Prezentare
Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare alb-crem, inscriptionate cu ROVA 3 pe una din fete. Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 5 comprimate filmate. Cutie cu 1 blister din Al/PVC a 10 comprimate filmate. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Compozitie
Substanta activa este spiramicina. Fiecare comprimat contine spiramicina 3000000 U.I. - Celelalte componente sunt: in nucleu: dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, amidon de porumb pregelatinizat, hidroxipropilceluloza, croscarmeloza sodica, celuloza microcristalina; in film: dioxid de titan (E 171), hipromeloza, macrogol 6000.
Indicatii
Angine, sinuzite, rinofaringite, otite. bronsite acute si cronice, infectii pulmonare acute. terapia profilactica si curativa a complicatiilorrespiratorii ale gripei si bolilor eruptive. toxoplasmoza femeii gravide si fatului.profilaxiameningitei meningococice (la contacti). profilaxia recidivelor de RAA.
Contraindicatii
Alergie la spiramicina.
Nu luati Rovamycine 3 Mil. U.I. - daca sunteti alergic (hipersensibil) la spiramicina sau la oricare din celelalte componente ale Rovamycine 3 Mil. U.I; - daca alaptati.
Doze si mod de administrare
Dupa prescriptia medicului. Adulti: 6-9 MUI (4-6 comprimate a 1,5 MUI sau 2-3 comprimate a 3,0 MUI) de 2-3 ori pe zi. Copii si sugari: 1/2 comprimat a 1,5 MUI pentru fiecare 5 kg din greutatea corporala, de 2-3 ori pe zi.
Precautii
Inainte sa luati Rovamycine 3 Mil. U.I., adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului - Acest medicament nu se administreaza la copii. Pentru copii, medicul dumneavoastra va va recomanda alte medicamente, cu forme farmaceutice si concentratii adecvate varstei lor. - daca la inceputul tratamentului apare o inrosire a pielii, generalizata, febrila, asociata cu pustule (vezicule cu puroi). Trebuie sa intrerupeti imediat administrarea acestui medicament si sa va adresati medicului dumneavoastra. - daca aveti o afectiune cunoscuta sub denumirea deficit de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza. Au fost raportate cazuri foarte rare de hemoliza acuta (distrugerea celulelor rosii din sange) la persoanele cu astfel de tulburari.
Sarcina si alaptare
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. Daca este necesar, medicul va poate recomanda acest medicament in timpul sarcinii. Deoarece spiramicina se excreta in laptele matern, acest medicament nu trebuie administrat in timpul alaptarii. Trebuie luata decizia fie de a intrerupe alaptarea, fie de a intrerupe/de a se abtine de la tratamentul cu Rovamycine, avand in vedere beneficiul alaptarii pentru copil si beneficiul tratamentului pentru femeie.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Acest medicament nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse
Rareori, fenomene digestive si, in mod exceptional, manifestari de tip alergic.
Ca toate medicamentele, Rovamycine 3 Mil. U.I. poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Tulburari hematologice si limfatice: Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane): - hemoliza acuta (distrugere a celulelor rosii din sange) (vezi punctul 2 inainte sa luati Rovamycine 3 Mil. U.I.). Tulburari ale sistemului imunitar: - eruptii pe piele, mancarime, urticarie (eruptie pe piele asemanatoare cu cea care apare la contactul cu urzica); Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane): - reactie severa manifestata prin umflarea fetei, buzelor, limbii si gatului (angioedem, numit si edem Quincke), reactie alergica brutala si severa (soc anafilactic si reactie alergica cu inflamarea vaselor care transporta sangele prin organismul dumneavoastra (vasculita, inclusiv purpura Henoch-Schonlein); - pustuloza exantematica acuta generalizata (vezi punctul 2 inainte sa luai Rovamycine 3 Mil. U.I.). Tulburari ale sistemului nervos: - cazuri ocazionale de parestezii tranzitorii (senzatii de furnicaturi). Tulburari gastro-intestinale : - dureri de stomac, greata, varsaturi, diaree Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane): - colita pseudo-membranoasa (diaree apoasa, care poate contine sange, posibil insotita de crampe la nivelul stomacului si febra). Tulburari hepatobiliare: - pierdere a poftei de mancare, ingalbenire a pielii si ochilor, urina inchisa la culoare, mancarimi sau sensibilitate la nivelul stomacului (abdomenului). Acestea pot fi semne ale unor probleme la nivelul ficatului (hepatita mixta si colestatica). Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane): - rezultate anormale ale testelor functiei ficatului. Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.