Tumorile cerebrale - Generalitati

Actualizat: 01 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Care sunt semnele si simptomele unei tumori cerebrale?


Tumorile Sistemului Nervos central reprezinta un capitol sumbru dar de o importanta esentiala în neurologie datorita variabilitatii simptomatologiei, localizarii, dimensiunilor, cat si datorita capacitii lor de expansiune si deplasare a tesuturilor intracraniene.

Datorita tehnicilor moderne de imagistica, multe dintre tumorile cerebrale sunt depistate inainte de a determina altceva decat simptome usoare, cum ar fi cefaleea (durerile de cap) nou aparuta, persistenta sau recurenta. In general, simptomele sunt dependente de localizarea tumorii. De exemplu, un pacient cu slabiciune graduala la nivelul membrului superior sau inferior stang, poate avea o tumora pe partea dreapta a creierului. O situatie particulara este la tineri, la care simptomele frecvente sunt convulsiile nou aparute. Alte simptome frecvente, atat la adulti, cat si la tineri, sunt greata, voma, ambliopia (vederea dubla) si somnolenta.

Care sunt factorii de risc?

Tumorile cerebrale pot apare la orice varsta. Din acest motiv, orice om are un anumit risc pentru tumori cerebrale la orice varsta. Copiii cu varsta de mai putin de 2 ani si batranii au un risc particular de a dezvolta tumori cerebrale, cu speranta de viata limitata. Interesant este ca, tipurile de tumori dezvoltate pe diferite grupe de varsta variaza foarte mult. De exemplu, glioblastomul (o tumora cu malignitatea ridicata) are incidenta cea mai mare la batrani, in timp ce meduloblastomul este mai frecvent la copii. Amandoua tipurile de tumora pot cauza decesul, dar se comporta clinic foarte diferit.

Tumorile cerebrale sunt maligne sau benigne?

Atunci cand medicul specialist descrie tipul tumorii pe care o deceleaza in cutia craniana in timpul interventiei chirurgicale, este greu de prezis malignitatea sau benignitatea acesteia din doua puncte de vedere. In primul rand, unele tumori pot fi "benigne" din punctul de vedere al potentialului de crestere, dar se pot comporta "malign" datorita localizarii, fiind greu de tratat. In al doilea rand, este foarte importanta rata de crestere, in ciuda tratamentului. In general, tumorile cerebrale nu disemineaza (nu se raspandesc) in alta parte a organismului, dar pot continua sa se dezvolte in interiorul craniului. In cazul tumorilor extirpate chirurgical, rata de reaparitie este de 50-70%, acestea necesitand interventii chirurgicale aditionale.

Exista tratamente nechirugicale ale tumorilor cerebrale?

Unul dintre principalele roluri ale chirurgiei in cazul leziunilor cerebrale nou depistate, este de a confirma diagnosticul. Este aproape imposibila diagnosticarea cu acuratete a tipului de tumoare sau chiar si prezenta acesteia, fara ajutorul unei biopsii de tesut tumoral. Aceasta inseamna ca in majoritatea cazurilor este nevoie cel putin de o biopsie. In cazul persoanelor la care nu este nici un dubiu in ceea ce priveste identitatea tumorii, cum ar fi de exemplu persoanele cunoscute cu cancere mamare sau pulmonare, se poate face radioterapie, fie standard, fie focalizata, fara a mai lua in considerare chirurgia. In asemenea cazuri, arareori, poate fi de luata in consideratie chimioterapia.

Categorii principale a tumorilor cerebrale:

Glioblastomul multiform si astrocitomul anaplazic: au originea într-o celula primitiva si apar frecvent între 46-60 de ani, afectand preponderent barbatii. Apare la nivelulul emisferelor cerebrale dar se gasete în cazuri mai rare si la nivelul trunchiului cerebral, cerebel sau maduva spinarii. In urma examenului RMN tumora are aspectul unei mase neomogene, neregulate cu centru hipointens ce nu prezint priza de contrast, leziunea este înconjurat de tesut cerebral edematos ce nu prinde contrast, diagnosticul este ulterior confirmat prin biopsie. Tratamentul tumorii este chirurgical, se va rezeca doar o parte a tumorii ce determina decompresia tesuturilor sanatoase ai prelungete supravietuirea. Netratata tumora evolueaza rapid spre deces, doar 20% din pacienti supravietuiesc un an de la debutul simptomatologiei. Momentul de debut la vârsta tânara asigura o rata de supravietuire mai mare fata de indivizii al caror debut a fost dupa vârsta de 60 de ani.

Gliomatoza cerebrala: se datoreaza infiltrarii difuze de celule gliale neoplazice care pot sa afecteze unul sau ambele emisfere. Pacientul poate prezenta tulburari ale intelectului, cefalee, edem papilar. Prognosticul este nefavorabil, de la câteva luni pana la 1-2 ani. Raspunsul la tratament este nesatisfactor dar s-a raportat beneficii în urma radioterapiei.

