Vantavo, comprimate

Prospect

Publicat: 17 Mai 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Vantavo este un medicament care contine doua substante active: acid alendronic si colecalciferol (vitamina d3). Este disponibil sub forma de comprimate albe (de forma unei capsule: 70 mg acid alendronic si 2 800 unitati internationale [UI] colecalciferol; dreptunghiulare: 70 mg acid alendronic si 5 600 UI colecalciferol). Acest medicament este identic cu Fosavance, care este deja autorizat in Uniunea Europeana (UE). Societatea care produce Fosavance a consimtit ca datele sale stiintifice sa poata fi utilizate pentru Vantavo.

Indicatii
Vantavo (care contine fie 2 800, fie 5 600 UI colecalciferol) se utilizeaza pentru tratarea osteoporozei (o boala care fragilizeaza oasele) la femei dupa menopauza cu risc de insuficienta a vitaminei d. Vantavo 70 mg/5 600 UI se utilizeaza la pacientele care nu iau suplimente de vitamina D. Vantavo reduce riscul de fracturi ale coloanei vertebrale si ale soldului. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Administrare
Doza recomandata este de un comprimat o data pe saptamana. Medicamentul este destinat utilizarii de lunga durata. Pacienta trebuie sa ia comprimatul cu un pahar plin cu apa (dar nu apa minerala), cu minimum 30 de minute inainte de a consuma alimente, bauturi sau de a lua alte medicamente (inclusiv antiacide, suplimente de calciu si vitamine). Pentru a se evita iritarea esofagului, pacienta nu are voie sa stea in pozitie culcat decat dupa consumarea primelor alimente din zi, care trebuie sa aiba loc dupa minimum 30 de minute de la administrarea comprimatului. Comprimatul trebuie inghitit, si nu zdrobit, mestecat sau lasat sa se dizolve in gura. De asemenea, pacientele trebuie sa ia suplimente de calciu, daca nu asimileaza suficient calciu din alimentatie. Pentru mai multe informatii, a se consulta prospectul.
Actiune terapeutica
Osteoporoza apare cand nu se mai formeaza suficient os nou pentru a inlocui osul macinat in mod natural. Treptat, oasele devin subtiri si fragile, fiind mai predispuse la rupere. Osteoporoza este mai frecventa la femei dupa menopauza, cand scad valorile estrogenului, hormonul feminin care contribuie la mentinerea sanatatii oaselor. Vantavo contine doua substante active: acid alendronic si colecalciferol (vitamina D3). Acidul alendronic este un bifosfonat care se utilizeaza in osteoporoza de la mijlocul anilor 1990. Acesta inhiba actiunea osteoclastelor, celulele implicate in distrugerea tesutului osos. Blocarea actiunii acestor celule duce la reducerea pierderii de masa osoasa. Vitamina D3 este o substanta nutritiva care se gaseste in unele alimente, dar care este produsa si in piele, prin expunere la lumina soarelui. Vitamina D3, impreuna cu alte forme ale vitaminei D, este necesara pentru absorbtia calciului si formarea normala a oaselor. Deoarece pacientii care sufera de osteoporoza nu pot obtine suficienta vitamina D3 prin expunerea la lumina soarelui, aceasta este inclusa in Vantavo.

Contraindicatii
Vantavo nu trebuie administrat persoanelor care pot fi hipersensibile (alergice) la acidul alendronic, vitamina D3 sau la oricare dintre celelalte ingrediente. Nu trebuie utilizat la pacientele care au anomalii ale esofagului, care sufera de hipocalcemie (niveluri scazute de calciu) sau la pacientele care nu pot sta in picioare sau in sezut timp de minimum 30 de minute.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Vantavo (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt dureri de cap, dureri abdominale (de burta), dispepsie (arsuri la stomac), constipatie, diaree, flatulenta (gaze), ulceratii esofagiene, disfagie (dificultate la inghitire), distensie abdominala (balonare abdominala), regurgitatie acida si dureri musculo-scheletice (dureri de muschi, oase si articulatii). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Vantavo, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa