Irita

inflamatie oculara ce afecteaza irisul si corpul ciliar. O iridociclita este o afectiune relativ frecventa, acuta si cronica, atingand adesea ambii ochi si cu tendinta de a recidiva.

Cauze - Acestea sunt multiple si uneori dificil de determinat. O iridociclita survine adesea dupa o infectie bacteriana (sinuzita, abces dentar, infectie urinara, tuberculoza, sifilis, bruceloza etc.), virala (herpes, zona zoster indeosebi) sau parazitara (leptospiroza).

Simptome - O iridociclita se manifesta prin dureri oculare surde si moderate si printr-o scadere variabila, in general limitata, a acuitatii vizuale. Examenul constata o inrosire a ochiului.

Tratament - Acesta este concomitent cu cel al cauzei atunci cand ea a fost gasita, si cel al simptomului inflamator cu colire sau cu injectii subconjunctivale antiinflamatorii, cu colire midriatice care dilata pupila pentru a evita sinechiile si, uneori, prin corticoterapie generala.
Sinonim: iridociclita.

Citeste si despre:

Cauzele medicale ale starii de nervozitate/iritabilitate Contractiile uterine pot fi declansate de un uter iritabil Intestinul iritabil la copil Colonul iritabil se poate combate si prin sport Sindromul de intestin iritabil (SII) Sindromul de colon iritabil Colonul iritabil - recomandari alimentare Colon iritabil Sindromul de colon sau intestin iritabil Sindromul de colon sau intestin iritabil - preventie si factori de risc