provocate de reactiile alergice;

• Aplicarea uleiului de arbore de ceai. Acest ulei poate accelera procesul de vindecare a ranilor si poate lupta impotriva bacteriilor;

• Administrarea antibioticelor in cauzul infectiilor bacteriene;

• Crema topica de hidrocortizon in cazul reactiilor alergice.

Preventie

Pentru a preveni inflamarea urechii trebuie sa fie respectate anumite aspecte. Acestea includ:

• Mentinerea curata si uscata a urechii;

• Evitarea alergenilor cunoscuti, cum ar fi produsele cosmetice sau anumite metale;

• Evitarea introducerii obiectelor straine in canalul urechii;

• Ingrijirea adecvata a oricarei leziuni a lobului urechii pentru a evita complicatiile.

Concluzii

In multe cazuri, inflamarea lobului urechii se poate vindeca de la sine sau cu ajutorul unor remedii simple, cum ar fi aplicarea compreselor calde sau reci.

Cu toate acestea, in unele cazuri este important sa se solicite ajutorul medicului, mai ales daca simptomele se agraveaza si se extind la nivelul fetei si a gatului. Daca tratamentul este instituit rapid, perspectiva este foarte buna.

Sectiune sustinuta de:

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CABINET ORL DR.CONDREA NINA (Fagaras)
Tel: 0761334525
Fagaras, Str. Ghioceilor Nr1, Policlinica Parter

Medici

medic primar CONDREA NINA
ORL - CABINET ORL DR.CONDREA NINA (Fagaras)
Fagaras, 0761334525

Citeste si despre:

Lepra sau boala Hansen Greseli frecvente de infrumusetare Boala vasculara periferica Nu ignora durerea de urechi. Boli grave pe care le poate ascunde Crupul laringian (difterie cu localizare laringiana) Picioarele: 18 indicii despre sanatate Importanta protezarii auditive bilaterale Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Informatii esentiale despre liftingul facial Afectiuni ale glandelor salivare Tratamentul afectiunilor auditive Otita la copil Otita externa sau urechea inotatorului Ce este otita de piscina si cum o tratam
Cere sfatul medicului ×