PENTHOTAL, flacon injectabil

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Fiole continand tiopental sodic 500 mg sau 1 g, sub forma de pulbere pentru prepararea de solutie injectabila (cutie cu o fiola tiopental si o fiola a 10 ml respectiv 20 ml apa bidistilata pro inj, ca solvent).

Actiune terapeutica
Tiobarbituric anestezic general; inductia este rapida, cu fenomene de excitatie minima, fara analgezie - pierderea constientei survine in 10-20 secunde, efectul este maxim dupa circa 40 secunde; in timpul anesteziei relaxarea musculara este slaba, analgezia, deprimarea respiratorie si circulatorie sunt moderate; dupa o doza unica revenirea se face repede - bolnavul se trezeste dupa 20-30 minute de la injectare - cu oarecare somnolenta si amnezie retrograda (in cazul administrarii repetate, barbituricul se acumuleaza in tesutul gras, anestezia fiind prelungita).

Indicatii
Ca anestezic general unic pentru interventii de scurta durata; pentru inducerea anesteziei inaintea administrarii altui anestezic general; pentru suplimentarea anestezicelor generale cu potenta mica (de exemplu protoxidul de azot) sau a anesteziei regionale; pentru linistirea convulsiilor, mai ales in intoxicatii acute.

Doze si mod de administrare
Intravenos strict, sub forma de solutie 2,5% (500 mg tiopental sodic in 20 ml apa bidist.); obisnuit se injecteaza la adult 100-150 mg in 10-15 secunde, la nevoie dupa 30 secunde alte 100-150 mg, iar in interventiile de durata, in continuare, dupa nevoie, cate 25-50 mg; doza trebuie individualizata cu grija (in general la tineri sunt necesare doze ceva mai mari decat la adulti sau batrani, la femei sunt necesare doze mai mici decat la barbati, obezii necesita doze mai mari); deseori se injecteaza atropina ca premedicatie (pentru a impiedica reflexele vagale si hipersecretia mucoasa), eventual morfina sau petidina (pentru analgezie).

Contraindicatii
Lipsa de vene convenabile pentru injectare, alergie la barbiturice, status astmaticus, porfirie latenta sau manifesta, distrofie miotonica (contraindicatii absolute); boli cardio-vasculare grave, aritmii prin hipertonie vagala, hipotensiune sau soc, hipertensiune maligna, situatii in care efectul deprimant central poate fi prelungit sau potentat in mod periculos - premedicatie excesiva, boala addison, insuficienta hepatica sau renala, mixedem, uremie, anemie severa - hipertensiune intracraniana, astm, miastenie grava (sunt contraindicatii relative, care impun fie evitarea tiopentalului, fie folosirea de doze mici, injectate lent). Tiopentalul (ca si celelalte barbiturice intravenoase) nu trebuie administrat decat de persoane competente, avand la dispozitie mijloace de reanimare. Solutiile continand precipitat nu trebuie utilizate; scaderea pH-ului solutiei precipita tiopentalul (este incompatibil cu solutiile acide).

Reactii adverse
Stranut, tuse, laringospasm (in timpul inductiei), aritmii, deprimare respiratorie si miocardica (prin supradozare); injectarea i.v. rapida sau dozele mari pot determina apnee, de obicei trecatoare (este necesara dotarea pentru respiratie artificiala); extravazarea poate provoca necroza tisulara, injectarea intraarteriala poate fi cauza de ischemie acuta in teritoriul respectiv.

Citeste si despre:

Preparatele injectabile cu botox Contraceptivele injectabile Celulele stem si incontinenta urinara Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Fricile copilului sunt normale De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Marirea buzelor Liftingul gatului Botoxul Metcatinona (Cat) Solutii pentru o piele neteda