Gastroenterita

inflamatie a stomacului si a intestinului care provoaca tulburari digestive acute: in general trecatoare. O gastroenterita este de cele mai multe ori de origine infectioasa, virala (adenovirus, coronavirus, rotavirus, virusul lui Norwalk) sau bacteriana (salmonelle, shigelle, stafilococi) si ele se contracteaza prin ingestia de apa sau de alimente contaminate sau chiar prin transmisia orofecala (fecale duse la gura prin intermediul mainilor); astfel de forme apar intr-o maniera epidemica in colectivitate. O gastroenterita poate surveni, de asemenea, in caz de intoleranta alimentara sau medicamentoasa.

O gastroenterita se traduce printr-o diaree de intensitate variabila care survine de cele mai multe ori brusc, este insotita de dureri gastrice, abdominale, si formele cele mai grave pot antrena o deshidratare.

Tratamentul consta, in principal, in odihna si in absorbtia de importante cantitati de lichide carora li s-au adaugat zahar si sare de bucatarie pentru a compensa apa si electrolitii pierduti prin diaree si vome. De asemenea, se pot administra pacientului carbune medicinal si un antiseptic intestinal. Formele cele mai grave pot necesita o rehidratare in mediu spitalicesc.

Citeste si despre:

Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala

Gastroenterita cu rotavirus, metode de preventie si tratament

Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara

Un nou sezon, o noua problema: gastroenterita

Sindromul Reye - posibila complicatie cauzata de administrarea aspirinei

Prim ajutor in durerea abdominala la copil

Infectia cu virusul Norwalk

Cum functioneaza apendicele?

Boli care pot fi contactate din apa contaminata

Gripa - cum separam mitul de adevar