boala infectioasa provocata de doua ciuperci.
histoplasmoza americana - Cunoscuta si sub denumirea de boala lui Darling, histoplasmoza americana, sau histoplasmoza cu forme mici, este cauzata de o ciuperca, Histoplasma capsulatum, capabila sa infecteze numeroase animale domestice si rozatoare. Aceasta ciuperca este prezenta in tesuturi sub forma de levuri, desi, in mediul exterior (sol) sau in cultura, intr-un laborator de micologie, ea exista sub forma filamentoasa (miceliana). histoplasmoza americana se intalneste des in Statele Unite si in America de Sud. Mai sunt semnalate cazuri in Africa, Asia si Europa.
Omul se contamineaza pe cale pulmonara inhaland sporii ciupercilor continuti in praful de ferma sau de la crescatoriile de porumbei, sau in pesterile umede si contaminate cu dejectiile animale (lilieci, pasari). Ciuperca se multiplica in interiorul celulelor sistemului reticuloendotelial (celule capabile sa absoarba particule straine ca levurile).
Histoplasmoza americana poate imbraca trei forme diferite: o forma de primo-infectie, de departe cea mai obisnuita, fara simptome deosebite in 90% dintre cazuri, sau prezentandu-se sub forma unei stari gripale; o forma pulmonara cronica (pseudotuberculoza); o forma generalizata, grava. Noile produse triazolate (medicamente antifungice) permit o vindecare rapida.
histoplasmoza africana - Denumita si histoplasmoza cu forme mari, aceasta boala este cauzata de o ciuperca, Histoplasma duboisii. histoplasmoza africana se intalneste in mod sporadic in statele Africii subsahariene intertropicale. Modul de contaminare (pe mucoase sau cutanat) este prost cunoscut. Aceasta micoza afecteaza mai ales pielea, oasele, ganglionii, unde ca dezvolta noduli, abcese, ulceratii. Formele diseminate sunt rare, dar de o gravitate extrema. tratamentul prin medicamente antifungice este, in general, eficace, dar vindecarea este mai lenta decat pentru histoplasmoza americana.