CORLENTOR, comprimate filmate

Prospect

Publicat: 21 Ianuarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Corlentor si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Angina pectorala cronica stabila la bolnavi cu ritm sinusal normal la care beta-blocantele sunt contraindicate.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Corlentor exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala de inceput recomandata este de 1 comprimat Corlentor 5 mg de doua ori pe zi, cu posibilitatea cresteriiei, daca este necesar, la 1 comprimat Corlentor 7,5 mg de doua ori pe zi. Medicul va decide doza corecta pentru dumneavoastra. Doza uzuala este de 1 comprimat dimineata si 1 comprimat seara. In unele cazuri (de exemplu, la varstnici), medicul va poate prescrie o jumatate de doza , adica o jumatate de comprimat Corlentor 5 mg (2,5 mg ivabradina) dimineata si o jumatate de comprimat de 5 mg seara. Corlentor se administreaza in timpul meselor. Daca aveti impresia ca efectul Corlentor este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului. Corlentor nu este indicat la copii si adolescenti sub 18 ani.

Atentionari si precautii

Contraindicati

Nu luati Corlentor:

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la ivabradina sau la oricare dintre celelalte componente ale Corlentor;
- daca inainte de inceperea tratamentului aveati frecventa cardiaca de repaus prea mica (sub 60 batai pe minut);
- daca suferiti de soc cardiogen (afectiune cardiaca tratata in spital);
- daca suferiti de tulburari de ritm cardiac;
- daca aveti infarct miocardic;
- daca suferiti de hipotensiune arteriala severa;
- daca suferiti de angina instabila (forma severa in care durerile in piept sunt foarte frecvente si apar atat in repaus cat si la efort);
- daca suferiti de insuficienta cardiaca severa (atunci cand inima dumneavoastra nu functioneaza normal);
- daca aveti implantat un pacemaker;
- daca suferiti de afectiuni hepatice severe;
- daca urmati tratament cu medicamente pentru infectii fungice (de exemplu, cu ketoconazol, itraconazol), cu antibiotice macrolidice (cum sunt: josamicina, claritromicina, telitromicina sau eritromicina , administrate oral), cu medicamente pentru infectii cu HIV (cum sunt : nelfinavir, ritonavir) sau cu nefazodona (medicament pentru tratamentul depresiei);
- daca sunteti gravida;
- daca alaptati.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Corlentor:

- daca suferiti de tulburari de ritm cardiac;
- daca aveti simptome ca oboseala sau respiratie ingreunata (aceasta poate insemna ca inima isi incetineste activitatea prea mult);
- daca urmati tratament cu diltiazem, verapamil;
- daca urmati tratament cu medicamente ce prelungesc intervalul QT, utilizate pentru tulburari de ritm cardiac sau alte afectiuni;
- daca suferiti de fibrilatie atriala persistenta (un tip de bataie neregulata a inimii);
- daca ati suferit un accident vascular cerebral recent (atac cerebral);
- daca suferiti de hipotensiune arteriala usoara sau moderata;
- daca suferiti de insuficienta cardiaca cronica (atunci cand inima nu functioneaza normal);
- daca suferiti de afectiune retiniana cronica;
- daca suferiti de afectiuni hepatice moderate;
- daca suferiti de afectiuni renale severe.

Daca va aflati in oricare din situati ile mentionate mai sus, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua Corlentor.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Asigurati-va ca l-ati anuntat pe medicul dumneavoastra daca sunteti in tratament cu unul dintre urmatoarele medicamente, deoarece se poate impune ajustarea dozei de Corlentor sau supravegherea:

