LISINOPRIL, comprimate

Prospect

Publicat: 31 Ianuarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Lisinopril Atb si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Lisinopril Atb face parte din grupul medicamentelor cunoscute sub denumirea de produse active pe sistemul renina-angiotensina-aldosteron; inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei (IECA).
in mod normal, enzima de conversie a angiotensinei produce angiotensina II, care controleaza in mod natural presiunea sanguina.

Angiotensina II are doua actiuni: contracta vasele sanguine si reduce producerea de urina de catre rinichi. Ambele actiuni au darul de a creste tensiunea arteriala. Din moment ce lisinoprilul blocheaza ACE, reduce astfel productia de angiotensina II. Vasele sanguine se relaxeaza si rinichii produc mai multa urina. Astfel, determina scaderea tensiunii arteriale.

Reducandu-se tensiunea arteriala, inseamna ca inima nu mai trebuie sa munceasca din greu pentru a pompa sangele in organism. De aceea, IECA sunt folositi pentru a imbunatati simptomele insuficientei cardiace si pentru a creste supravietuirea in urma unui infarct miocardic.

Utilizati Lisinopril doar cu recomandarea medicului, in caz de:
- Crestere a tensiunii arteriale cauzata de compresia sau blocarea unei artere care aduce sange la rinichi (hipertensiune renovasculara) sau crestere a tensiunii arteriale fara o cauza evidenta (hipertensiune esentiala).
- Insuficienta cardiaca.
- Infarct miocardic acut, imbunatatind supravietuirea.
- La pacienti cu afectarea functiei renale in stadiu incipient din cauza diabetului zaharat.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Lisinopril Atb exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala este de 10-40 mg pe zi.

Luati Lisinopril Atb exact conform recomandarii medicului dumneavoastra.
Lisinopril Atb poate fi luat inainte sau dupa masa, cu un pahar de apa.
Luati Lisinopril Atb intr-o singura doza pe zi, in fiecare zi. Acest lucru va ajuta la mentinerea eficacitatii tratamentului.

Mergeti la medic inainte de terminarea comprimatelor, deoarece poate fi necesara continuarea tratamentului. Nu intrerupeti tratamentul cu Lisinopril Atb inainte de a intreba medicul. Daca intrerupeti medicatia brusc, starea dumneavoastra se poate inrautati.
Daca aveti nelamuriri, intrebati medicul.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Lisinopril Atb
Prea multe comprimate luate odata va pot produce neplaceri sau pot fi periculoase. Pot sa apara: hipotensiune, soc, dezechilibru electrolitic, insuficienta renala, hiperventilatie, tahicardie, palpitatii, bradicardie, ameteala, anxietate si tuse. Daca apar astfel de simptome, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, sau departamentului de primire urgente.

Daca uitati sa utilizati Lisinopril Atb
Daca ati uitat sa luati o doza, luati medicamentul imediat ce va amintiti. Totusi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o doar pe aceasta. Este important sa nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Lisinopril Atb
Nu intrerupeti tratamentul cu Lisinopril Atb decat in cazul in care medicul dumneavoastra va indica acest lucru. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Lisinopril Atb
- sunteti alergic (hipersensibil) la lisinopril, la alti inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei (IECA) sau la oricare din componentele medicamentului. Informati medicul sau farmacistul daca ati suferit vreo astfel de reactie alergica. in caz de alergie, intrerupeti utilizarea medicamentului si anuntati medicul;
- aveti antecedente de edem angioneurotic asociat cu tratamente anterioare cu inhibitori de enzima de conversie
- aveti istoric de angioedem (anuntati medicul daca observati umflarea buzelor, fetei, limbii, gatului, mainilor, picioarelor sau gleznelor, sau aveti dificultati in a respira);
- in cazul in care aveti mai mult de trei luni de sarcina.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Lisinopril Atb
- observati aparitia ametelii sau a oboselii cauzate de scaderea tensiunii arteriale;
- daca aveti tensiune arteriala scazuta si ati suferit un infarct miocardic acut;
- suferiti de afectiuni grave renale sau hepatice;
- suferiti de stenoza aortica si mitrala sau cardiopatie hipertrofica (conditii care determina dificultati in evacuarea sangelui de la nivelul cordului);
- daca observati umflarea fetei, extremitatilor, buzelor, limbii, glotei si/sau laringelui. intrerupeti administrarea de Lisinopril Atb in aceste situatii;
- ati suferit operatii majore sau hemodializa cu membrane cu flux crescut;
- daca sunteti sub tratament de desensibilizare (de exemplu cu venin de albine, viespii);
- daca aveti o boala de colagen sau sunteti sub tratament cu imunosupresoare,
- daca observati aparitia unor infectii;
- daca apartineti rasei negre;
- daca observati aparitia tusei;
- daca aveti nivelul potasiului seric crescut;
- daca suferiti de diabet zaharat;
- daca sunteti sub tratament cu litiu;
- daca aveti peste 65 ani sau sub 18 ani.

Medicul va poate totusi prescrie Lisinopril Atb si in aceste situatii.
Trebuie sa anuntati medicul in conditiile in care credeti ca sunteti gravida (sau intentionati sa ramaneti gravida). Lisinopril Atb nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca aveti mai mult de trei luni de sarcina, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastra daca este utilizat in aceasta etapa.

