Dr Florescu Maria Cristina
Medic Specialist Endocrinologie
Mastoza fibrochistica este caracterizata prin aparitia unor umflaturi dureroase la nivelul unuia sau ambilor sani, evidentiabili in special in perioada premenstruala.
Datorita acestui fapt, afectiunea mai poarta numele de modificare mamara ciclica, dat fiind faptul ca simptomele difera in intensitate in functie de variatiile hormonale fiziologice aleciclului menstrual (de cele mai multe ori simptomele apar inaintea menstruatiei si dispar dupa aceasta).
Mastoza fibrochistica este o afectiune strans legata de modificarile hormonale caracteristice ciclului menstrual. Nodulii mamari apar de obicei in perioada ovulatiei (ziua 14 a ciclului menstrual). Aceaste modificari aparute la nivelul sanilor sunt considerate fiziologice (normale) si sunt foarte frecvente in special in randul femeilor tinere.
Mastoza fibrochistica poate afecta unul sau ambii sani. Simptomele se intensifica si sunt mai evidente inaintea menstruatiei si difera de la un ciclu menstrual la altul.
Simptomele includ:
- cresterea in volum a sanilor;
- sensibilitate crescuta si durere la nivelul sanilor. Pacientele descriu o senzatie de greutate la nivelul sanilor precum si zone inflamate, sensibile si dureroase la atingere;
- umflaturi la nivelul sanilor (noduli mamari), apar in relatie cu modificarile hormonale caracteristice ciclului menstrual. Acesti noduli sunt usor evidentiabili la palparea manuala a sanului si pot fi, unici sau multipli, mobili si isi pot modifica dimensiunile pe parcursul ciclului menstrual.
Majoritatea femeilor observa modificarile caracteristice mastozei fibrochistice inaintea varstei de 30 ani.
In cazul in care simptomele apar cu 2 saptamani inaintea menstruatiei, este indicat ca femeia sa astepte perioada menstruatiei pentru a vedea daca simptomele scad in intensitate sau dispar.
Este necesar un consult medical de specialitate ori de cate ori apare:
- disconfort, sensibilitate sau durere mamara asociata cu lipsa menstruatiei. Aceste simptome pot fi asociate cu sarcina, in acest caz fiind indicata efectuarea unui test de sarcina
- durere mamara intensa asociata cu edem si roseata cu sau fara febra, simptome asociate unei posibile infectii aparute la acest nivel (mastita)
- aparitia unei scurgeri mamelonarede obicei cu aspect laptos sau galbui;
- durere intensa paroxistica (aparuta brusc), fara o cauza cunoscuta si care dureaza mai mult de 2 saptamani;
- durere intensa si persistenta localizata intr-o anume zona a sanului, in special daca aceasta se regaseste si persista doar in regiunea respectiva;
- nodul mamar care persista dupa terminarea perioadei menstruale.
Majoritatea femeilor cu mastodinii (dureri la nivelul sanilor) si noduli mamari care apar si dispar apoi pe parcursul ciclului menstrual, sunt diagnosticate de medic ca avand mastoza fibrochistica. Aceasta afectiune este frecventa in randul femeilor tinere.In unele cazuri, femeia nu poate sa faca o legatura intre ciclul menstrual si aceste manifestari aparute la nivelul sanilor, nefiind garantata astfel benignitatea afectiunii, astfel ca este recomandat un consult medical de specialitate cu efectuarea unui examen mamar complet.
Mastoza fibrochistica, o boala benigna, nu necesita pentru diagnostic examinari complexe, anamneza si examenul clinic fiind suficiente in acest scop. In cazul in care medicul suspecteaza o alta patologie asociata sau pentru o siguranta mai mare a pacientei, se poate recomanda efectuarea unei ecografii mamare sau a unei mamografii.
In unele cazuri medicul mai poate recomanda:
- efectuarea unui test de sarcina (analiza urinii), pentru ca simptomele caracteristice puseelor din mastoza fibrochistica se pot regasi si in sarcina (de obicei sunt asociate si cu lipsa menstruatiei)
- biopsia mamara, procedura care consta in extragerea unei portiuni mici de tesut cu ajutorul unui ac lung, subtire, pentru a putea apoi sa fie analizat la microscop
- imagistica prinrezonanta magnetica(IRM), o investigatie care foloseste un camp electromagnetic si unde radio, pentru a obtine imagini computerizate a sanilor. IRM-ul poate evidentia traumatisme, infectii, inflamatii sau diferite tumori cu localizare mamara.
Tratament - generalitati
Majoritatea femeilor diagnosticate cu mastoza fibrochistica nu necesita tratament medical de specialitate, afectiunea fiind considerata o modificare fiziologica a perioadei premenstruale si care nu conduce la aparitia cancerului mamar. Masurile ambulatorii (masurile terapeutice sau profilactice efectuate la domiciliu), conservatoare sunt suficiente pentru ameliorarea simptomelor mastozei fibrochistice, exceptie facand cazurile cu mastodinii intense, recurente.
Anticonceptionalele orale pot reduce simptomatologia mastozei fibrochistice, in special mastodiniile si nodulii mamari. Anticonceptionalele orale pot de asemenea ameliora simptomele generale asociate mastozei fibrochistice (prin restabilirea echilibrului hormonal) si protejeaza de asemenea si impotriva unei sarcini nedorite.
