Usturoiul (Allium sativum)

Planta medicinala, alimentara si condiment, bienala cultivata in majoritatea formelor de relief la noi in tara. Usturoiul are in sol un bulb divizat in bulbi mai mici (denumiti catei in termeni populari).

Frunzele sunt lineare si ascutite la varf. In al doilea an de la cultivare, se formeaz o tulpina ce are in varf, grupate, florile de culoare alba, sub forma de cima globuloasa.

Planta contine glucide, aminoacizi liberi, saponine, betasisterol, glucide, proteine, lipide, vitamine, minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu), alicina. Mirosul si gustul sunt puternice, iuti.

Usturoiul are efect antispastic, colagog, diaforetic, anticancerige, expectorant, febrifug, stomahic, vasodilatator, antimicrobian, hipotensiv, antihelmintic.
Usturoiul este folosit ca si condiment in gastronomie.

Uz intern:

- guturai, raceli, arteroscreloza, boli reumatice, afectiuni digestive, pneumopatii, gripa, bronsita cronica, astm, tuse, febra, hiprtensiune, hipercolesterolemie, infectii bacteriene, artroza, paraziti intestinali, guta, meteorism abdominal - consumat ca atare, tinctura, pulbere.

Uz extern:

- pitiriazis, arsuri, ulceratii cutanate, abcese tegumentare, veruci vulgare.

Contraindicatii:

- Nu se recomanda in timpul alaptarii (schimba gustul laptelui matern si determina colici abdominale bebelusului).

Efecte adverse:

- Supradozajul sau consumul de usturoi de culoare galbena sau incoltit cauzeaza voma, arsuri gastrice, sindrom dispeptic, sangerari, greturi.

Citeste si despre:

Ceapa si usturoiul pot preveni aparitia unor tipuri de cancer Usturoiul - produs natural pentru slabit 7 beneficii pe care usturoiul le are asupra sanatatii. Sunt dovedite stiintific! Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament Efectele uimitoare ale usturoiului consumat pe stomacul gol Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi Leurda, cel mai bun detoxifiant de primavara Cauze ale halitozei (respiratie urat mirositoare) Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala