Cancerul anal

Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Georgeta Vremes
Consultant medical:

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Life Memorial Hospital

Generalitati


Cancerul anal este o boala in care celulele maligne (canceroase) se dezvolta in tesuturile din regiunea anala. Anusul este partea terminala a intestinului gros, dupa rect, prin care materiile fecale sunt eliminate din organism.

Anusul este alcatuit partial din tegumentul extern si partial din intestin. Doi muschi de forma unor inele, denumiti muschii sfincterieni, deschid si inchid orificiul anal pentru a permite materiilor fecale sa fie eliminate din organism.

Canalul anal, portiunea din anus situata intre rect si orificiul anal, are o lungime de aproximativ 1,5 inch (3,75 cm). Tegumentul din jurul anusului se numeste zona perianala. Tumorile din aceasta zona pot fi cancere de piele nu cancere anale. Prezenta infectiei cu virus papilomatos uman (HPV) este factor de risc in aparitia cancerului anal.

Factori de risc

Factorii de risc pentru aparitia cancerului anal sunt:
- varsta peste 50 de ani
- prezenta infectiei cu virus papilomatos uman (HPV)
- parteneri sexuali multipli
- practicarea sexului anal
- prezenta frecventa a eritemului (roseata), inflamatiei si pruritului (mancarime) anal
- prezenta fistulelor anale (legatura anormala intre doua cavitati)
- fumatul.

Simptome

Posibile semne de cancer anal sunt sangerarile din anus sau din rect sau o umflatura langa anus.

Exista si alte cauze pentru astfel de acuze, nu doar cancerul anal.

Consult de specialitate

Trebuie consultat medicul daca apare oricare din urmatoarele semne:
- sangerare din anus sau din rect
- durere sau presiune in zona perianala
- prurit sau secretii din anus
- o umflatura langa anus
- o modificare a scaunului (diaree sau constipatie).

Investigatii

Testele care examineaza rectul si anusul sunt folosite pentru a gasi si pentru a diagnostica cancerul anal.

Se pot folosi urmatoarele teste si proceduri:

- examenul obiectiv si istoricul (antecedentele) pacientului: o examinare fizica generala in cautarea oricaror semne de boala, cum ar fi umflaturi sau alte aspecte neobisnuite; bolile de care a suferit anterior si tratamentul urmat; cate ceva despre modul de viata, obiceiurile alimentare

- tuseul rectal (TR): este un examen al anusului si al rectului; medicul sau asistenta, folosind manusi chirurgicale, indroduce un deget anterior lubrifiat, in partea inferioara a rectului, pentru a cauta eventuale umflaturi sau orice pare neobisnuit

- anoscopia: este un examen al anusului si al rectului in portiunea sa inferioara folosind un tub scurt, cu un beculet la capat, numit anoscop

- proctoscopia: este un examen al rectului folosind un tub scurt, cu un beculet la capat, numit proctoscop

- ecografia endoanala sau endorectala: este o procedura in care un transductor cu ultrasunete este introdus in anus sau rect, ultrasunetele se lovesc de tesuturile interne sau de organe si produc ecouri diferite in functie de consistenta, realizand o sonograma

- biopsia: consta in prelevare de celule sau tesuturi care sunt studiate la microscop de un patolog pentru a cauta semne de cancer (celule canceroase); daca in timpul anoscopiei se gaseste o zona afectata, biopsia poate fi prelevata la momentul respectiv.

Prognostic

Anumiti factori influenteaza prognosticul (sansa de recuperare) si optiunile terapeutice.

Prognosticul depinde de urmatorii factori:
- dimensiunea tumorii
- localizarea tumorii in anus
- daca cancerul s-a extins sau nu la ganglionii limfatici

Optiunile terapeutice depind de urmatorii factori:
- stadiul cancerului
- localizarea tumorii in anus
- daca pacientul este infectat sau nu cu virusul papilomatos uman (HPV)
- daca cancerul a ramas in urma tratamentului initial sau este vorba de o recurenta (initial vindecat dar aparut din nou).

Stadializare

Dupa ce a fost diagnosticat cancerul anal, se fac teste pentru a stabili daca celulele canceroase s-au extins dincolo de anus sau in alte parti ale corpului (metastazele). Acest proces se numeste stadializare. Pe baza informatiilor obtinute la stadializare se stabileste stadiul bolii. Cunoastera stadiului bolii este foarte importanta in stabilirea planului terapeutic.