Anticonceptionalele orale au relativ putine efecte secundare si pot fii luate de majoritatea femeilor nefumatoare, cu varste mai mici de 40 ani. In unele cazuri, se relateaza inrautatirea simptomelor odata cu administrarea anticonceptionalelor (in special persistenta nodulilor durerosi), acestea fiind si unul din reactiile adverse ale acestora.
In cazurile de mastoza fibrochistica care este insotita de mastodinii intense, medicul poate recomanda tratamentul simptomatic antialgic. Datorita efectelor adverse care pot aparea la administrarea cronica a antialgicelor, acestea sunt rezervate cazurilor cu dureri intense si recurente a sanilor.
Danazolul este un produs hormonal sintetic (hormon produs in laborator) care contine testosteron (hormon masculin, care se gaseste in mod normal in cantitati mici si la femei). Testosteronul administrat la femei poate stopa menstruatiile prin instituirea unei false menopauze.
Bromocriptina, un medicament care actioneza la nivelul hipofizei (glanda endocrina situata in partea anterioara a encefalului si care functioneaza ca un centru de comanda si reglare a echilibrului hormonal). Bromocriptina scade concentratia prolactinei, un hormon secretat la acest nivel si care are un rol important in dezvoltarea normala a sanului.
Tamoxifenul, blocheaza efectele hormonilor estrogeni in organism si este de asemenea folosit in tratamentul cancerului mamar.
Tratamentul ambulator (la domiciliu)
In cazul mastodiniilor care apar si dispar in functie de perioadele ciclului menstrual sau chiar si in cazul mastozei fibrochistice necomplicate, sunt suficiente unele masuri simple suportive pentru a ameliorarea simptomelor precum disconfortul si durerea mamara. In cazul in care simptomele asociaza si amenoree (lipsa menstruatiei), se recomanda efectuarea unui test de sarcina inaintea inceperii tratamentului ambulator.
Urmatoarele masuri suportive pot fi utile in ameliorarea simptomelor din mastoza fibrochistica:
- folosirea unui sutien comod care mentine sanul intr-o pozitie fixa, reducand astfel mastodiniile accentuate de miscare;
- reducerea consumului alimentar de lipide, astfel ca totalul lipidelor din ratia alimentara sa fie de aproximativ 15%. Unele studii medicale arata ca o dieta indelungata hipolipidica, poate reduce semnificativ mastodinia (durerea mamara). Cu toate acestea, dieta hipolipidica este greu de mentinut in cazul multor femei, iar orice modificare drastica in dieta zilnica, trebuie privita cu mare atentie;
- tratamentul antialgic, poate fi folosit in cazurile cu mastodinii intense si recurente. Cel mai des sunt folosite acetaminofenul sau ibuprofenul.
Metodele de terapie alternativa si suplimentele alimentare pot ameliora de asemenea simptomele mastozei fibrochistice, insa chiar si administrarea acestora necesita o atentie speciala, mai ales in cazurile in care nu se cunoaste exact etiologia simptomelor si este posibil un alt diagnostic (sarcina, infectii sau inflamatii ale sanului).
Totusi este recomandat un consult medical inaintea administrarii unui astfel de tratament, in special daca este asociat cu alte tratamente medicamentoase.
Magneziul, suplimentele cu magneziu luate in doze de 400mg pe zi, incepand din a doua parte a ciclului menstrual (ziua 14, perioada ovulatorie), pot atenua simptomele neplacute care insotesc mastoza fibrochistica. Unele femei cu sindrom premenstrual (dureri abdominale, balonari, greata, cefalee, iritabilitate, etc) au un nivel scazut de magneziu seric, datorita corelatiei acestuia cu nivelul prostaglandinelor (substanta chimica produsa in organism, care este un mediator al durerii). Nivelul prostaglandinelor este modificat in diferite boli care asociaza inflamatie si durere, precum si in mastoza fibrochistica.
Preparatele cu magneziu pot de asemenea ameliora si simptomele de ordin psihic aparute in perioada premenstruala (iritabilitatea, depresie). Administrarea unor doze zilnice care depasesc 400mg pot provoca diaree, (reactie adversa aparuta la administrarea cronica de magneziu).
Acidul gamma-linoleic, un acid gras esential (care nu poate fi sintetizat in organism), care poate sa atenueze mastodinia asociata mastozei fibrochistice. Unele studii medicale sustin beneficiile utilizarii uleiului din ciubotica cucului, pe cand altele nu au dovedit nici un beneficiu.
Vitex (Vitex agnus-castus) este un produs naturist al carui mecanism de actiune nu este pe deplin inteles, dar se pare ca influenteaza nivelurile de hormoni care controleaza ovulatia si productia de estrogen. Studiile medicale au aratat ca o administrare de cateva luni a acestui produs, poate diminua mastodiniile, iritabilitatea, balonarile, crampele si cefaleea asociate tulburarilor hormonale intermenstruale. Vitex poate sa aiba si efecte adverse, precum greata si fatigabilitatea.
Dintre metodele folosite in ameliorarea simptomelor asociate mastozei fibrochistice, ale caror beneficiu nu este dovedit medical, amintim:
- evitarea cofeinei, unele femei sustin ca diminuarea consumului de cafeina aduce unele beneficii in simptomatologia mastozei fibrochistice
- administrarea vitaminei E poate diminua mastodinia asociata mastozei fibrochistice
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.