Fascorem conti 1/5, comprimate filmate

Prospect

Publicat: 16 Noiembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Forma de prezentare:
Comprimate filmate cu 1 mg estradiol + 5 mg didrogesteron; ct. x 1 blist. x 28 cpr.

Indicatii:
Terapie de substitutie hormonala la femei cu tulburari datorate menopauzei naturale sau induse chirurgical. Profilaxia osteoporozei post-menopauza la femei cu uter intact care prezinta risc de fracturi.

Dozare si mod de administrare:
1 cpr./zi, med. se adm. fara intrerupere. Se administreaza la pacientele care au avut ultima menstruatie cu mai mult de 12 luni in urma, iar in cazul menopauzei induse chirurgical, administrarea se face imediat dupa interventia chirurgicala.

Contraindicatii:
Carcinom mamar cunoscut/suspectat, carcinom endometrial sau alte neoplazii hormono-dependente. Boala hepatica acuta sau cronica. Antecedente de boala hepatica la care testele functionale hepatice nu s-au normalizat. Sangerari vaginale nediagnosticate. Antecedente de tromboembolism venos recurent sau boala trombofilica netratata cu anticoagulante. Hipersensibilitate la unul din componentii produsului.

Atentionari:
Inainte de initierea tratamentului de substitutie hormonala se vor efectua: examen fizic, cu palparea sanilor si a abdomenului, examen ginecologic. Este necesara cunoasterea antecedentelor personale patologice si a celor heredocolaterale, cu referire speciala la HTA. Pacientele care au fost tratate anterior numai cu estrogeni trebuie investigate cu deosebita atentie pentru depistarea posibilei hiperstimulari endometriale inainte de inceperea tratamentului. Se recomanda efectuarea mamogramei la intervale regulate (1-2 ani). Sangerarile initiale dupa inceperea tratamentului sau anomaliile depistate la examenul ginecologic sunt argumente pentru evaluarea starii endometrului. Se va lua in considerare intreruperea tratamentului in caz de traumatism, o boala sau urgenta chirurgicala cu risc de tromboza. Precautie la pacientele cu istoric de tromboza venoasa profunda, afectiuni tromboembolice sau accidente vasculare cerebrale. Pacientele cu epilepsie, migrena, IC, HTA, porfirie, hemoglobinopatii sau otoscleroza trebuie monitorizate in timpul trat. O atentie deosebita se va acorda pacientelor cu leiomiom uterin sau cu endometrioza, deoarece estrogenii pot fi factori agravanti. Precautii la asocirea cu barbiturice, fenitoina, rifampicina, carbamazepina, felbamat, topiramat.

Reactii adverse:
Greata, cefalee, coree sau edeme, de obicei trecatoare. Sangerari de privatie, pete, dismenoree, sindrom de tip premenstrual, accentuarea fibromatozei uterine, candidoza vaginala. Uneori reactii cutanate (cloasma sau melasma).

Citeste si despre:

Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori Sfaturi de care trebuie sa tineti cont in timpul unei diete Reguli de care sa tii cont cand te speli pe dinti Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Cum sa ramanem sanatosi pe timpul verii? 6 reguli de care trebuie sa tinem cont cu totii Cum previi candidoza: 10 sfaturi de care sa tii cont Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Bronsita nu trebuie trecuta cu vederea Care este legatura dintre durerile de spate si constipatie?
Cere sfatul medicului ×