Stadializarea se poate face folosind urmatoarele metode:
- tomografie computerizata (CT): se obtin o serie de fotografii in detaliu a unor zone din organism, facute sub diferite unghiuri; fotografiile sunt facute de un computer conectat la un aparat care emite raze X; un colorant/marker/potentiator de culoare poate fi injectat sau administrat oral pentru ca organele si tesuturile sa fie vizualizate mai clar; in cazul cancerului anal se realizeaza tomografie de pelvis si abdomen

- radiografie toracica: este o radiografie a cutiei toracice si a organelor din cutia toracica; razele X sunt un flux de energie care strabate corpul si se imprima pe un film, realizand o reprezentare a zonelor din corp

- ecografie endoanala sau endorectala: este o procedura in care un transductor cu ultrasunete este introdus in anus sau rect, ultrasunetele se lovesc de tesuturile interne sau de organe si produc ecouri diferite in functie de consistenta, realizand o sonograma.

Stadii

Urmatoarele stadii sunt folosite in cancerul anal:

- stadiul 0 (carcinom in situ) - cancerul este localizat pe linia anusului

- stadiul I - tumora are pana la 2 cm

- stadiul II - tumora are mai mult de 2 cm

- stadiul IIIA - tumora poate fi de orice dimensiune si s-a extins la nodulii limfatici din apropierea rectului sau la organele invecinate, precum vagin, uretra si vezica urinara

- stadiul IIIB - tumora poate fi de orice dimensiune si s-a extins la organele invecinate si nodulii limfatici din apropierea rectului sau la nodulii limfatici de aceeasi parte a pelvisului si/sau a diafragmului, si posibil la organele din apropiere; sau la nodulii limfatici din apropierea rectului si la diafragm, si/sau la nodulii limfatici de ambele parti ale pelvisului si/sau a diafragmului si posibil la organele din apropiere

- stadiul IV - tumora poate fi de orice dimensiune si s-a extins la nodulii limfatici sau in organele invecinate si s-a extins in alte parti ale organismului (metastaze la distanta).

Cancerul anal recurent

Cancerul recurent este cancerul care a reaparut dupa ce a fost tratat. Cancerul recurent poata sa aiba aceeasi localizare cu cea anterioara sau poata sa apara in orice parte a corpului.

Tratament

Pacientii cu cancer anal au mai multe optiuni de tratament. Unele tratamente sunt standard (cele folosite in mod curent) si altele sunt doar in stadiul de testare in cadrul unor trialuri clinice. Inainte de a incepe tratamentul, pacientul se poate gandi daca vrea sa faca parte dintr-un astfel de trial clinic.

Tratamentul folosit in trialul clinic este de fapt un studiu care are drept scop imbunatatirea tratamentelor actuale sau obtinerea de informatii pentru noi tratamente. Cand trialul clinic dovedeste ca noul tratament este superior tratamentului standard, noul tratament devine tratamentul aplicat standard.

Alegerea celui mai potrivit tratament este o decizie care, ideal, trebuie luata de pacient impreuna cu familia si medicul curant.

Se folosesc in prezent 3 tipuri de tratamente standard:

1. Radioterapia
Radioterapia este un mod de a trata cancerul folosind raze X de energie mare sau alte tipuri de raze pentru a ucide celulele canceroase. Exista 2 tipuri de radioterapie. Radioterapia externa foloseste un aparat situat la exteriorul corpului, pentru a trimite razele spre zona afectata. Radioterapia interna foloseste substante radioactive introduse prin ace, implanturi, fire sau catetere plasate in/sau aproape de tumora. Tipul de radioterapie aplicata depinde de tipul si de stadiul cancerului.

2. Chimioterapia
Chimioterapia este un mod de a trata cancerul folosind medicamente care opresc cresterea celulelor canceroase, fie prin uciderea celulelor, fie prin oprirea diviziunii lor (a inmultirii). Cand chimioterapicul este administrat oral sau este injectat intravenos sau intramuscular, medicamentul intra in torentul sangvin si ajunge la celulele canceroase din tot corpul. Aceasta este chimioterapia sistemica. Cand chimioterapicul este plasat direct in maduva spinarii, intr-un organ sau intr-o cavitate precum abdomenul, medicamentul are efect mai ales pe celulele canceroase din zona respectiva. Aceasta este chimioterapia regionala. Modul in care se administreaza chimioterapicul depinde de tipul si de stadiul cancerului.

3. Chirurgia
Sunt mai multe tipuri de interventii:

- rezectia locala: este un procedeu chirurgical prin care tumora este decupata din anus impreuna cu o zona de tesut sanatos din jur; rezectia locala poate fi realizata in cazul unei tumori mici si care nu s-a extins; aceasta procedura poate salva musculatura sfincteriana, astfel incat pacientul isi pastreaza autocontrolul sfincterian; aceasta metoda poate fi folosita mai ales pentru tumori care se dezvolta in partea inferioara (cea mai de jos) a anusului

- rezectia abdominopelvina: este un procedeu chirurgical prin care anusul, rectul si parte din colonul sigmoid sunt rezecate (indepartate) printr-o incizie in abdomen; capatul intestinului este suturat la tegumentul extern al abdomenului lasand o comunicare numita stoma, prin care materiile fecale pot fi colectate intr-un saculet in exteriorul corpului; aceasta este o colostoma (stoma la nivelul colonului); in timpul interventiei sunt indepartati si toti nodulii limfatici invadati de celulele canceroase.

