CEAI DE PLANTE MEDICINALE, FRANGULAE CORTEX SCOARTA DE CRUSIN

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Ceai din scaorta de crusin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Este folosit sub forma de decoct ca: laxativ sau purgativ, in functie de doza. El actioneaza prin iritarea mucoaseiintestinului gros, provocand contractii si evacuarea continutului.
Uz intern: evacuarea continutului intestinal inainte de unele examene radiologice sau endoscopice; tratamentul constipatiei ocazionale produsa de modificari in modul de viata, lipsa de miscare, dieta nepotrivita; adjuvant in tratamentul unor parazitoze.
Respectarea unui regim igieno-dietetic cu alimente bogate in celuloza (fructe si legume crude, cereale nedecorticate) si cantitati suficiente de lichid (1,5 - 2 l pe zi) ca si evitarea sedentarismului favorizeaza tranzitul intestinal normal, cu evitarea constipatiei.

Mod de administrare

O lingurita rasa = 1 g de scoarta maruntita (concissum).
Decoct 0,5 %: in 200 ml apa (o cana) la fierbere se introduce o lingurita rasa (1 g) si se fierbe timp de 15 -20 minute, se completeaza cu apa clocotita la 200 ml, se strecoara.
Mod de administrare: Ceaiul se bea caldut (200 ml), seara inainte de culcare pentru a obtine efectul, a doua zi dimineata sau in cursul a 24 ore. La nevoie doza poate fi repetata dimineata. In cazul constipatiei tratamentul trebuie sa fie de scurta durata (aproximativ 7 zile). Daca simptomele nu se amelioreaza trebuie solicitat consult medical si eventual folosit alternativ altlaxativ care nu iritaintestinul (ex.Seminte de in).

Atentionari si precautii
Contraindicatii

Apendicita, boli inflamatorii intestinale, obstructie intestinala, cancer colo-rectal, sangerari rectale nediagnosticate, deshidratare.

Precautii

Se impune prudenta la persoanele cu insuficienta cardiaca sau tulburari ale circulatiei cerebrale.
Copii: nu se administreaza copiilor sub 7 ani.
Varstnici: se impun precautii de administrare.

Interactiuni medicamentoase

Prin accelerarea tranzitului intestinal poate fi redusa absorbtia unor medicamente la nivelul intestinului.

Sarcina si alaptarea

Nu se administreaza femeilor gravide (risc de avort sau nastere prematura) sau care alapteaza (colici si diaree la sugari).

Reactii adverse posibile

Pot sa apara crampe abdominale si iritatie rectala. In cazul folosirii pe perioade lungi se pot produce pierderi de lichide si electroliti (substante minerale), care se manifesta cu senzatie de oboseala, slabiciune, crampe musculare, iar la varstnici cu ameteli si tulburari de coordonare. Administrarea repetata timp indelungat poate produce fenomene de colita; de asemenea, predispune la obisnuinta si dependenta.

Informatii suplimentare

Compozitie

Scoarta maruntita (concissum) de pe tulpina si ramurile arbustului crusin - Rhamnus frangula L., familia Rhamnaceae, continand glicozide antrachinonice.

Citeste si despre:

Legea plantelor medicinale si aromatice Plantele medicinale in terapiile alternative Beneficii si contraindicatii ale sunatoarei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului Passiflora si valeriana - beneficii asupra sanatatii Musetelul: beneficiile oferite pielii Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate