ANISI VULGARIS FRUCTUS, fructe
Prospect
Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
DescriereAnisi fructus -
fructe pubescente, acoperite cu peri aspri, foarte scurti. De forma ovala, subcordate la baza, de 3-5 mm lungime si 2-3 mm grosime. fiecare
fruct este format din doua mericarpe (achene) unite intre ele, greu separabile, fiind ornamentate cu 5 coaste liniare, 3 dorsale si 2 marginale, echidistante. In partea superioara se observa stilopodul in forma de disc purtand resturile stilulilor, iar la baza un peduncul subtire. De culoare cenusiu - verzui sau galbene - cenusii, au miros placut, caracteristic, aromat, gust dulceag, slab arzator.
Compozitia chimicaFructele contin:
2-3%
ulei volatil format din 80-90% anetol, metilcavicol sau izoanetol, cantitati mici de cetone si aldehide anisice si aldehida acetica;
10-20%
lipide, colina,
20%
substante albuminoide (protide), zaharuri,
amidon, 6-10%
substante minerale.
Proprietati- stimulent al functiilor pancreatice
- antispastic
- carminativ
- aromatizant
- expectorant
- stimuleaza apetitul
- antihelmintic
- actiune expectoranta, carminativa si galactogoga
- are efect stimulant asupra centrilor respiratiei si circulatiei
Indicatii - uz intern- excita peristaltismul intestinal
- stimuleaza secretia salivara, gastrica, intestinala si pancreatica
- anorexii si dispepsii
- afectiuni bronsice
- balonari
- stimuleaza secretia laptelui
- recomandat impotriva colicilor abdominale
- tuse
- gripa
- tulburari digestive
Mod de utilizareInfuzie, fructul bine copt, tinctura.
Mod de folosire - uz intern- tinctura: 3 linguri de seminte de anason la 500 ml de alcool rafinat de 38-40o. Se lasa 4 saptamani la loc insorit. Se adauga zahar dupa dorinta. Se foloseste pentru tratarea tulburarilor digestive.
- ceai. La o lingurita se adauga 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 20 minute, dupa care se strecoara si se lasa intr-un loc racoros. Se bea fractionat in 3 reprize inaintea meselor principale. Se utilizeaza scurt timp, utilizarea indelungata avand efecte negative: stari de excitatie puternica manifestate prin insomnii, excitatii motorii si psihice,
tulburari de vorbire, euforie, urmate de convulsii puternice.
- uleiul volatil, stimuleaza secretiile gastrice, ajutand astfel digestia.
Utilizari terapeuticeDatorita uleiului volatil au actiune expectoranta, carminativa si galactogoga. Excita peristaltismul intestinal, stimuleaza secretia salivara, gastrica, intestinala si pancreatica. Asupra
sistemului nervos central, in doze
terapeutice, au efect stimulant in special asupra centrilor
respiratiei si circulatiei. Supradozate, preparatele pe baza de
ulei volatil de anason (sau
fructele in cantitati
peste 5 g pe zi) produc stari de
excitatie puternica manifestate prin
insomnii, excitatii motorii si psihice,
tulburari de vorbire, euforie, urmate de convulsii puternice, dupa care pot aparea stari cometoase si puternica depresiune asupra
sistemului nervos central. Utilizarea indelungata chiar in doze mai mici produce iritarea
mucoaselor digestive. Se utilizeaza in anorexii si dispepsii, ca
expectorant, carminativ si corectiv al gustului unor
medicamente. Contraindicat in gastrite hiperacide si
ulcer gastric si duodenal,
enterocolite cronice si acute.
Pentru eliminarea viermilor intestinali: la
sugari (infuzie din 5-6
fructe la o cana mica); la
adulti (o lingurita de
fructe la 300 ml
apa clocotita), se lasa 15 minute dupa care se strecoara si se bea in trei reprize inaintea meselor principale. Trebuie folosit in timp scurt, ca anetolul este
toxic.
Contraindicatiigastrite,
ulcer gastric si duodenal,
enterocolite acute si cronice.
CeaiulInfuzie: o lingurita la 300 ml
apa clocotita; dupa 20 de minute se strecoara; se bea fractionat in 3 reprize inaintea meselor principale. Se utilizeaza scurt timp, utiizarea indelungata avand efecte negative datorita anitolului toxic