Gastrectomie

Ablatie chirurgicala partiala sau totala a stomacului. O gastrectomie este o interventie chirurgicala majora, practicata sub anestezie generala. Gastrectomia totala este indicata, in general, pentru un cancer avansat de stomac, iar gastrectomia partiala pentru un cancer intr-un stadiu putin avansat sau pentru un ulcer rezistent la medicatia antiulceroasa.

Dupa gastrectomia totala, chirurgul restabileste circuitul digestiv prin imbinarea esofagului cu jejunul (a doua parte a intestinului subtire). Alimentele trec atunci direct in intestin. Gastrectomia partiala indeparteaza doar antrul (partea inferioara) a stomacului, sau cele doua treimi inferioare sau chiar patru cincimi inferioare ale acestuia; chirurgul realizeaza apoi o anastomoza intre partea restanta a organului si duoden (prima parte a intestinului subtire) sau o ansa de jejun, portiunea gastrica destinata sa fie legata de intestin fiind in prealabil ingustata cu scopul de a evita o golire prea rapida a stomacului (sindromul de inundare jejunala). In tratamentul ulcerelor, gastrectomia este asociata unei sectionari a nervilor pneumogastrici (vagotomie tronculara).

Citeste si despre:

Cauze mai putin cunoscute ale osteoporozei Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa Chirurgia bariatrica - chirurgia obezitatii Alimente bogate in fier Demineralizarea osoasa Cancerul la stomac - cauze si tratament Inelul gastric, solutie impotriva obezitatii Cum stiti ca suferiti de anemie pernicioasa? Patologia chirugicala a stomacului Sindromul Wernicke-Korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool