Prevenar 13, solutie injectabila

Prospect

Publicat: 22 Martie 2010 | Actualizat: 08 Aprilie 2024

Indicatii
Prevenar se foloseste pentru protejarea copiilor cu varsta intre sase saptamani si cinci ani impotriva bolii invazive, pneumoniei (infectie la plamani) si otitei medii acute (infectie la urechea medie) cauzate de S. pneumonia. Boala invaziva apare cand bacteria se raspandeste in organism, cauzand infectii grave ca septicemia (infectie a sangelui) si meningita (infectia membranelor care invelesc creierul si coloana vertebrala). Vaccinul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Schema de vaccinare pentru Prevenar 13 depinde de varsta copilului si trebuie sa tina cont de recomandarile oficiale:
- copiii intre sase saptamani si sase luni primesc in mod normal patru doze. Primele trei doze se administreaza la interval de o luna intre fiecare doza. Prima doza se administreaza de obicei la varsta de doua luni, dar poate fi administrata de la sase luni. A patra doza, doza de rapel, se administreaza intre varsta de 11 si 15 luni. in mod alternativ, in cazul in care Prevenar 13 se administreaza in cadrul unei scheme de imunizare generala a sugarilor (cand toti sugarii dintr-o zona sunt vaccinati aproximativ in aceeasi perioada), pot fi administrate doua doze la varsta de doua si patru luni, urmate de o doza de rapel la o varsta cuprinsa intre 11 si 15 luni;
- copiii cu varste intre sapte luni si 11 luni trebuie vaccinati mai intai cu doua doze la un interval de cel putin o luna, urmate de a treia doza in anul urmator;
- copiii cu varste intre 12 si 23 de luni trebuie vaccinati cu doua doze la interval de cel putin doua luni;
- copiii cu varste intre doi si cinci ani trebuie sa primeasca o singura doza.
Prevenar 13 poate fi folosit la copiii care au inceput vaccinarea cu Prevenar (alt vaccin autorizat in Uniunea Europeana [UE] pentru S. pneumoniae, care contine particule din sapte din cele 13 tipuri de S. pneumoniae pe care le contine Prevenar 13). Acesti copii pot trece pe Prevenar 13 oricand in cursul schemei de vaccinare. Copiii cu varste intre unu si doi ani vaccinati cu Prevenar trebuie vaccinati cu doua doze de Prevenar 13. Vaccinul se administreaza prin injectie in muschiul coapsei la copiii cu varsta sub doi ani sau in muschiul umarului la copiii cu varsta peste doi ani.

Actiune terapeutica
Vaccinurile actioneaza prin invatarea sistemului imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) cum sa se apere impotriva unei boli. Dupa ce o persoana este vaccinata, sistemul imunitar recunoaste partile din bacterie prezente in vaccin drept straine si produce anticorpi impotriva lor. Cand organismul este expus din nou bacteriei, sistemul imunitar va fi capabil sa produca anticorpi mai repede. Aceasta ajuta la protejarea impotriva bolii. Prevenar 13 contine cantitati mici de polizaharide (un tip de zahar) extrase din capsula care inveleste bacteria S. pneumoniae. Aceste polizaharide au fost purificate apoi conjugate (atasate) unui purtator care le ajuta sa fie recunoscute mai usor de sistemul imunitar. vaccinul este, de asemenea, adsorbit (fixat) pe un compus de aluminiu pentru a stimula un raspuns mai bun. Prevenar 13 contine polizaharide de la 13 tipuri diferite de S. pneumoniae (serotipurile 1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F si 23F). In Europa se estimeaza ca acestea cauzeaza 73 pana la 100% din cazurile de boala invaziva la copiii cu varsta sub cinci ani, in functie de tara. Cele sase polizaharide suplimentare pe care le contine Prevenar 13 (dar nu si Prevenar) cauzeaza 16 pana la 60% din cazuri.

Compozitie
Prevenar 13 este un vaccin. Este o suspensie injectabila care contine particule din 13 tipuri diferite ale bacteriei streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae).

Contraindicatii
Prevenar 13 nu se administreaza copiilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la substantele active sau la oricare alt ingredient sau la toxina difterica (o toxina slabita a bacteriei care cauzeaza difteria). Copiii care au febra mare nu trebuie vaccinati pana la insanatosire, dar pot fi vaccinati daca au doar o infectie usoara, de exemplu o raceala.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Prevenar 13 (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt scaderea poftei de mancare, pirexie (febra), iritabilitate, reactii la locul injectiei (inrosire sau intarire a pielii, tumefiere, durere sau sensibilitate), somnolenta si tulburari ale somnului. Pentru lista completa a reactiilor adverse raportate asociate cu Prevenar 13, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Neurodermatita Fentanil Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Morfina Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Totul despre contraceptie – ce metoda ti se potriveste Afla care sunt cele mai sigure metode contraceptive Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi De ce apar pungile de sub ochi. Afla cele mai bune solutii pentru a le combate