Beneficiile si riscurile consumului de smochine

Actualizat: 30 Decembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prezentare generala


Smochinele sunt fructe moi, cu o textura interesanta si cu o coaja subtire ce poate fi verde sau violet. Miezul unei smochine este de obicei rosu, iar gustul sau este foarte aromat si placut.

Pe langa gustul minunat, oamenii au folosit smochinele inca din cele mai vechi timpuri pentru a ajuta la tratarea unor afectiuni ale starii de sanatate, inclusiv boli endocrine, reproductive, digestive si chiar ale aparatului respirator.

Beneficiile pe care le are consumul de smochine, dar si riscurile ce pot exista. Astfel, oamenii se pot informa mult mai bine despre acest fruct gustos si pot observa daca este sau nu potrivit pentru ei.

Beneficiile consumului de smochine

Practicantii medicinei alternative din India au folosit de foarte mult timp smochinele pentru a trata diferite afectiuni ale organismului, inclusiv cele endocrine, respiratorii si imunitare.

In prezent, unii cercetatori sunt convinsi ca smochinele au numeroase proprietati benefice, printre care si efecte antioxidante si de lupta impotriva cancerului, efecte antiinflamatorii si protectoare pentru celule, dar si efecte de reducere a grasimii corporale. Astfel, toate aceste proprietati pot face ca smochinele sa fie fructe cu adevarat uimitoare.

Controlarea nivelului de zahar din sange

Organizatia Mondiala a Sanatatii a sugerat ca oamenii pot folosi anumite produse vegetale pentru a ajuta la tratarea diabetului. Astfel, smochinele pot avea proprietati benefice, remarcandu-se efecte protectoare asupra ficatului si de reducere a glucozei.

Un studiu realizat in 1998 a constatat ca extractul din frunze de smochin este la fel de util, scazand nivelul de glucoza si imbunatatind valorile glicemiei. Pe langa toate aceste lucruri, studiile de specialitate realizate pe animale au constatat ca extractele de frunze de smochin ar putea incetini productia de glucoza din ficat.

Combaterea disfunctiei erectile

Unii oameni considera ca anumite plante sunt afrodiziace datorita capacitatii lor potentiale de a stimula excitatia sexuala. Smochinele sunt folosite in multe culturi pentru presupusele lor proprietati afrodiziace, dar se considera ca mai sunt necesare anumite cercetari mai amanuntite cu privire la acest subiect.

Un studiu realizat pe sobolani a testat abilitatile afrodiziace ale trei plante. Acestea au fost reprezentate de smochine, fumarita (Fumaria officinalis) si scortisoara chinezeasca (Cinnamomum cassia). Cercetatorii au constatat ca amestecul format din aceste plante a fost eficient pentru cresterea activitatii sexuale, dar inca nu au fost examinate si aceste efecte in cazul oamenilor.

Ajuta la combaterea negilor

Cateva studii mai vechi au comparat efectele produselor pe baza de smochine cu cele ale crioterapiei in cazul negilor. Astfel, s-a constatat ca 44% din cazuri au fost vindecate complet cu ajutorul produselor din smochine, restul de 56% fiind tratate cu ajutorul crioterapiei.

Chiar daca procentul pentru smochine este mai mic, rezultatele sunt extrem de promitatoare si indica spre optiuni de tratament sigure, usor de utilizat si cu efecte secundare minime sau absente.

Promovarea sanatatii parului

Smochinele sunt foarte bogate in fier, adica un mineral important in buna dezvoltare a firului de par. Astfel, se considera ca aportul regulat de smochine poate ajuta la mentinerea sanatatii parului. Totusi, medicii ar trebui informati daca se doreste utilizarea de extracte sau de suplimente pe baza de smochine pentru a promova sanatatea parului.

Tratarea constipatiei

Datorita proprietatilor laxative ale acestor fructe, oamenii pot folosi in mod eficient siropul de smochine pentru a trata constipatia. Totusi, consumul de smochine proaspete nu are intotdeauna acelasi succes ca siropul.

Conform unor studii de specialitate, smochinele au numeroase fibre, astfel incat vor accelera tranzitul intestinal, vor stimula peristaltismul si vor reduce disconfortul si durerile gastrice. De asemenea, suplimentele pe baza de smochine au redus chiar si efortul necesar eliminarii fecalelor si au diminuat sentimentele de evacuare incompleta.

Riscurile consumului de smochine

Riscurile asociate consumului de smochine difera in functie de modurile in care oamenii le folosesc. Astfel, cele mai frecvente efecte secundare ce pot surveni in urma consumului de smochine sunt prezentate in sectiunile urmatoare.

Interactiuni medicamentoase

Atat smochinele proaspete cat si cele confiate contin un nivel ridicat de vitamina K. Persoanele care iau medicamente ce dilueaza sangele, precum warfarina, trebuie sa aiba un nivel constant al vitaminei K in organismul, astfel incat smochinele ar trebuie evitate.

In plus, persoanele cu tulburari de coagulare ale sangelui trebuie sa discute cu medicul in cazul in care doresc sa consume smochine, tocmai pentru a se observa daca exista sau nu riscuri.

Diaree

Deoarece smochinele au un continut foarte ridicat de fibre, consumul exagerat al acestor fructe poate duce la simptome digestive neplacute, inclusiv diaree. Totusi, aceste efecte sunt regasite in special in cazul in care sunt consumate cantitati mari de smochine confiate.

Reactii alergice

Unele persoane dezvolta diferite alergii alimentare, inclusiv la smochine. Specialistii au constatat ca un numar foarte mare de persoane alergice la polenul de mesteacan sunt alergice si la smochine. Astfel, persoanele cu alergie la acest tip de polen ar trebui sa evite consumul de smochine in mod preventiv.

Smochinele: proaspete sau confiate?

Alegerea smochinelor depinde de gusturile si preferintele unei persoane. Totusi, este important de cunoscut faptul ca smochinele confiate contin mai mult zahar si mai multe calorii si fibre decat cele proaspete. Cu toate acestea, sunt mai sarace in vitamine, deoarece smochinele proaspete au mai multa vitamina C, vitamina A si beta-caroten.

In cazul in care se opteaza pentru smochine proaspete, consumatorii trebuie sa le spele intotdeauna inainte de a fi mancate. In cazul smochinelor confiate, acestea pot fi mancate direct sau pot fi hidratate cu apa. Indiferent de tipul ales, smochinele pot fi consumate ca atare sau pot fi folosite in diferite retete.

Concluzii

Smochinele sunt fructe minunate si gustoase, dar care sunt si foarte bogate in substante nutritive. Oamenii pot alege sa consume aceste fructe pentru gustul lor sau pentru a beneficia de proprietatile lor.

Conform unor surse de specialitate, smochinele pot ajuta la tratarea unei varietati largi de afectiuni de sanatate, fiind foarte putine sanse de efecte secundare. Cu toate acestea, pentru unele beneficii presupuse mai sunt necesare studii suplimentare.

Bibliografie:
Almohanna, H. M., et al. (2019). The role of vitamins and minerals in hair loss: A review. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/
Badgujar S. B., et al. (2014). Traditional uses, phytochemistry and pharmacology of Ficus carica: A review. tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2014.892515
Bohlooli, S., et al. (2007). Comparative study of fig tree efficacy in the treatment of common warts (Verruca vulgaris) vs. cryotherapy [Abstract]. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17472688
Dietary guidelines for Americans 2015-2020. (2015). dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2019-05/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf
Fig, dried, uncooked. (2019). fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/341483/nutrients
Figs, raw. (2019). fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/341557/nutrients
Goluch-Koniuszy, Z. S. (2016). Nutrition of women with hair loss problem during the period of menopause.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828511/


Citeste si despre:

Reactii ale pielii cauzate de plante Aftele si sanatatea dentara Cat inseamna o portie de fructe sau legume? Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale Topul vitaminelor pentru iarna 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Fibrele si bolile diverticulare Detoxifierea de primavara 28 de alimente supernutritive 10 alimente care va protejeaza de soare Sunt sanatoase fructele uscate?