Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)

Rozmarinul este o planta lemnoasa, un subarbust cultivat in tara noastra ca planta ornamentala, condimentara si medicinala. Frunzele sunt subtiri si lineare (forma de ace), isi pastreaza culoarea verde si in anotimpul rece. Florile sunt dispuse sub forma de spic si au culoare albastru deschis, alb, roz sau rosie. Fructul este o achena.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele in perioada infloririi, dar si planta cu tulpini si ramuri foliate. rozmarinul infloreste in lunile aprilie sau mai. Rozmarimul contine ulei volatil, lipide, rezine, saponine, taninuri, acizi fenolici, vitamine, steroli, flavonoizi, principii amare, substante diterpenice si triterpenice. Planta are proprietati antiseptice, diuretice, coleretice, antispastice, antidepresive.

Uz intern:

- dischnezii biliare, anemie, edeme, tuse, astenie, convalescenta, constipatie, lipotimie, depresie, screloza cerebrala, rinita cronica, hipercolesterolemii, impotenta, frigiditate, slabirea memoriei - sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:

- seboree, alopecie, entorse, luxatii, boli reumatismale, dureri musculare, intepaturi de insecte - sub forma de bai locale, comprese.

Contraindicatii:

- rozmarinul nu se utilizeaza in timpul sarcinii.

Efecte adverse:

- In caz de supradozaj se poate sa apara dermite de contact, iritatii gastrice, reactii alergice, convulsii, toxicitate renala.

Citeste si despre:

Portia de Sanatate Aromoterapia Excesul de fructe si cresterea in greutate Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii Iarna si sanatatea sistemului digestiv 5 motive de a include cartofii in dieta Plante cu proprietati antibacteriene Piramida alimentatiei Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Cele mai populare uleiuri esentiale
Cere sfatul medicului ×