Actiune terapeutica
Acest preparat anticolinergic blocheaza raspunsul sfincterului muscular al irisului si al muschiului care asigura acomodarea corpului ciliar la stimulii colinergici, producand dilatarea pupilei (midriaza) si blocarea procesului de acomodare (cicloplegie). Preparatul actioneaza rapid, dar are o durata de actiune mai scurta decat atropina.
Indicatii
Obtinerea midriazei si cicloplegiei in scop diagnostic.
Mod de administrare
Adulti- Initial opicatura, urmata de o a doua picatura dupa 5 minute. Desi revenirea completa se face de obicei in 24 de ore, in majoritatea cazurilor 1-2 picaturi de solutie pilocarpina 1% sau 2% reduc timpul de revenire la 3-6 ore. La pacientii care au irisul inchis la culoare, se recomanda solutia de concentratie 2%; si solutia 1% a dat rezultate satisfacatoare. Instilarea ulterioara de solutie pilocarpina 2% reduce timpul de revenire la 6 ore sau mai putin.
Copii- De obicei, tratamentul cu Cyclogyl in preziua examinarii nu este necesar. Se instileaza o picatura de solutie 0,5%, 1% sau 2% urmata 5 minute mai tarziu, daca se considera necesar, de o a doua picatura de solutie 0,5% sau 1%. S-au semnalat cazuri rare de aparitie la copii a simptomelor atropin-like, ca urmare a supradozarii cu solutie 2%.
Contraindicatii
Nu va fi utilizat in glaucomul cu unghi ingust.
Precautii
Midriaticele si cicloplegicele vor fi folosite cu prudenta la pacientii in varsta sau la cei cu presiunea intraoculara crescuta. Se recomanda examinarea tonometrica inainte de instilarea oculara a picaturilor. absorbtia sistemica a produsului poate fi mult diminuata prin comprimarea sacului lacrimal timp de 1-2 minute pe durata instilarii picaturilor in ochi si imediat dupa aceea. Comprimarea sacului lacrimal determina blocarea trecerii picaturilor spre mucoasa nazo-faringiana care reprezinta o suprafata mai mare de absorbtie. Procedeul este recomandat atunci cand se foloseste solutie de concentratie 2% si cand picaturile sunt instilate la copii.
Reactii adverse
Cresterea presiunii intraoculare. Intrebuintarea ciclopentolatului a fost asociata cu reactii psihotice si tulburari comportamentale la copii, in special cand concentratia folosita a fost de 2%. S-au semnalat de asemenea cazuri de ataxie, vorbire incoerenta, agitatie, halucinatii, lipsa capacitatii de orientare in timp si spatiu, imposibilitatea recunoasterii unor persoane si tahicardie.