Sifrol, comprimate

Prospect

Publicat: 29 Martie 2010 | Actualizat: 08 Aprilie 2024

Compozitie
Sifrol este un medicament care contine substanta activa pramipexol. Este disponibil sub forma de comprimate cu eliberare imediata de culoare alba (rotunde: 0,088, 0,7 si 1,1 mg; ovale: 0,18 si 0,35 mg) si sub forma de comprimate cu eliberare prelungita de culoare alba (rotunde: 0,26 si 0,52 mg; ovale: 1,05, 2,1 si 3,15 mg). Comprimatele cu eliberare imediata elibereaza substanta activa imediat, iar comprimatele cu eliberare prelungita elibereaza substanta activa treptat, in decursul a cateva ore.
Indicatii
Sifrol se utilizeaza pentru tratarea simptomelor urmatoarelor boli:
boala parkinson, o boala progresiva a creierului care provoaca tremuraturi, miscari incetinite si rigiditate musculara. Sifrol poate fi utilizat fie singur, fie in asociere cu levodopa (alt medicament pentru boala Parkinson), in toate stadiile bolii, inclusiv cele avansate, cand levodopa incepe sa isi piarda din eficacitate;
sindromul picioarelor nelinistite moderat spre sever, o afectiune in care pacientul simte, de obicei noaptea, o nevoie imperioasa si necontrolata de a-si misca membrele pentru a inlatura senzatiile de disconfort, dureroase sau ciudate din organism Sifrol se foloseste atunci cand nu se poate identifica o cauza specifica pentru afectiunea respectiva. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Pentru boala parkinson, doza initiala este de un comprimat cu eliberare imediata de 0,088 mg de trei ori pe zi sau de un comprimat cu eliberare prelungita de 0,26 mg o data pe zi. Doza trebuie marita la intervale de 5-7 zile, pana cand simptomele sunt tinute sub control fara a cauza efecte secundare care nu pot fi suportate. Doza zilnica maxima este de trei comprimate cu eliberare imediata de 1,1 mg de trei ori pe zi sau de un comprimat cu eliberare prelungita de 3,15 mg o data pe zi. Pacientii pot sa treaca de la comprimatele cu eliberare imediata la cele cu eliberare prelungita de pe o zi pe alta, dar este posibil sa fie necesara ajustarea dozei in functie de raspunsul pacientului. Sifrol trebuie administrat mai rar pacientilor care au probleme cu rinichii. Daca tratamentul este intrerupt, dintr-un motiv sau altul, doza trebuie redusa treptat. Pentru sindromul picioarelor nelinistite, comprimatele de Sifrol cu eliberare imediata trebuie luate o data pe zi, cu doua pana la trei ore inainte de culcare. Doza initiala recomandata este de 0,088 mg, dar la nevoie, pentru o mai buna reducere a simptomelor, aceasta doza poate fi crescuta la fiecare patru pana la sapte zile, pana la o doza maxima de 0,54 mg. Raspunsul pacientului si necesitatea continuarii tratamentului trebuie evaluate dupa trei luni. Comprimatele cu eliberare prelungita nu sunt adecvate pentru tratarea sindromului picioarelor nelinistite. Comprimatele de Sifrol trebuie inghitite cu apa, cu sau fara alimente. Comprimatele cu eliberare prelungita nu trebuie mestecate, impartite sau sfaramate si trebuie luate aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi. Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Sifrol, pramipexolul, este un agonist al dopaminei (o substanta care imita actiunea dopaminei). Dopamina este o substanta-mesager in acele parti ale creierului care controleaza miscarile si coordonarea. La pacientii cu boala parkinson, celulele care produc dopamina incep sa moara, iar cantitatea de dopamina din creier scade. Drept urmare, pacientii isi pierd capacitatea de a-si controla corespunzator miscarile. Pramipexolul stimuleaza creierul in acelasi fel in care ar face-o si dopamina, astfel incat pacientii pot sa-si controleze mai bine miscarile si au mai putine semne si simptome ale bolii Parkinson, precum tremuraturile, rigiditatea si lentoarea in miscari. Modul in care pramipexolul actioneaza in cazul sindromului picioarelor nelinistite nu este pe deplin inteles. Se presupune ca sindromul este cauzat de probleme datorate modului in care dopamina actioneaza la nivelul creierului, ceea ce poate fi corectat de pramipexol.

Contraindicatii
Sifrol nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la pramipexol sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.
Reactii adverse
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Sifrol (observat la mai mult de 1 pacient din 10) este greata (senzatia de rau). La pacientii cu boala parkinson celelalte efecte secundare observate la mai mult de 1 pacient din 10 sunt: ameteala, dischinezie (control dificil al miscarilor), somnolenta si hipotensiune (tensiune arteriala scazuta). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Sifrol, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa