Hipertonie musculara

Exagerare permanenta a tonusului muscular (gradul de rezistenta a unui muschi striat in stare de repaus), de origine neurologica. Hipertonia este consecutiva unei leziuni a sistemului nervos central, a carei cauza poate fi diversa (tumorala, vasculara, degenerativa). Ea poate lua doua forme:
- Hipertonia piramidala, numita si hipertonie spastica sau spasticitate, este consecinta unei leziuni a caii piramidale (fasciculul de fibre nervoase care comanda miscarile voluntare).
- Hipertonia extrapiramidala, sau hipertonia plastica, este consecinta unei proaste functionari a sistemului nervos extrapiramidal, care comanda tonusul muscular si posturile corpului. Ea face parte dintr-un ansamblu de semne denumit sindrom extrapiramidal, a carui cauza tipica este boala lui parkinson.
Tratamentul este cel al bolii pentru care hipertonia constituie un semn.

Citeste si despre:

Alcoolul etilic Relaxarea si importanta invatarii ei Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Masajul Mijloace psihice de recuperare kinetica Metaqualona Cefaleea la varstnici Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic Sindromul Guillain Barre Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti