Forma de prezentare:
Capsule 100 mg sau 150 mg; cutie x 1, 4 sau 10 blist. x 7 cps. (100 mg), cutie x 1 blist. x 1 sau 3 cps. (150 mg)
Indicatii:
Tratamentul in criptococoze, incluzand meningita criptococica si infectii cu alte localizari (exemplu pulmonare, cutanate); tratamentul de intretinere pentru a preveni recidiva infectiei criptococice la pacientii cu sida. candidoze sistemice, incluzind candidemia, candidozele diseminate si alte forme de infectii candidozice invazive. candidoze ale mucoaselor. Candidoze genitale. Prevenirea infectiilor fungice la pacienti cu neoplazii. Dermatomicoze incluzand tinea pedis, tinea corporis, tinea cruris, tinea versicolor, tinea unguium (onicomicoze) si infectii dermice candidozice. Micoze endemice profunde incluzand coccidiomicoze, paracoccidio-micoze, sporotricoze si histoplasmoze la pacienti cu imunitate normala.
Doze si mod de administrare:
Adulti: meningite criptococice si infectii criptococice cu alte localizari - 400 mg in prima zi urmata de 200-400 mg in priza unica zilnic; durata trat.: 6-8 saptamana, apoi profilactic 200 mg/zi. Pentru candidemie, candidoza diseminata si alte infectii candidozice invazive - 400 mg in prima zi, urmata de 200-400 mg zilnic. Pentru candidozele orofaringiene - 50 pana la 100 mg o data/zi timp de 7-14 zile. Pentru prevenirea recidivei candidozei orofaringiene la pacientii cu SIDA - 150 mg o data pe saptamana Pentru candidoze vaginale - oral 150 mg fluconazol ca doza unica. In balanita candidozica - oral 150 mg fluconazol ca doza unica. Prevenirea candidozelor - 50 la 400 mg fluconazol o data/zi. Pentru infectiile dermice incluzand tinea pedis, corporis, cruris si infectiile candidozice - 150 mg o data pe saptamana, sau 50 mg o data/zi; durata tratamentului este de 2 la 6 saptamana Pentru tinea unghium - 150 mg oral o data/saptamana pana la inlocuirea unghiei infectate. Pentru micoze endemice profunde: 200-400 mg zilnic timp de pana la 2 ani. Durata trat. se stabileste individual, dar in general este de 11-24 luni in coccidiomicoze, 2-17 luni in paracoccidiomicoze, 1-16 luni in sporotricoze si 3-17 luni in histoplasmoze. Pentru ajustarea dozelor in functie de varsta si functia renala.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la fluconazol sau la alti compusi azolici inruditi.
Atentionari:
Hepatotoxicitate: monitorizare a functiei hepatice; sarcina si alaptare.
Reactii adverse:
Greata, dureri abdominale, diaree, flatulenta, rash, cefalee, modificari ale testelor functionale renale, hematologice si hepatice, reactii cutanate exfoliative, contracturi musculare, leucopenie, trombocitopenie si alopecie; rare cazuri de anafilaxie.