Unghie

Lama tare care acopera spatele ultimei falange a degetelor de la maini si picioare. Unghia este formata dintr-o radacina, posterioara, ascunsa sub un pliu cutanat, si de o parte anterioara vizibila.

Patologie - Modificarile de culoare a unghiilor sunt de cele mai multe ori cauzate de o infectie cu o ciuperca microscopica (dermatofit, drojdii sau mucegaiuri), de o proasta circulatie sangvina, de luarea unor medicamente (neuroleptice, antibiotice, sulfamide, antiinflamatoare nesteroidiene), chiar de nicotina sau de unele lacuri de unghii. In plus, unghiile pot fi anormal de bombate (hipocratism) sau concave (koilonichie), se pot desprinde de patul lor (onicoliza), se pot decolora (leuconichii), pot prezenta ridicaturi sau santuri longitudinale cauzate de imbatranire sau de unele boli dermatologice, santuri tranversale legate de un traumatism al matricii sau de o boala generala, mici depresiuni de marimea unui cap de ac cu gamalie, caracteristice psoriazisului, eczemei sau lichenului. Unghiile uscate si casante sunt o consecinta a unei manichiuri agresive sau prea frecvente, a unor traumatisme fizice sau chimice (lucrari menajere sau profesionale), ori a unor carente alimentare (in vitamina C si in fier, indeosebi). Micile pete albe care se observa uneori sub o unghie sunt cauzate de o tulburare minora de keratinizare, uneori de mici bule de aer blocate sub unghie sau de o ciuperca superficiala.

Citeste si despre:

Scapa definitiv de ciuperca unghiei Cum putem preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor Cele mai bune moduri de a preveni roaderea unghiilor Semne de boala la nivelul organismului Unghia incarnata - informatii generale Inhalanti - generalitati Cum puteti avea unghii rezistente care cresc rapid Rosul unghiilor Infectii ale degetelor Ce spun unghiile despre sanatatea organismului?