SORBIFER DURULES, comprimate filmate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii
Tratament profilactic si al deficitelor prelatente de fier, terapia deficitelor latente si manifeste de fier (anemii prin carenta de fier).

Doze si mod de administare
Adulti si adolescenti peste varsta de 12 ani: 1 comprimat de 2 ori pe zi, inghitit cu putina apa, cu 30 min inainte de masa. Dozele pot fi reduse la 1 comprimat pe zi daca apar efecte adverse. Pe durata primelor 6 luni de sarcina se administreaza 1 comprimat pe zi, iar in ultimul trimestru ca si in perioada de alaptare este recomandata doza de 1 comprimat de 2 ori pe zi. Durata tratamentului trebuie individualizata in functie de rezultatele examenelor de laborator care controleaza metabolismul fierului. Administrarea nu trebuie intrerupta dupa normalizarea valorilor hemoglobinei, ci trebuie continuata pana la saturarea depozitelor de fier (aproximativ 2 luni). In deficientele manifeste de fier durata terapiei trebuie sa fie de 3 - 6 luni

Compozitie
Comprimate filmate continand 320 mg sulfat feros anhidru (corespunzator la 100 mg Fe) si 60 mg acid ascorbic

Actiune terapeutica
Eliberarea continua a ionilor de fier asigurata de invelisul filmat al tabletelor. In timpul pasajului prin tractul gastrointestinal, eliberarea continua a ionilor de fier din matricea poroasa dureaza aproximativ 6 ore. Prin administrarea comprimatelor filmate de Sorbifer Durules care asigura o eliberare graduala a Fe se evita iritatia mucoasei gastrice care apare in mod obisnuit la concentratii locale crescute de fier.

Contraindicatii
Hemocromatoza, hemoliza cronica, anemie sideroacrestica, anemia din intoxicatia cu plumb, talasemie, boli hepatice grave, alergie sau intoleranta la fier, gastrite severe, ulceratii gastrice, varice esofagiene, diaree, colita ulceroasa, sindrom de malabsorbtie intestinala (se recomanda fier injectabil).

Reactii adverse
Foarte rar greata, constipatie sau diaree, dureri epigastrice. Nu se recomanda la copiii sub 12 ani.
Interactiuni medicamentoase: trebuie evitata asocierea cu tetracicline, D-penicilamina si cu antiacidele care contin aluminiu, magneziu sau saruri de calciu (este redusa absorbtia fierului).

Citeste si despre:

Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Mituri despre frumusete