TAMSULOSIN, capsule cu eliberare modificata

Prospect

Publicat: 07 Aprilie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:
Tratamentul simptomelor functionale ale hiperplaziei benigne de prostata (HBP).

Tamsulosin Aurobindo contine substanta activa clorhidrat de tamsulosin. Tamsulosinul apartine unui grup de medicamente denumit blocanti selectivi ai receptorilor adrenergici 1A/1D. Tamsulosin relaxeaza musculatura prostatei si a tractului urinar, astfel incat permite trecerea mai usoara a urinei si diminua senzatia de nevoie urgenta de a urina. Tamsulosin Aurobindo este indicat pentru barbati pentru ameliorarea simptomelor urinare determinate de cresterea prostatei (hiperplazia benigna de prostata). Aceste simptome pot include dificultate de a urina (jet slab), jet imprastiat, nevoie urgenta de a urina si urinare frecventa atat noaptea, cat si ziua.

Doze si mod de administrare:
Intern 0,4 mg/zi, dupa micul dejun.

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. doza obisnuita este de 1 capsula (0,4 mg clorhidrat de tamsulosin) pe zi, administrata dupa prima masa a zilei respective capsula ar trebui sa fie luate in timp ce stati in picioare sau asezat in pozitie verticala (nu culcat) si ar trebui sa fie inghitita cu un pahar intreg cu apa nu trebuie sa mestecati capsula nu este necesara modificarea dozei pentru varstnici Medicul dumneavoastra va stabili doza potrivita pentru dumneavoastra si durata tratamentului.

Nu trebuie sa modificati doza fara sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Daca aveti impresia ca efectul Tamsulosin Aurobindo este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca ati luat mai mult Tamsulosin Aurobindo decat trebuie, aceasta poate duce la o scadere nedorita a tensiunii arteriale si o crestere a frecventei cardiace, asociata cu senzatie de lesin. Daca ati luat mai mult decat trebuie Tamsulosin Aurobindo, trebuie sa va adresati imediat unui medic sau farmacistului.

Daca uitati sa luati Tamsulosin Aurobindo la timp, puteti lua medicamentul mai tarziu, imediat ce va amintiti, in cursul aceleiasi zile. Daca nu ati luat medicamentul o zi, luati urmatoarea doza conform instructiunilor. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca opriti mai devreme tratamentul cu Tamsulosin Aurobindo, simptomele initiale ale bolii pot reveni. De aceea, utilizati Tamsulosin Aurobindo atat timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra, chiar daca simptomele au disparut. Daca va ganditi sa intrerupeti tratamentul, intrebati intotdeauna medicul. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Contraindicatii:
Hipersensibilitate. hipertensiune arteriala ortostatica. insuficienta hepatica severa.

Atentionari:
In timpul tratamentului se poate instala hipertensiune arteriala, cu aparitia sincopelor. La primele semne de hipertensiune arteriala ortostatica, pacientul se va aseza sau se va culca pana la disparitia simptomelor. tuseul rectal si determinarea antigenului Specific al prostatei (psa) trebuie facute inainte de initierea tratamentului si, ulterior, la intervale regulate. Precautie in cazul pacientilor cu insuficienta renala. Precautie in cazul asocierii cu: cimetidina, furosemid, diclofenac, warfarina, alti alfa1-blocanti. Precautie la soferi si persoane cu activitati de precizie.

Reactii adverse:
Ameteli, ejaculare retrograda, cefalee, astenie, hipertensiune arteriala ortostatica, palpitatii, greata, varsaturi, diaree sau constipatie, reactii de hipersensibilitate (rash, prurit, urticarie), angioedem, sincope.

