Actiune terapeutica
Antianemic. Medicamentul reprezinta un complex de hidroxid de fier si dextran care e preluat din plasma de catre sistemul reticuloendotelial ce desparte complexul de fier si dextran. Dupa administrarea IM fierul se absoarbe cel mai mult in primele 72 de ore si restul in 3- 4 saptamani. Are T de la 5 ore (Fe dextran circulant) pana la 20 de ore (fierul total). Cantitati neglijabile de fier dextran se pierd prin urina si fecale.
Indicatii
Tratamentul deficitului de fier acolo unde administrarea orala de fier este nesatisfacatoare sau imposibila.
Doze si mod de administrare
Dozarea se bazeaza pe rezultatele hematologice.
Injectie IV; inainte de a se incepe terapia se face un test IV cu o doza de 0,5 mL injectata lent (mai mult de 30 sec pentru InFed sau 5 minute pentru DexFerrum). Pentru a va asigura ca pacientul nu are reactie anafilactica, se asteapta o ora sau mai mult pana la admnistrarea resutlui dozei. Pot fi administrate 2 mL sau mai putin zilnic pana cand se ajunge la cantitatea necesara de fier total. Se administreaza nediluat si lent 50 mg sau mai putin pe minut (1 mL sau mai putin/minut).
Injectie IM: se face un test cu o doza de 0,5 mL. Daca nu apar reactii adverse se administreaza pana cand se atinge cantitatea necesara de fier total. Nu depasiti doza zilnica de 25 mg de fier (0.5 mL) la nou-nascutii mai mici de 5 kg, 50 mg de fier la copii mai mici de 10 kg si 100 mg de fier pentru ceilalti copii.
Contraindicatii
Toate anemiile care nu se asociaza cu deficit de fier. Faza acuta a bolilor renale infectioase. Copii mai mici de 4 luni.
Masuri de precautie
Complexele parenterale de fier si carbohidrati pot provoca reactii anafilactice. Au fost inregistrate decese; de aceea utilizati fierul dextran injectabil doar la pacientii la care s-au stabilit cu exactitate indicatiile administrarii si la care testele de laborator confirma deficit acut de fier ce nu poate fi corectat prin terapie orala cu fier. Folosit cu maxima prudenta in caz de disfunctie hepatica. Utilizati cu prudenta in timpul lactatiei si la pacientii cu antecedente de astm sau reactii alergice. Pacientii cu artrita reumatoida pot prezenta exacerbari ale durerii si tumefactiei articulare dupa tratamentul cu fier dextran. Efectele adverse pot complica afectiunile cardiovasculare la pacientii cu boli cardiovasculare preexistente. Administrarea in lipsa indicatiilor poate determina depozitare excesiva a fierului cu posibilitatea unei hemosideroze exogene. Dozele IV sau IM mari pot provoca artralgii, dureri lombare, frisoane, ameteala, febra moderata/mare, cefalee, mialgie, greata si varsaturi (debutul este la 24-48 h; simptomele dispar de obicei la 3-4 zile dupa administrarea IV si la 3-7 zile dupa administrarea IM). La administrarea IM se injecteaza in cadranul superior al fesei; nu se injecteaza niciodata in brat sau in alte zone expuse.
Observatii pentru pacient familie: pot apare durere sau colorarea tegumentelor in brun la locul de injectare; scaunele sunt de obicei de culoare neagra pana la verde inchis in timpul trtamentului. Nu luati fier pe cale orala sau vitamine in timpul administrarii fierului injectabil deoarece exista pericolul intoxicatiei cu fier. Anuntati daca apar reactii adverse. tratamentul se poate intrerupe dupa corectarea anemiei.
Evaluarea si controlul terapiei: investigati prezenta bolii coronariene, alergiilor semnificative sau astmului. Evaluati hematocritul si hemoglobina si numarul de reticulocite. Poate modifica testele osoase si culoarea sangelui recoltat la 4 h dupa tratament in brun. Poate creste fals nivelele bilirubinei si scadea pe cele ale calciului.
Interactiuni medicamentoase: daca se administreaza cu cloramfenicol, pot creste nivelele serice ale fierului, datorita scaderii clearence-ului fierului si scaderea eritropoiezei datorita toxicitatii directe asupra maduvei osoase.
Reactii adverse
Reactii intarziate: artralgie, dureri lombare, ameteala, febra, cefalee, mialgie, greturi, varsaturi. hipersensibilitate: anafilaxie. Gastrointestinale: durere abdominala, greata si varsaturi, diaree. SNC: convulsii, sincopa, cefalee, parestezie, ameteala, dezorientare, lipsa constientei. Cardiovasculare: durere toracica, soc, stop cardiac, hipotensiune, hipertensiune, tahicardie, bradicardie, aritmie. Respirator: dispnee, bronhospasm, wheezing, stop respirator. Musculoscheletal: artralgie, artrita, mialgie, dureri lombare, abces steril, inflamatie sau durere la sau langa locul de injectare IM, celulita, flebita locala la sau langa locul de administrare intravenoasa. Hematologic: leucocitoza, limfadenopatie. Dermatologic: urticarie, prurit, purpura, rash, cianoza. Diverse: hematurie, episoade febrile, frisoane.