Sfincter

Dispozitiv muscular care inconjoara un orificiu sau un canal natural, permitand deschiderea si inchiderea lui.
Un sfincter este o structura musculara circulara, constituita - dupa caz - din muschi neted (care nu se supune vointei) sau din muschi striat (controlat prin vointa).

Patologie -O disfunctie sfincteriana poate fi de origine traumatica sau neurologica. Aceasta disfunctie este responsabila, dupa localizare, de incontinenta (anala sau vezicala), de spasme (spasm al faringelui impiedicand alimentatia) sau de reflux gastroesofagian (beanta a cardiei).

tratamentul - Dupa gravitate, merge de la o simpla reeducare pana la o interventie chirurgicala: in caz de incontinenta urinara completa, de exemplu, amplasarea unei proteze sfincteriene uretrale (sfincter artificial constituit dintr-un manson de silicon gonflabil plasat in jurul uretrei si legat la o pompa) poate fi propusa bolnavului.
O fisura anala si prezenta calculilor in canalul coledoc pot necesita o sfincterectomie (sectionarea chirurgicala a unui sfincter), respectiv a sfincterului anal si a sfincterului lui Oddi.

Citeste si despre:

Stricturile esofagiene benigne Remedii naturiste pentru probleme urinare Incontinenta urinara la barbati Convulsiile febrile la copil Boala de reflux gastroesofagian Refluxul gastro-esofagian Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala de reflux gastroesofagian (GERD) Peristaltismul intestinal si magneziul Boala de reflux gastroesofagian - simptome si tratament 7 alimente recomandate pentru refluxul gastric