Interactiuni medicamentoase

Inainte de a incepe tratamentul cu Lisinopril Atb anuntati medicul daca utilizati urmatoarele medicamente: diuretice, betablocante, suplimente cu potasiu, diuretice economisitoare de potasiu sau substituienti care contin saruri de potasiu, litiu, aur, antiinflamatorii nesteroidiene, inclusiv acidul acetilsalicilic 3 g/zi, alte medicamente antihipertensive, antidepresive, antipsihotice, anestezice, simpatomimetice, antidiabetice, vidagliptin, acid acetilsalicilic in doze cardiologice, trombolitice si/sau nitrati.

Si folosirea altor medicamente decat cele enumerate mai sus, impreuna cu Lisinopril Atb, poate determina modificari.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea de Lisinopril Atb cu alimente si bauturi
Lisinoprilul sporeste efectul alcoolului, iar alcoolul sporeste efectul lisinoprilului de scadere a tensiunii arteriale.

Nu utilizati suplimente cu potasiu in timp ce luati Lisinopril Atb decat sub supravegherea sau la recomandarea medicului.

Sarcina si alaptarea

Sarcina:
Trebuie sa anuntati medicul in cazul in care credeti ca sunteti gravida (sau intentionati sa ramaneti gravida). in mod normal, medicul dumneavoastra va va sfatui sa nu mai utilizati Lisinopril Atb inainte de a ramane gravida sau de indata ce ati aflat ca sunteti gravida si va va recomanda un alt medicament in loc de Lisinopril Atb. Lisinopril Atb nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat in sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudecati copilului dumneavoastra daca este utilizat dupa cea de a treia luna de sarcina.

Alaptarea:
Informati-va medicul daca alaptati sau intentionati sa incepeti alaptarea. Lisinopril Atb nu este recomandat mamelor care alapteaza iar medicul dumneavoastra trebuie sa va aleaga un alt tratament in cazul in care doriti sa alaptati, mai ales daca este vorba despre un copil nou-nascut sau nascut prematur.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In urma tratamentului cu Lisinopril Atb pot apare stari de ameteala sau de oboseala. Luati acest fapt in considerare in conditiile in care conduceti vehicule sau folositi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Lisinopril Atb poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Acestea au fost clasificate in ordinea frecventei lor astfel:
Foarte frecvente: care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10.
Frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti.
Mai putin frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti.
Rare: care afecateaza mai putin de 1 din 1000 pacienti.
Foarte rare: care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti.
Cu frecventa necunoscuta: care nu poate fi estimata din datele disponibile.

Frecvente: ameteala, dureri de cap, efecte ortostatice (inclusiv scaderea tensiunii arteriale), tuse, diaree, varsaturi, disfunctie renala.

Mai putin frecvente: indispozitii, furnicaturi la nivelul extremitatilor, ameteala, tulburari de gust, tulburari de somn, infarct miocardic sau accident vascular cerebral posibil secundar scaderii excesive a tensiunii arteriale, palpitatii, cresterea frecventei cardiace, fenomen Raynaud (oprirea brutala si tranzitorie a circulatiei sanguine la nivelul degetelor), rinita, greata, dureri abdominale, indigestie, eruptie cutanata tranzitorie, mancarime la nivelul pielii, hipersensibilitate/edem angioneurotic la nivelul fetei, extremitatilor, buzelor, limbii, glotei si/sau laringelui, impotenta, oboseala, astenie, cresterea nivelului ureei sanguine, cresterea nivelului creatininei serice, cresterea nivelului seric al enzimelor hepatice, cresterea nivelului potasiului seric.

Rare: scaderea hemoglobinei si hematocritului, confuzie mentala, gura uscata, urticarie, alopecie, psoriazis, uremie, insuficienta renala acuta, ginecomastie, sindrom de secretie inadecvata de hormon antidiuretic, cresterea nivelului bilirubinei serice, scaderea nivelului sodiului seric.

Foarte rare: aplazie medulara, anemie, trombocitopenie, leucopenie, neutropenie, agranulocitoza, anemie hemolitica, limfadenopatie, boli autoimune, angioedem, hipoglicemie, bronhospasm, sinuzita, alveolita alergica/pneumonie eozinofilica, pancreatita, angioedem intestinal, hepatita-fie hepatocelulara, fie colestatica, icter si insuficienta hepatica, diaforeza, pemfigus, epidermoliza toxica necrotica, sindrom Stevens-Johnson, eritem polimorf, pseudolimfom cutanat, oligo/anurie.

A fost raportat un complex de simptome care poate include unul sau mai multe dintre urmatoarele: febra, vasculita, mialgie, artralgie/artrita, titru pozitiv de anticorpi antinucleari (ANA), cresterea ratei de sedimentare a hematiilor, eozinofilie si leucocitoza, eruptie cutanata tranzitorie, fotosensibilitate si alte manifestari dermatologice.

Cu frecventa necunoscuta: depresie, sincope.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grav sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Lisinopril

Nu utilizati Lisinopril Atb dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

-Substanta activa este lisinopril (sub forma de lisinopril dihidrat). Fiecare comprimat contine lisinopril 10 mg (sub forma de lisinopril dihidrat).
-Celelalte componente sunt: hidrogenofosfat de calciu dihidrat, manitol, amidon pregelatinizat, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Ambalaj

Lisinopril Atb 10 mg se prezinta sub forma de comprimate de culoare alba, rotunde, biconvexe, cu aspect uniform, structura compacta si omogena, cu margini intacte, marcate cu o linie de divizare pe una din fete. Comprimatul poate fi divizat in doze egale.
Cutie cu 2 sau 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Antibiotice S.A.
Str. Valea Lupului nr.1, Iasi 707410, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2012

Citeste si despre:

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa