TENOKTIL, capsule

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Fiecare capsula contine 20 mg de tenoxicam.

Actiune terapeutica
Tenoktil (tenoxicam) este un nou agent nesteroidian analgezic si antiinflamator din clasa oxicami. Are un T 1/2 lung, ceea ce conduce la administrarea zilnica a unei singure capsule. Studiile clinice efectuate la pacienti cu: artrita reumatoida, osteoartrita, spondilita anchilozanta, guta, reumatism non-articular, demonstreaza ca administrarea zilnica de 20 mg de tenoxicam produce efecte analgezice si antiflogistice, fiind un medicament bine tolerat.

Indicatii
Tenoktil este indicat in: artrita reumatoida, osteoartrita, spondilita anchilozanta, guta, reumatism non-articular (tendinita, bursita, sciatica, lombalgii).

Doze si mod de administrare
Adulti: regimul de dozare uzual recomandat este de 20 mg (o capsula) pe zi. Pentru tratamentul artritei gutoase, regimul de dozare recomandat este de 40 mg zilnic, timp de 2 zile, urmat de 20 mg zilnic pentru urmatoarele 5 zile. Copii: nu a fost stabilita siguranta medicamentului la copii.

Contraindicatii
Tenoktil nu trebuie administrat la pacientii cu ulcer peptic activ, tulburari hepatice active, tulburari renale sau hepatice severe si la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la medicament.

Masuri de precautie
Sarcina si alaptare: administrarea de Tenoktil nu este recomandata la femei in perioada de sarcina si alaptare.

Reactii adverse
La regimul obisnuit de dozare utilizat in tratament, Tenoktil este bine tolerat. Apar efecte secundare gastrointestinale la 7% dintre pacienti (dureri epigastrice, greata, indigestie), urmate mai putin frecvent de efecte secundare la nivelul sistemului nervos central (cefalee, vertij). tratamentul trebuie intrerupt daca apar sangerari intestinale. Tenoktil poate inhiba agregarea trombocitelor si poate prelungi timpul de sangerare. Aceste efecte trebuie luate in considerare la pacientii care vor suporta operatii chirurgicale. In cazul aparitiei unor efecte neasteptate consultati medicul.

Citeste si despre:

Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Opiu Otoscleroza Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Abcesul periamigdalian Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Discopatia lombara - lumbago si lombosciatica Lipomul