VITAMINA B12, fiole

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Anemii pernicioase si parapernicioase, insotite sau nu de tulburari neurologice. anemie megaloblastica dupa gastrectomie sau asociata cu tulburari gastrointestinale. Anemii ale hepaticilor; anemii toxiinfectioase, debilitate, convalescenta, astenie, prematuri. Anorexie, denutritie. Osteoporoza, osteoartrita. Polinevrite alcoolice, diabetice, nevrite, nevralgii cervicobrahiale si faciale, zona zoster. Ciroze hepatice, hepatite cronice, oliguria hepaticilor.

Doze si mod de administrare
Intramuscular, in anemia pernicioasa 100 - 1000 mcg zilnic, 2 saptamani, apoi o data pe luna (ca tratament de intretinere); in nevrite 1000 mcg/zi.

Compozitie
Fiole de 1 ml cu 50 mcg sau 1 000 g ciancobalamina.

Actiune terapeutica
Vitamina b12 sau ciancobalamina, obtinuta din culturi de streptomyces, este considerata ca factorul extrinsec al lui Castle. vitamina b12 are un rol important in metabolismul general. Prin actiunea sa anabolica in metabolismul protidic, ea este un factor de crestere. Fiind un agent important in procesele de transmetilare si participand la formarea metioninei si colinei, ciancobalamina este un factor lipotrop. vitamina b12 este un factor specific antipernicios, care actioneaza la nivelul celulelor maduvei osoase si al celulelor hepatice. Ea participa la sinteza acizilor nucleici, la formarea eritroblastelor si, in general, a tuturor celulelor. Activitatea sa antipernicioasa se manifesta prin provocarea unei crize reticulocitare puternice, stimuland maturarea eritrocitelor si normalizand cu rapiditate formula sanguina. De asemenea, amelioreaza achilia gastrica si tulburarile neuro-anemice.

Contraindicatii
Policitemii, boli precanceroase.
Forma de prezentare
Cutie cu 5 sau 100 fiole 1 ml (50 gama).
Cutie cu 5 sau 100 fiole 1 ml (1000 gama).

Citeste si despre:

Anemia prin deficit de vitamina B12 Suferi de alergii alimentare? Cum sa eviti contactul cu alergenii alimentari in casa. Cum alegi un laborator medical bun: 3 factori importanti Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Suplimentele nutritionale
Cere sfatul medicului ×