Oligodendongliomul: are originea în oligodendrocite si poate apare la orice vârsta, cel mai frecvent între 30-40 ani cu o preponderenta mai mare la barbati, raport barbati/femei de 2>1. Poate apare în lobii temporal si frontal, localizati profund în substanta alba, pot asocia benzi de calciu iar edemul perilezional este în cantitate minima. Tratamentul este chirurgical la care se asociaza radioterapia.

Meningiomul: apare în urma expunerii la energie de radiofrecventa la nivelul craniului sau în urma unor traumatisme, cele mai succeptibile sunt femeile între 60-70 ani. Au o evoluie lenta diagnosticul fiind stabilit la câtiva ani de la aparitie.  Localizarea cea mai frecvent este la nivelul convexitatilor frontoparietale parasagitale, falx, cortul cerebelului, aripilor sfenoidului, anului olfactiv si tuberculum sellae. Tratamentul este chirurgical, iar excizia completa asigura o remisiune pe termen lung

Carbamazepina este eficienta in prevenirea convulsiilor?

FDA (Food and Drog Association) a aprobat Carbamazepina ca tratament pentru pacienti selectati cu astrocitom anaplastic (un tip de tumora cerebrala) la care alte tratamente au fost ineficiente. Sunt dovezi ale eficientei acestui medicament, care imbunatateste supravietuirea in acest grup de pacienti. Din pacate, cercetarea tratamentului tumorilor cerebrale si complicatiilor acestora mai are nevoie de mult timp pentru a gasi solutia ideala.

Amitriptilina este eficienta in combaterea cefaleei?

Amitriptilina este antilagic foarte bun, fiind recomandat pacientilor cu dureri cronice, care includ cefalea. Daca cefalea sau alte simptome persista, exista o varietate de alte medicamente. Este foarte dificil de prezis care este cel mai eficient medicament pentru fiecare om in parte. Cu toate acestea, Amitriptilina este o alegere buna, nefiind un medicament narcotic.

Sumatripanul este util si in cefaleea din cazul tumorilor cerebrale?

Sumatripanul este administrat in migrene, dar nu in cefalea determinata de tumorile cerebrale. Tratamentul cefaleei este o provocare pentru orice medic neurolog. Cefalea reprezinta doar o mica parte a dificultatilor in tratamentul tumorilor cerebrale. Partea cea mai importanta este evident, conservarea functiei neurologice.

In ce consta interventia chirurgicala tipica pentru tumorile cerebrale?

Chirurgia are doua scopuri la pacientii cu tumori cerebrale. Primul, consta in prelevarea biopsiei. In unele cazuri, tumorile pot fi tratate cu interventii chirurgicale minore. Al doilea scop consta in extirparea totala a tumorii. In unele cazuri, acest lucru nu poate fi facut, dar se poate exciza o parte a tumorii urmata de chimio- si/sau radioterapie. Din punct de vedere tehnic, aceste interventii chirurgicale sunt numite craniotomii. Acestea constau in incizia scalpului (pielea capului) cu excizarea temporara a unei portiuni din craniu (osul capului) pentru a face posibil accesul la tumora. Portiunea de craniu extirpata este repozitionata la finalul interventiei chirurgicale.

In ce consta interventia chirurgicala computerizata?

Aceasta este denumita interventie chirurgicala ghidata imagistic si este folosita din ce in ce mai frecvent in interventiile la nivelul multor regiuni ale corpului. In neurochirurgie, aceasta consta in plasarea unor electrozi la nivelul scalpului care vor furniza imagini computer tomografice sau RMN (rezonanta magnetica nucleara) ale creierului, care vor fi procesate pe un computer specializat. Aceste imagini permit neurochirurgului sa studieze anatomia creierului inainte de a intra in sala de operatii. Se pot obtine astfel multe informatii anatomice importante. In timpul interventiei chirurgicale, de asemenea, poate fi folosita aceasta tehnica, pentru a identifica localizarea cat mai exacta a tumorii.

Semne si simptome

Datorita tehnicilor moderne de imagistica (Computer tomograf, Imagistica prin rezonanta magnetica), multe dintre tumorile cerebrale sunt depistate inainte de a determina altceva decat simptome usoare, cum ar fi cefaleea (aceasta poate avea caracter diferit în funcie de localizarea tumorii i mrimea acesteia cât i de formaiunile pe care le comprima. In general. modalitatea de debut este diferita în funcie de localizarea tumorii ex. în tumorile cerebeloasa pacientul este ataxic (prezint tulburri de coordonare), în leziunile frontale pacientul prezinta tulburri de comportament, etc.

