TUSIN FORTE, compr.

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii terapeutice
Tuse uscata iritativa. Este eficace in cazurile de tuse iritativa cronica.

Forma de prezentare
Comprimate continand dextrometorfan. Flacoane cu 20 de comprimate.

Compozitie
Un comprimat contine 10 mg bromhidrat de dextrometorfan. Tussin forte: Un comprimat contine 20 mg bromhidrat de dextrometorfan.

Proprietati
Dextrometorfanul este izomerul dextrogir al 3-metoxi-N- metilmorfinanului. Spre deosebire de izomerul levogir, acest derivat morfinic de sinteza nu poseda actiune analgezica si nu produce obisnuinta. Dextrometorfanul este un antitusiv nenarcotic cu actiune centrala, utilizat pentru tratamentul simptomatic al tusei uscate datorate unei iritatii la nivelul laringelui, traheei sau bronhiilor. Mecanismul de actiune consta in ridicarea pragului de stimulare a centrului tusei, prin inhibarea stimulilor cailor aferente. Se utilizeaza mai ales in cazul tusei uscate cronice. Desi la doze terapeutice dextrometorfanul nu influenteaza respiratia, la doze masive poate induce o depresie respiratorie.

Contraindicatii
Alergie la dextrometorfan. Nu se asociaza cu IMAO (risc de hipertermie, hiperexcitabilitate si colaps) si nu se consuma alcool pe intreaga durata a tratamentului cu Tussin sau Tussin forte (potentarea depresiei snc). Nu se administreaza in tusea productiva si la bolnavii cu astm bronsic. insuficienta hepatica grava; insuficienta respiratorie. Nu se administreaza la copiii mai mici de 2 ani si se limiteaza administrarea pana la varsta de 6 ani.

Reactii adverse
Uneori somnolenta, ameteli, confuzie, cefalee, greata, varsaturi si constipatie . Administrat in doze terapeutice nu afecteaza respiratia, dar la doze ridicate poate provoca depresia centrului respirator. Au fost semnalate psihoze, ce apar la ingestia unor doze masive (300 mg sau mai mult). Dextrometorfanul nu produce dependenta psihica.

Doze si mod de administrare
Adulti: 75-120 mg/zi, divizate in 4-6 prize. Copii: intre 2 si 6 ani: 2,5-5 mg la 4 ore sau 7,5 mg la 6 sau 8 ore. Nu se va depasi doza maxima de 30 mg/zi. Nu se recomanda la aceasta categorie de varsta folosirea comprimatelor de Tussin forte; intre 7 si 12 ani: 5-10 mg la fiecare 4 ore sau 15 mg la 6 sau 8 ore. Nu se vor administra mai mult de 60 mg dextrometorfan/zi. Se recomanda utilizarea comprimatelor de Tussin si Tussin forte pe o perioada scurta (cateva zile) si folosirea dozei celei mai mici care are efect terapeutic. Daca tusea se mentine la dozele terapeutice obisnuite, nu se vor mari dozele ci se va trece la reexaminarea starii clinice a bolnavului. La varstnici si la pacientii cu insuficienta renala se va administra initial 50 % din doza obisnuita. Aceasta poate fi crescuta in functie de tole-ranta si necesitatile bolnavului. Studiul clinic efectuat la Spitalul Clinic de Recuperare-Iasi a demonstrat eficacitatea comprimatelor de Tussin si Tussin forte in tratarea tusei uscate de intensitati variabile, aceasta disparand dupa 1-2 zile de tratament (uneori fiind inlocuita de tuse productiva ce necesita administrarea de expectorante). Nu s-au semnalat reactii adverse la bolnavii tratati cu Tussin sau Tussin forte.

Masuri de precautie
In caz de insuficienta hepatica si la persoanele in varsta, doza terapeutica se va reduce cu 50 %.

Sarcina si alaptare
Dextrometorfanul nu are efect teratogen .Totusi se va evita administrarea lui pe durata primelor trei luni de sarcina. Daca se foloseste in ultimele luni de sarcina poate provoca fenomene de depresie respiratorie la nou-nascut. Nu se va administra pe timpul alaptarii, nedispunandu-se de date suficiente in ceea ce priveste excretarea in laptele matern.

Interactiuni
Poate potenta actiunea deprimantelor SNC. Asocierea cu inhibitori ai MAO, furazolidona si procarbazina poate duce la aparitia unei crize adrenergice, la coma, colaps, ameteli, hiperexcitabilitate, hipertensiune, febra, greturi, spasme sau tremor. Nu se cunoaste mecanismul de actiune pentru aceste manifestari. Chinidina , prin inhibarea sistemului enzimatic al citocromului P450,poate provoca o crestere a nivelelor plasmatice pentru dextrometorfan. Supradozare: Simptomele supradozarii cu dextrometorfan sunt: starile de ameteala, confuzie, greata si varsaturi, nervozitate si iritabilitate.
Conditii de pastrare
La temperatura ambianta (15 - 25 grade Celsius).

Producator
Europharm

Citeste si despre:

Slabeste cu antrenamentul de forta Durerea persistenta dupa fractura sau entorsa 9 alimente recomandate cand aveti gripa Hidroterapia De ce malocluziile trebuie corectate? Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Beneficiile ultrasunetului in fracturi Dieta ABS Dieta pentru ridicarea nivelului de energie si imbunatatirii starii de spirit Tratamentul fracturii cotului 7 beneficii ale exercitiilor fizice regulate