Catusa (Ballota nigra)

Planta medicinala, care ajunge pana la ianltimea de un metru. Face parte din flora spontana si este raspandita in toata Europa, dar si in unele zone din America. Frunzele sale sunt dintate pe margini, acoperite cu perisori, care se regasesc si pe tulpina (ce este tetramuchiata). Frunzele sunt dispuse pe tulpina, asezate diametral opus. Florile sunt de culoare violacee, asezate de jur imprejurul tulpinii. Aceasta planta se dezvolta atat in zonele insorite, dar si la umbra.
Infloreste in lunile iunie-octombrie, iar recoltarea se face in luna iulie. Are efect antivomitiv, astringent.Planta contine amine biogene, tanin, mucilagii, ulei eteric, saponine, flavone, saruri de potasiu, etc.
In fitoterapie este utilizata partea aeriana, frunzele si florile. Cand sunt strivite, frunzele emana un miros neplacut. 

Uz intern:

- greturi si/ sau varsaturi (mai ale in raul de miscare sau greturile ce apar in sarcina), in tuse (este expectoranta), anxietate, guta, reglarea menstruatiei – sub forma de infuzie, decoct.

 

Contraindicatii:

- Nu se recomanda bolnavilor de parkinson pentru ca blocheaza efectul dopaminelor in creier, celor care fac tratament cu sedative (deoarece are efect sedativ).

Citeste si despre:

Modificarile pielii din timpul sarcinii Anatomia creierului - structuri Fitoterapia hiperglicemiilor Afectiuni ale cavitatii bucale Parkinson Infectia micotica (micoza) 10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet Benzodiazepine Tratamentul homeopat al alergiilor
Cere sfatul medicului ×