Factori de risc

Tumorile cerebrale pot apare la orice varsta. Din acest motiv, orice om are un anumit risc pentru tumori cerebrale la orice varsta. Copiii cu varsta de mai putin de 2 ani si batranii au un risc particular de a dezvolta tumori cerebrale, care le-ar scurta semnificativ viata. Interesant este ca, tipurile de tumori dezvoltate pe diferite grupe de varsta variaza foarte mult. De exemplu, glioblastomul (o tumora cu malignitatea ridicata) are incidenta cea mai mare la batrani, in timp ce meduloblastomul este mai frecvent la copii. Amandoua tipurile de tumora pot cauza decesul, dar se comporta clinic foarte

Tipul tumorii

Atunci cand medicul specialist descrie tipul tumorii pe care o deceleaza in cutia craniana in timpul interventiei chirurgicale, este greu de prezis malignitatea sau benignitatea acesteia din doua puncte de vedere. In primul rand, unele tumori pot fi "benigne" din punctul de vedere al potentialului de crestere, dar se pot comporta "malign" datorita localizarii, fiind greu de tratat. In al doilea rand, este foarte importanta rata de crestere, in ciuda tratamentului. In general, tumorile cerebrale nu disemineaza (nu se raspandesc) in alta parte a organismului, dar pot continua sa se dezvolte in interiorul craniului. In cazul tumorilor extirpate chirurgical, rata de reaparitie este de 50-70%, acestea necesitand interventii chirurgicale aditionale.

Diagnostic

Unul dintre principalele roluri ale chirurgiei in cazul leziunilor cerebrale nou depistate, este de a confirma diagnosticul. Este aproape imposibila diagnosticarea cu acuratete a tipului de tumoare sau chiar si prezenta acesteia, fara ajutorul unei biopsii de tesut tumoral. Aceasta inseamna ca in majoritatea cazurilor este nevoie cel putin de o biopsie. In cazul persoanelor la care nu este nici un dubiu in ceea ce priveste identitatea tumorii, cum ar fi de exemplu persoanele cunoscute cu cancere mamare sau pulmonare, se poate face radioterapie, fie standard, fie focalizata, fara a mai lua in considerare chirurgia. In asemenea cazuri, arareori, poate fi de luata in consideratie chimioterapia.

Tratament

Tratament simptomatic

Carbamazepina

FDA (Food and Drog Association) a aprobat Carbamazepina ca tratament pentru profilaxia si combaterea convulsiilor pentru pacienti selectati cu astrocitom anaplastic (un tip de tumora cerebrala) la care alte tratamente au fost ineficiente. Sunt dovezi ale eficientei acestui medicament, care imbunatateste supravietuirea in acest grup de pacienti. Din pacate, cercetarea tratamentului tumorilor cerebrale si complicatiilor acestora mai are nevoie de mult timp pentru a gasi solutia ideala.

Amitriptilina

Amitriptilina este antilagic foarte bun, fiind recomandat pacientilor cu dureri cronice, care includ cefalea. Daca cefalea sau alte simptome persista, exista o varietate de alte medicamente. Este foarte dificil de prezis care este cel mai eficient medicament pentru fiecare om in parte. Cu toate acestea, Amitriptilina este o alegere buna, nefiind un medicament narcotic.

Sumatripanul

Sumatripanul este administrat in migrene, dar nu in cefalea determinata de tumorile cerebrale. Tratamentul cefaleei este o provocare pentru orice medic neurolog. Cefalea reprezinta doar o mica parte a dificultatilor in tratamentul tumorilor cerebrale. Partea cea mai importanta este evident, conservarea functiei neurologice.

Tratament chirurgical

Chirurgia are doua scopuri la pacientii cu tumori cerebrale. Primul, consta in prelevarea biopsiei. In unele cazuri, tumorile pot fi tratate cu interventii chirurgicale minore. Al doilea scop consta in extirparea totala a tumorii. In unele cazuri, acest lucru nu poate fi facut, dar se poate exciza o parte a tumorii urmata de chimio- si/sau radioterapie. Din punct de vedere tehnic, aceste interventii chirurgicale sunt numite craniotomii. Acestea constau in incizia scalpului (pielea capului) cu excizarea temporara a unei portiuni din craniu (osul capului) pentru a face posibil accesul la tumora. Portiunea de craniu extirpata este repozitionata la finalul interventiei chirurgicale.

Interventia chirurgicala computerizata

Aceasta este denumita interventie chirurgicala ghidata imagistic si este folosita din ce in ce mai frecvent in interventiile la nivelul multor regiuni ale corpului. In neurochirurgie, aceasta consta in plasarea unor electrozi la nivelul scalpului care vor furniza imagini computer tomografice sau RMN (rezonanta magnetica nucleara) ale creierului, care vor fi procesate pe un computer specializat. Aceste imagini permit neurochirurgului sa studieze anatomia creierului inainte de a intra in sala de operatii. Se pot obtine astfel multe informatii anatomice importante. In timpul interventiei chirurgicale, de asemenea, poate fi folosita aceasta tehnica, pentru a identifica localizarea cat mai exacta a tumorii.


Citeste si despre:

Cancer cerebral - cauze, simptome, tratament Paralizia cerebrala Tumorile maduvei spinarii Distinctia intre tumorile maligne si benigne Depistarea primelor semne ale accidentului vascular cerebral Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Tumorile hipofizare (ale glandei pituitare) Embolia cerebrala Tumorile hipofizare Abcesul cerebral Tumori gastrointestinale stromale