- diltiazem, verapamil (pentru hipertensiune arteriala sau angina pectorala);
- fluconazol (medicament antifungic);
- rifampicina (antibiotic);
- barbiturice (pentru dificultati de somn sau epilepsie);
- fenitoina (pentru epilepsie);
- Hypericum perforatum sau sunatoare (tratament pe baza de sunatoare pentru depresie);
- medicamente care prelungesc intervalul QT utilizate pentru tratarea tulburarilor de ritm cardiac sau a altor afectiuni, cum sunt :
- chinidina, disopiramida, ibutilida, sotalol, amiodarona (pentru tulburari de ritm cardiac);
- bepridil (pentru angina pectorala);
- unele tipuri de medicamente pentru tratarea anxietatii , schizofreniei sau a altor psihoze (cum sunt : pimozida, ziprasidona, sertindol);
- medicamente impotriva malariei (cum este meflochina sau halofantrinul);
- eritromicina i.v. (antibiotic);
- pentamidina (antiparazitar);
- cisaprida (impotriva refluxului gastroesofagian).

Folosirea cu alimente si bauturi:

In timpul tratamentului cu Corlentor, consumul de suc de grapefruit trebuie sa fie limitat.

Sarcina si alaptarea

Nu luati Corlentor daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida. Daca sunteti gravida si ati luat Corlentor, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra. Nu luati Corlentor daca alaptati. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament .

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Corlentor poate determina fenomene vizuale luminoase temporare. Daca acest lucru vi se intampla, fiti precauti in timpul conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor in situati ile in care pot sa apara schimbari bruste de intensitate a luminii, in special cand se conduce pe timp de noapte.

Informatii importante privind unele componente ale Corlentor: Corlentor contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.

Supradozaj

In cazul unei doze prea mari de Corlentor puteti avea senzatia de oprire a respiratiei sau de oboseala, deoarece inima isi incetineste activitatea. In astfel de cazuri, trebuie sa contactati de urgenta medicul.

Omiterea unei doze:

Daca uitati sa administrati o doza de Corlentor, luati doza urmatoare la momentul obisnuit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate. Calendarul imprimat pe blisterul ce contine comprimatele este special conceput sa reaminteasca momentul cand s-a administrat ultima doza de Corlentor.

Deoarece tratamentul anginei pectorale este de obicei pe toata durata vietii, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra inaintea opririi administrarii medicamentului. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului sau farmacistului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Corlentor poate provocareactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele. Reactiile adverse foarte frecvente (mai mult de 1 din 10 pacienti) raportate la Corlentor sunt fenomene vizuale luminoase (scurte momente de stralucire intensa, cel mai adesea determinate de schimbari bruste de intensitate a luminii).

Alte reactii adverse frecvente (mai mult de 1 din 100 de pacienti, dar mai putin de 1 din 10 pacienti) includ afectarea activitatii normale a inimii (simptome de incetinire a frecventei cardiace ), dureri de cap, ameteli , vedere incetosata si palpitatii si mai putin frecvent extrasistole (mai mult de 1 din 1000 de pacienti, dar mai putin de 1 din 100 de pacienti). De asemenea, mai putin frecvent s-au raportat greata, constipatie, diaree, vertij, dispnee, crampe musculare si modificari ale parametrilor de laborator (teste sangvine). Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa care nu a fost enumerata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este ivabradina (sub forma de clorhidrat). Corlentor 5 mg: un comprimat filmat contine ivabradina 5 mg (echivalent cu clorhidrat de ivabradina 5,390 mg). Corlentor 7,5 mg: un comprimat filmat contine ivabradina 7,5 mg (echivalent cu clorhidrat de ivabradina 8,085 mg). Celelalte componente ale nucleului sunt: lactoza monohidrat, stearat de magneziu (E 470 B), amidon de porumb , maltodextrina, dioxid de siliciu coloidal anhidru (E 551), si ale filmului: hipromeloza (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, glicerol (E 422), stearat de magneziu (E 470 B), oxid galben de fer (E 172), oxid rosu de fer (E 172).

Ambalaj

Blistere din Al/PVC ambalate in cutie de carton.
Marimea ambalajului
Cutii cu blistere tip calendar continand 14, 28, 56, 84, 98, 100 sau 112 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Les Laboratoires Servier
50, rue Carnot
92284 Suresnes cedex
Franta

Citeste si despre:

Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Mituri despre frumusete