Stelara, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 26 Februarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Stelara este o solutie injectabila care contine substanta activa ustekinumab. Este disponibil sub forma de flacon sau seringa preumpluta. Fiecare flacon sau seringa contine 45 sau 90 mg de ustekinumab.

Indicatii
Stelara se utilizeaza in tratamentul adultilor cu psoriazis in placi, forme moderate pana la severe (o boala care cauzeaza aparitia unor placi rosii, scuamoase pe suprafata pielii). Se utilizeaza la pacientii care nu raspund sau nu pot utiliza alte tratamente sistemice (pentru intreg organismul) pentru psoriazis, inclusiv ciclosporina, metotrexat sau PUVA (psolaren si ultraviolete A). PUVA este un tip de tratament in care pacientul primeste un medicament care contine o componenta numita psolaren inainte de expunerea la lumina ultravioleta.
Mod de administrare
Stelara se administreaza sub supravegherea unui medic cu experienta in diagnosticarea si tratamentul psoriazisului. Se administreaza sub forma de injectie subcutanata, in doza de 45 mg. Aceasta este urmata de o alta injectie dupa patru saptamani si apoi de cate o injectie la fiecare trei luni (12 saptamani). Medicul trebuie sa ia in considerare intreruperea tratamentului daca nu exista niciun raspuns la tratament dupa 28 de saptamani. Pacientilor cu greutatea mai mare de 100 kg trebuie sa li se administreze Stelara in doze de 90 mg. Pacientii isi pot injecta singuri medicamentul odata ce au fost instruiti, daca medicul lor considera ca acest lucru este adecvat.

Actiune
Substanta activa din Stelara, ustekinumabul, este un anticorp monoclonal. Anticorpul monoclonal este un anticorp (un tip de proteina) care a fost conceput pentru a recunoaste si a se lega de o structura specifica (numita antigen) din organism. Ustekinumab a fost creat pentru a se lega de o proteina numita IL12-23p40. Aceasta proteina face parte din doua dintre citokinele (molecule mesager) sistemului imunitar, interleukin12 si interleukin23. Aceste citokine sunt implicate in producerea inflamatiei si a altor procese care cauzeaza psoriazis. Prin blocarea activitatii lor, ustekinumab reduce activitatea sistemului imunitar si simptomatologia bolii.

Efecte secundare
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Stelara (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt infectiile cailor respiratorii superioare (raceli) si nazofaringita (inflamatia nasului si a gatului). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Stelara, a se consulta prospectul.

Stelara nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la ustekinumab sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Nu trebuie administrata pacientilor care au o infectie activa, pe care medicul o considera importanta. Medicul poate intrerupe tratamentul la pacientii care dezvolta o infectie severa.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate
Cere sfatul medicului ×