Steregoaie (Veratrum album)

Planta este raspandita in Europa, Asia si nordul Africii. In Romania poate fi intalnita in fanete si pasuni montane, unde creste in palcuri. Dintre elementele chimice din compozitia plantei subliniem: alcaloizi specifici-protoveratrina, veratramina, acid chelidonic si veratric, acetic, butiric, alfa-metil-butiric, tiglic, angelic, ulei gras, rezine si amidon. Planta are in pamant un rizom tuberculiform, din care creste tulpina ce este rotunda, striata si poate ajunge pana la 2 m inaltime. Frunzele sunt mari, sesile, ovale, cu nervuri groase. Florile sunt alb-galbui, cresc grupate intr-o inflorescenta mare, racemoase si sunt hermafrodite. Fructul este o capsula.
Principalele proprietati ale plantei sunt: excitanta al secretiilor gastrice si biliare, expectoranta, antiparazitara externa, hipotensiva vasodilatatoare, depresoare cardiaca si respiratorie.
In fitoterapie este utilizat rizomul, ce trebuie recoltat in iunie, inainte sa infloreasca planta. Extractul din rizom are si intrebuintari insecticide.

 

Uz intern:
 

- hipertensiune arteriala, toxicoza gravidelor - se recomanda utilizarea pulberilor de rizomi prelucrate farmaceutic.

 
Uz extern:
 

- eczeme, paraziti ai pielii - este indicat sa se utilizeze produsele galenice, ce nu trebuie aplicate pe pielea cu rani deschise.
 

Efecte adverse:
 

- Planta este toxica! Trebuie respectat dozajul si administrarea se va face sub supraveghere medicala.

Citeste si despre:

Primii dinti la copii sau eruptia dentara Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente Accidentul vascular cerebral si capacitatea de comunicare Indispozitia emotionala si gandurile negative Vorbirea intarziata Sarcina - Luna a VII-a Pregatirea organismului pentru toamna Tratamentul homeopat al alergiilor Tratamentul homeopat, ajutor in insomnii