Nu este ceva neobisnuit ca o femeie insarcinata sa manifeste diverse eruptii cutanate sau modificari ale pielii. Acestea sunt normale si indica prezenta unor schimbari care au loc in corpul unei femei datorita prezentei copilului ei.
Nu trebuie confundate cu afectiuni ale pielii si trebuie percepute ca niste schimbari temporare la nivelul pielii.
Modificarile cele mai frecvente ale pielii pe parcursul sarcinii sunt:
- melasma petele de culoare maro localizate mai ales pe pometi si frunte
- inchiderea la culoare a mameloanelor si organelor genitale externe (zona pubiana)
- inchiderea la culoare a alunitelor deja existente
- linea nigra o linie neagra care apare pe abdomen intre ombilic spre zona pubiana
- vergeturile de sarcina sunt liniile rosii care brazdeaza abdomenul in timpul sarcinii sau sanii daca mama alapteaza
- venele de sub piele pot deveni mai evidente
- vene varicoase (umflate) pot sa apara pe picioare
- creste numarul de semne de pe piele
- se accentueaza acneea.
Sarcina presupune schimbarea nivelurilor hormonale din sange, in special o crestere a valorilor estrogenului si hormonului stimulator de melanocite. Melanocitele sunt celule ale pielii a caror concentratie determina gradul de pigmentare a pielii.
Hiperpigmentarea apare ca urmare a cresterii hormonului stimulator de melanocite. Modificarile venelor sunt cauzate de valorile estrogenilor, iar vergeturile apar atunci cand tesutul elastic se intinde prea mult cand abdomenul si sanii se maresc. Aceste modificari cutanate Modificarile pielii sunt permanente sau nocive? Cele mai multe dintre aceste schimbari dispar in decurs de cateva luni dupa ce se naste copilul, dar tind sa reapara in sarcinile ulterioare.
Totusi, vergeturile nu dispar complet, dar devin mai putin evidente cu trecerea timpului. Cu exceptia faptului ca sunt inestetice, aceste modificari ale pielii nu afecteaza mama sau copilul.
Afectiunile cutnate care apar in tipul sarcinii pot fi:
- eruptii cutanate specifice sarcinii, numite dermatoze specifice de sarcina
- eruptii non-specifice care pot sa apara in orice moment
- mancarime fara eruptie cutanata.
Aceste tulburari pot influenta in mod negativ atat mama cat si copilul, de aceea se va solicita sfatul medicului daca apar.
Mancarimea fara eruptii cutanate poate fi normala sau anormala in timpul sarcinii. Se va consulta medicul daca mancarimea apare dupa primul trimestru de sarcina (trei luni) sau in cazul in care simptomele se agraveaza.
Eruptiile cutanate care apar doar in timpul sarcinii sunt:
- herpesul gestational
- impetigo herpetiform
- dermatita papulara de sarcina
- prurigo gestational.
Dermatita papulara de sarcina
Nivelurile anormale de hormoni din sange pot fi determinati de aceasta tulburare cronica, in care exista un nivel ridicat de gonadotropine si cantitati reduse de cortizol si estrogen.
Apar eruptii rosiatice insotite de mancarime, pete proeminente asemanatoare cu muscaturile de insecte. Uneori petele sunt acoperite de cruste. Papulele nu apar in grupuri, dar pot sa apara pe tot corpul.
Dermatita papulara de sarcina poate sa erupa in orice moment in timpul sarcinii si petele continua sa apara pana la nastere, cand dispar brusc. Aceasta afectiune nu cauzeaza complicatii la mama, dar studiile sugereaza ca rata de deces fetal este crescuta. Pentru tratare sunt necesare doze mari de corticosteroizi
Prurigo gestational
Conditia are doua forme una tipurie si una tarzie. Semne si simptome: puncte de culoare rosie insotie de mancarimi puternice. In forma timpurie punctele apar in partea superioara a trunchiului si bratelor, iar in forma tarzie eruptiile cutanate sunt localizate mai ales pe abdomen sau pe vergeturi.
Dupa nastere, acestea se pot raspandi in tot corpul. Prurigo gestational debuteaza la mijlocul sarcinii (forma timpurie) sau in ultima saptamana de sarcina (forma tarzie).
Eruptia cutanata dispare la trei saptamani dupa ce se naste copilul. Conditia este, in general, asociata cu prezenta unor complicatii grave atat la mama cat si copil. Pentru tratament se iau masuri simple, cum ar fi antihistaminicele
Herpes gestational
Aceasta este o boala rara care nu are legatura cu infectia virala provocata de herpes simplex viral. Apare sub forma unei eruptii moderate pana la severa, insotita de mancarime si diverse tipuri de leziuni localizate mai ales in jurul buricului, bratelor si picioarelor.
Palmele si talpile sunt frecvent afectate. Cel mai probabil apare in luna a patra sau a cincea de sarcina dar poate sa se declanseze si inainte sau dupa sarcina. Aceasta boala poate avea complicatii severe. Mama poate dezvolta necroza pielii afectate, lezini renale.
La sugarii care se pot naste cu aceste eruptii pe piele, simptomele dispar in cateva saptamani de la nastere, fara tratament. Tratamentul presupune administrarea de corticosteroizi pe cale orala. Piridoxina a fost raportata ca fiind cea mai eficienta
Impetigo herpetiform
Este o afectiune acuta a pielii, destul de rar intalnita in sarcina. Apare sub forma unor pustule umplute cu puroi, care iau forma unor curbe sau spirale. In zona pot sa apara senzatia de arsura si caderea parului. Eruptia este insotita de simptome severe cum ar fi frisoanele, varsaturile, febra, diareea, durerile articulare.
Boala debuteaza in zona axilelor, cutelor de la genunchi si coate, poate afecta membranele mucoase ale gurii si organele genitale. Conditia se declanseaza in ultimul trimestru si dispare dupa nastere, desi uneori raman cicatrici reziduale.
Daca boala nu este tratata prompt, rata mortalitatii materne ca si cea a copiilor e ridicata. Este recomandabil diagnosticul precoce si tratamentul prompt si intensiv. Rezultate pozitive s-au obtinut in urma utilizarii hormonului adrenocorticotropic care stimuleaza productia de steroizi a glandelor suprarenale, dar si dupa tratamentul cu cortizon.
In timpul sarcinii poate sa apara orice afectiune cutanata. Cauzele eruptiilor cutanate includ alergii, medicamente, intepaturi de insecte, infectii ale pielii, infectii virale, paraziti, tumori si un grup de boli care afecteaza intregul corp, cunoscute sub denumirea de afectiuni ale tesutului conjunctiv
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.