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Daca apar urmatoarele reactii adverse opriti administrarea de tamsulosin si adresati-va medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital. - dificultati de respiratie - umflarea fetei, limbii sau gatului (angioedem) - mancarimi si eruptii tranzitorii la nivelul pielii Frecvente (afecteaza de la 1 pana la 10 utilizatori din 100) - Ameeala, in special la ridicare sau asezare brusca. - Tulburari de ejaculare. Acest lucru inseamna ca materialul seminal nu este eliminat prin uretra, dar ajunge in vezica urinara. Acest efect nu este nociv. Mai putin frecvente (afecteaza de la 1 pana la 10 utilizatori din 1000) - Dureri de cap - Palpitatii (batai anormale de rapide ale inimii care sunt resimtite de pacient) - Scadere a tensiunii arteriale la ridicarea in picioare, de exemplu la ridicarea rapida din pozitia asezat sau culcat asociata deseoricu ameteli - Secretie nazala abundenta sau nas infundat (rinita) - Constipatie - Diaree - Greata si varsaturi - Slabiciune (astenie) - Eruptie trecatoare pe piele - Mancarimi si blande (urticarie) Rare (afecteaza de la 1 pana la 10 utilizatori din 10000) - lesin si umflarea brusca localizata a tesuturilor moi ale corpului (de exemplu gatul sau limba) - dificultati respiratorii si/sau mancarimi si eruptii cutanate tranzitorii, de multe ori o reactie alergica (angioedem) Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 utilizatori) - Priapism (erectie nedorita prelungita si dureroasa, pentru care este nevoie imediata de tratamentul medical) - Eruptie trecatoare pe piele, inflamatie si aparitia de vezicule pe piele si/sau mucoasele buzelor, gurii, ochilor, nasului sau organelor genitale (sindrom Stevens-Johnson) - Batai neregulate, anormale ale inimii (fibrilatie atriala, aritmie, tahicardie), dificultati respiratorii. Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Cum se pastreaza Tamsulosin Aurobindo
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor. Acest medicament nu necesita conditii de temperatura speciale de pastrare. A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate. Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si flacon dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Tamsulosin Aurobindo - Substanta activa este clorhidratul de tamsulosin. Fiecare capsula cu eliberare prelungita contine clorhidrat de tamsulosin 0,4 mg. - Celelalte componente sunt: Continutul capsulei: Celuloza microcristalina, talc, copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil, laurilsulfat de sodiu, polisorbat 80, triacetina si stearat de calciu Capsula: Indigo carmin (E 132), oxid rosu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), laurilsulfat de sodiu, gelatina Cerneala de inscriptionare: shellac, propilenglicol, oxid negru de fer (E 172), hidroxid de potasiu

Cum arata Tamsulosin Aurobindo si continutul ambalajului
Capsula cu eliberare prelungita Capsula gelatinoasa de marimea 0 cu cap opac de culoare verde oliv si corp opac de culoare portocalie, imprimate cu cerneala neagra comestibila pe cap cu D si pe corp cu 53, care contin pelete de culoare alba sau aproape alba. Tamsulosin Aurobindo, 400 micrograme capsule cu eliberare prelungita sunt disponibile in: Cutii cu blistere din PVC/PE/PVdCAl cu: 4, 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 98, 100 si 200 capsule cu eliberare prelungita Flacon alb opac din PEiD cu capac alb opac din PP: 10 si 250 capsule cu eliberare prelungita Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul Detinatorul autorizatiei de punere pe piata Aurobindo Pharma (Malta) Limited Vault 14, Level 2, Valletta Waterfront Floriana FRN 1913 Malta Fabricantii APL Swift Services (Malta) Limited HF26, Hal Far Industrial Estate Hal Far, Birzebbugia, BBG 3000 Malta Milpharm Limited Ares, Odyssey Business Park West End Road South Ruislip HA4 6QD Marea Britanie

Acest prospect a fost revizuit in Noiembrie 2012

Citeste si despre:

Somnifere eliberate cu prescriptie medicala Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala Medicamente eliberate si fara prescriptie medicala Abuzul si dependenta de medicamente eliberate cu prescriptie medicala