Raul de miscare

Actualizat: 27 August 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Spitalul judetean Arad

Generalitati


In timpul unei plimbari cu o barca pe o apa agitata sau in cazul unei curse aeriene intr-o atmosfera cu turbulente poate sa apara un disconfort abdominal (rau la stomac), care se numeste rau de miscare. Chiar daca nu creeaza probleme pe termen lung, raul de miscare poate determina multe neplaceri in special persoanelor care calatoresc mult.

Persoanele pot avea rau de miscare in timpul deplasarilor cu autovehicule, trenuri, avioane, in timpul folosirii caruselurilor din parcurile de distractii, in timpul plimbarilor cu barci sau vapoare.

Raul de miscare uneori mai poate fi numit si rau de zbor sau rau de mare. Jocurile video, simulatoarele de zbor, privitul la microscop pot, de asemenea, sa determine rau de miscare; in aceste cazuri ochiul percepe miscarea insa corpul nu o simte.

Copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani, femeile si persoanele varstnice sunt mai predispuse la raul de miscare, pe cand la copiii cu varsta sub 2 ani acesta apare mai rar.

Nu exista analize sau alte examinari pentru raul de miscare.

Simptome

Raul de miscare poate cauza:

- stare generala de rau (indispozitie), oboseala;

- greata, varsaturi;

- dureri de cap - transpiratii reci, stare de transpiratie ce apare chiar daca nu este foarte cald;

- paloare (culoare palida a pielii);

- ameteala;

- productia de saliva in exces si ragait.

Simptomele dispar de obicei la scurt timp dupa incetarea miscarii. Uneori este nevoie de cateva zile pentru ca simptomele sa dispara. Unele persoane se pot obisnui cu miscarea in timpul calatoriilor indelungate, ca de exemplu in timpul croazierelor.

Daca acestea mai apar sunt de o intensitate redusa. Odata cu revenirea pe pamant simptomele pot reaparea pentru o perioada scurta de timp.

De obicei simptomele dispar in cel mult 3 zile de la sfarsitul calatoriei. Daca ele nu dispar este nevoie de un consult medical. Greata si varsaturile pot sa apara si din cauza altor cauze cum ar fi afectiuni ale stomacului (gastrita) sau probleme ale urechii interne. 

Expunerea un timp indelungat , de exemplu o croaziera pe mare, creierul se poate adapta in timp la expunerea constanta si se poate ca raul de miscare sa dispara.

Tratament

Cea mai buna metoda pentru a trata raul de miscare este evitarea miscarii ce determina aparitia simptomelor. In cazul in care nu se poate evita miscarea ce declanseaza aparitia simptomelor, se recomanda ca persoana sa se aseze sau sa se intinda la orizontala, intr-un loc in care miscarea nu se simte atat de intens.

In avion se recomanda persoanelor care sufera de rau de zbor sa se aseze langa aripi; pe vapor persoanele care sufera de rau de mare ar trebui sa stea pe punte si sa priveasca orizontul sau daca sunt in interiorul vaporului sa fie plasate cat mai aproape de centrul acestuia.

Se pot folosi medicamente indicate sau nu de medic, pentru a preveni sau reduce simptome ca greata si varsaturile. Majoritatea medicamentelor sunt eficiente daca sunt administrate inainte de plecarea in calatorie. Aceste medicamente au efecte diferite. Unele sunt sedative si minimalizeaza efectul miscarii, in timp ce altele reduc greata si varsaturile.

Unele persoane folosesc metode alternative pentru a preveni raul de miscare, cum ar fi utilizarea ghimbirului sau a ciorapilor elastici. Sunt putine dovezi stiintifice ca aceste metode ar fi eficiente, insa folosirea lor nu determina efecte nedorite.

Fizioterapia poate ajuta persoanele care au probleme semnificative legate de raul de miscare. Fizioterapeutul va indruma persoana prin miscari repetate, intr-un mediu controlat, in asa fel incat aceasta sa-si poata mentine echilibrul in timpul miscarii. Nu exista studii care sa dovedeasca eficienta acestei terapii.

Profilaxie

Metode care ajuta la evitarea raului de miscare in timpul calatoriilor:

- in timpul calatoriei cu avionul persoanele cu rau de zbor ar trebui sa solicite locurile de langa aripa avionului;

- in timpul calatoriei cu vaporul persoanele cu rau de mare ar trebui sa solicite o cabina situata la mijlocul vasului sau la nivelul liniei de plutire;

- miscarile capului sa fie cat mai reduse cu putinta: persoanele cu rau de miscare ar trebui sa-si tina capul nemiscat, eventual sprijinindu-l pe tetiera; miscarile capului pot accentua simptomatologia raului de miscare;

- cand persoanele cu rau de mare calatoresc cu vaporul se recomanda sa stea cat mai mult la aer, iar cand sunt pe punte sa priveasca fix la linia orizontului;

- cand deplasarea se face cu autovehiculul sa se evite cititul, privitul la televizor sau video;

- sa se evite consumul de alcool cu 24 ore  sau consumul unor mese bogate inainte de calatorie;

- sa nu se consume bauturi sau mancare in timpul calatoriilor scurte;

- in timpul unei calatorii aeriene pe distanta mare, sa se consume alimente usor digerabile, in cantitati mici, lichidele se recomanda in cantitati mici, iar consumarea alimentelor si lichidelor este de preferat a se face inaintea sau in timpul zborului pentru a reduce greata si varsaturile;

- evitarea deodorantelor puternice si a alimentelor condimentate

- unele persoane considera ca inchiderea ochilor este cel mai bun mod de a elimina confuzia senzoriala.

Daca apar simptomele de rau de miscare, urmatoarele va pot fi de folos:

- sa se consume cativa biscuiti sarati;

- se recomanda o inghititura de apa minerala sau apa tonica;

- respirarea de aer proaspat;

- adoptarea pozitiei la orizontala sau macar mentinerea in pozitie fixa a capului.


Citeste si despre:

Tulburarile gastrice Ce este acupresura? Trusa de prim ajutor Migrena juvenila Arsurile stomacale: 10 sfaturi pentru sarbatori Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ghid medical de abandonare a fumatului Starea de voma (varsaturile) Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor Colesterolul bun vs colesterolul rau