Prezenta virusului papilomatos uman poate influenta tratamentul cancerului anal.
Starea pacientilor infectati cu virusul imunodeficientei umane (HIV) care au deja un sistem imunitar deficitar este si mai mult agravata de tratamentele care se folosesc in cancer. De aceea, pacientii cu HIV care au concomitent si cancer anal, sunt tratati cu doze de chimioterapice si radioterapie mai scazute decat pacientii fara HIV.

Alte tipuri de tratamente sunt in stadiul de trialuri clinice. Un exemplu de astfel de tratament sunt niste medicamente numite radiosensibilizatoare, care au scopul de a face celulele canceroase mai sensibile la radioterapie. Prin combinarea radioterapiei cu administrarea de radiosensibilizatoare, vor fi distruse mai multe celule canceroase intr-un timp mai scurt, reducand efectele secundare ale radioterapiei.

Tratament in functie de stadiul cancerului

Stadiul 0 al cancerului anal (carcinomul in situ) - tratamentul este rezectia locala.

Stadiul I al cancerului anal - tratamentul poate consta din:
- rezectie locala
- radioterapie externa cu sau fara chimioterapie (in cazul in care cancerul nu se vindeca cu acest tratament, se poate continua radioterapia si chimioterapia pentru a evita mai tarziu nevoia unei colostomii permanente)
- radioterapie interna
- rezectie abdominoperineala (in cazul in care cancerul nu se vindeca sau daca recidiveaza dupa radioterapie si chimioterapie)
- radioterapie interna in cazul cancerului nevindecat prin radioterapie externa.
Pacientii care in urma operatiei isi pastreaza muschii sfincterieni, trebuie reevaluati din 3 in 3 luni in primii 2 ani dupa operatie, reevaluarea incluzand si examen rectal prin endoscopie, daca este necesar chiar si prelevarea de material bioptic.

Stadiul II al cancerului anal - tratamentul poate consta din:
- rezectie locala
- radioterapie externa cu sau fara chimioterapie
(in cazul in care cancerul nu se vindeca cu acest tratament, se poate continua radioterapia si chimioterapia pentru a evita mai tarziu nevoia unei colostomii permanente)
- radioterapie interna
- rezectie abdominoperineala (in cazul in care cancerul nu se vindeca sau daca recidiveaza dupa radioterapie si chimioterapie)
- includerea intr-un trial clinic pentru noi optiuni terapeutice inca in studiu.
Pacientii care in urma operatiei isi pastreaza muschii sfincterieni, trebuie reevaluati din 3 in 3 luni in primii 2 ani dupa operatie, reevaluarea incluzand si examen rectal prin endoscopie, daca este necesar chiar si prelevarea de material bioptic.

Stadiul IIIA al cancerului anal - tratamentul poate consta din:
- radioterapie externa cu sau fara chimioterapie
(in cazul in care cancerul nu se vindeca cu acest tratament, se poate continua radioterapia si chimioterapia pentru a evita mai tarziu nevoia unei colostomii permanente)
- radioterapie interna
- rezectie abdominoperineala (in cazul in care cancerul nu se vindeca sau daca recidiveaza dupa radioterapie si chimioterapie)
- includerea intr-un trial clinic pentru noi optiuni terapeutice inca in studiu.

Stadiul IIIB al cancerului anal - tratamentul poate consta din:
- radioterapie externa cu chimioterapie
- rezectie locala sau rezectie abdominoperineala
(in cazul in care cancerul nu se vindeca sau daca recidiveaza dupa radioterapie
si chimioterapie; trebuie indepartati si nodulii limfatici invadati de celule canceroase)
- includerea intr-un trial clinic pentru noi optiuni terapeutice inca in studiu.

Stadiul IV al cancerului anal - tratamentul poate consta din:
- chirurgia ca tratament paliativ pentru a controla simptomele si pentru a imbunatatii calitatea vietii (in acest stadiu cancerul nu mai poate fii vindecat)
- radioterapie ca terapie paliativa
- chimioterapie si radioterapie ca terapie paliativa
- includerea intr-un trial clinic pentru noi optiuni terapeutice inca in studiu.

Tratament in cancerul anal recurent

Tratamentul cancerului anal recurent poate consta din:
- radioterapie si chimioterapie, in caz de recidiva dupa interventie chirurgicala
- interventie chirurgicala, in caz de recidiva dupa radioterapie sau chimioterapie
- includerea intr-un trial clinic de radioterapie cu chimioterapie si/sau radiosensibilizatoare.


Citeste si despre:

Cancer Sexul anal: considerente medicale Durerea anala Fisura anala Informatii despre cancerul cervical pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Fisurile anale: cauze, simptome, tratament, preventie Negii anali - simptome, cauze si tratament Virusurile si cancerul Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic