Fumarita (Fumaria officinalis)

Planta medicinala ierboasa, inalta (poate atinge chiar si 70 de cm) care creste in mod special in zona de campie.

Frunzele sunt de culoare verde deschis. Florile au culoare roz-violet, purpurii spre varf si albe la baza. Frunctele sunt silicule rotunde, de mici dimensiuni.

In scop fitoterapeutic se utilizeaza partea aeriana sau varfurile inflorite Fumarita infloreste din luna mai pana in luna septembrie. Se recolteaza partea aeriana in perioada de inflorire. Planta contine acid fumaric, alcaloizi izochinoleinici, fenantrenici, fumarina, bulbocapnina, rasini, principii amare, vit K, tanin.

Fumarita are actiune carminativa, spasmolitica, laxativa, depurativa, sedativa, tonica, coleretica, hepatica, tonica, febrifuga,

 

Uz intern:

- boli hepatobiliare, renale, icter, obezitate, amenoree, constipatie, atreroscreloza, hipertensiune arteriala, febra, acnee, urticarii alimentare - sub forma de infuzie, decoct.

 

Uz extern:

- stomatita, afte bucale, eczeme - sub forma de comprese, gargara.

Citeste si despre:

Beneficiile si riscurile consumului de smochine Tratamentul osteoporozei Importanta fierului in dieta Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Enterobius vermicularis (oxiurii) Lista completa a E-urilor si alimentele in care se gasesc Cele mai periculoase medicamente pentru corpul uman Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie