Castan comestibil (Castanea sativa)

Castanul comestibil este originar din sudul Europei si Asia Mica. In Romania este cultivat in livezi specializate (mai ales in judetul Maramures) sau pe marginea drumurilor. Este un arbore ce poate atinge inaltimi de 20-35 m, cu trunchil gros, ce poate atinge chiar si 2 m diametru. Frunzele sale sunt lungi, lanceolate si adanc crestate. Florile sale sunt monosexuate, dispuse pe niveluri diferite - cele masculine in partea superioara, iar cele feminine in partea inferioara a arborelui. Castanul comestibil infloreste la inceputul lui iulie. toamna se formeaza intre 3 si 7 fructe independente- castanele - protejate de o manta tepoasa, ce se coc in octombrie. Mantaua se deschide progresiv si astfel sunt expuse fructele, care au o placuta culoare maroniu-castanie si care sunt comestibile.

Dintre componentele chimice amintim: uleiuri, protide, hidrati de carbon, vitaminele: B1, B2, C, E, saruri minerale, tanin, castalina, castalgina, vascalina, vescalgina, alcool triterpenic, acizi. Principalele sale calitati sunt: antiseptic, antianemic, energetic, remineralizant, tonic nervos si muscular. In fitoterapie este utilizat fructul.

Uz intern:

- afectiuni coronariene, afectiuni venoase sau arteriale, astenie fizica si psihica, anemie, batranete, convalescenta, crestere, decalcifiere, depresie, flebite, hemoroizi, osteoporoza, stomatita, tromboflebita, varice - se consuma fructele coapte sau piure.

 

Contraindicatii:

- Consumul castanelor sub orice forma este contraindicat obezilor si bolnavilor de diabet.

Citeste si despre:

Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase Principalele afectiuni ale prostatei Beneficiile uleiului si ale semintelor de canepa Valoarea nutritionala si medicinala a fructelor de curmale Remediile florale Bach Top 6 probleme de sanatate la barbati Profilul nutritional al alimentelor Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii Bolile de prostata: tumori canceroase sau necanceroase?
Cere sfatul medicului ×