Indicatii
Amlodipina apartine grupului de medicamente cunoscute ca blocante ale canalelor de calciu (antagonisti de calciu). blocantele canalelor de calciu scad presiunea sanguina prin relaxarea peretilor vaselor de sange. Ele au, de asemenea, efect asupra inimii, de aceea pot fi utilizate in angina (angina pectorala).
Amlodipina este utilizata pentru:
Hipertensiune arteriala
Variate tipuri de angina pectorala cu exceptia anginei instabile
Amlodipina poate fi utilizata pentru tratamentul anginei pectorale, singura (in monoterapie) sau impreuna cu alte medicamente.
Luati intotdeauna Amlodigamma exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza este stabilita de catre medicul dumneavoastra. Inghititi compimatele cu mult lichid, de exemplu cu un pahar de apa. Comprimatele pot fi luate inainte, in timpul sau dupa masa.
Adulti
Doza initiala pentru hipertensiunea arteriala sau angina pectorala: 5 mg o data pe zi.
Doza maxima pentru hipertensiune arteriala sau angina pectorala: daca nu s-a observat un efect suficient dupa 2-4 saptamani de tratament, doza poate fi crescuta la maxim 10 mg o data pe zi.
Varstnici
Nu exista un dozaj special pentru varstnici; se impune prudenta cand doza este crescuta.
Contraindicati
Nu utilizati Amlodigamma
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la amlodipina, la alte blocante ale canalelor de calciu similare (asa numiti derivati de dihidropiridine) sau la oricare dintre celelalte componente ale Amlodigamma;
- daca aveti presiune sanguina foarte scazuta;
- daca suferiti de soc (o scadere foarte severa a tensiunii arteriale datorita careia deveniti inconstient);
- daca aveti insuficienta cardiaca in primele 28 de zile dupa un infarct miocardic acut;
- daca fluxul de sange din cavitatile stangi ale inimii este obstructionat;
- daca suferiti de angina pectorala instabila;
- daca nu sunteti sigur daca una dintre situatiile anterioare vi se aplica dumneavoastra, intrebati medicul sau farmacistul.
Aveti grija deosebita cand utilizati Amlodigamma
- daca aveti insuficienta cardiaca;
- daca aveti afectiuni ale rinichiului;
- daca aveti afectiuni ale ficatului; amlodipina trebuie administrata cu foarte mare prudenta, deoarece doza necesara nu se cunoaste exact in aceasta situatie.
Interactiuni medicamentoase
Diltiazem (un medicament care trateaza hipertensiunea arteriala si tulburarile de ritm cardiac); utilizarea concomitenta poate creste efectul amlodipinei. Utilizarea concomitenta a altor medicamente cum ar fi ketoconazol, itraconazol (medicamente pentru infectii micotice) si inhibitori de proteaza HIV/SIDA cum ar fi ritonavir (un medicament pentru HIV/SIDA), claritromicina, eritromicina, telitromicina (antibiotice) si nefazodona (medicament pentru tratamentul depresiei) poate determina un efect mai puternic al amlodipinei. Ketoconazolul, itraconazolul sau ritonavirul pot creste efectul amlodipinei chiar mai mult decat diltiazemul.
Efectul amlodipinei poate fi redus de catre medicamente care scad metabolizarea amlodipinei, cum ar fi rifampicina si rifabutina (antibiotice utilizate pentru tratamentul anumitor infectii), sunatoare (preparat pentru tratamentul depresiei ce poate fi obtinut fara prescriptie medicala), dexametazona (cortizon), fenobarbitalul, fenitoina, carbamazepina (medicamente pentru tratamentul epilepsiei) si nevirapina (medicament antiviral).
Amlodipina poate creste efectul altor medicamente utilizate pentru scaderea tensiunii arteriale (cum ar fi beta-blocantele, inhibitori ECA, alfa-blocante sau diuretice). La pacientii cu risc (de exemplu cei care au avut recent un infarct miocardic) asocierea de blocante ale canalelor de calciu cu un beta-blocant poate determina insuficienta cardiaca, scaderea tensiunii arteriale si un (nou) infarct miocardic. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Exista foarte putine informatii daca este daunator sa se administreze amlodipina in timpul sarcinii. Amlodipina poate fi utilizata in timpul sarcinii doar daca medicul decide ca este absolut necesar. Nu exista informatii asupra utilizarii amlodipinei in timpul alaptarii. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani)
Amlodipina nu trebuie administrata la copii si adolescenti, deoarece nu exista suficienta experienta privind utilizarea sa la aceste grupe de varsta.
Amlodipina poate determina ameteli, oboseala sau stare de rau. Aceste efecte apar mai ales la inceputul tratamentului sau dupa cresterea dozei. Daca aveti vreuna dintre aceste reactii adverse, trebuie sa retineti ca va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si/sau de a folosi utilaje.
- umflarea articulatiilor
- dureri de cap (in special la initierea tratamentului); oboseala; ameteli; stare de slabiciune
- accelerarea batalor inimii (palpitatii)
- stare de rau; indigestie (dispepsie); dureri de stomac
- inrosirea fetei (mai ales la initierea tatamentului)
- tulburari ale somnului; stare de iritare; depresie
- stare de rau; gura uscata; tremurat necontrolat (tremor); furnicaturi neplacute la nivelul mainilor si picioarelor (parestezii); transpiratie abundenta
- tulburari de vedere
- zgomote sau bazaituri in urechi (tinitus)
- scaderea tensiunii arteriale
- varsaturi, diaree, constipatie, inflamarea gingiilor
- eruptii trecatoare pe piele; mancarimi; eruptii pe piele cu mancarimi si pete
- crampe musculare, dureri de spate, dureri musculare, dureri articulare
- necesitatea crescuta de a urina
- impotenta
- cresterea in marime a sanilor (ginecomastie)
Trebuie sa opriti tratamentul cu Amlodigamma si sa cereti sfatul medicului imediat ce ati observat simptome de edem angioneurotic, cum ar fi:
- umflarea fetei, limbii si gatului;
- dificultati la inghitire;
- urticarie si dificultati in respiratie;
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Amlodigamma dupa data de expirare inscrisa pe cutiesau blister dupa EXP:. Data de
expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A nu se pastra la temperaturi peste 25 grade Celsius. A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Compozitie
Fiecare comprimat contine 5 mg sau 10 mg substanta activa este amlodipina.
Fabricant
MAUERMANN ARZNEIMITTEL KG,
Heinrich Knote Strasse 2, 82343 Pocking, Germania
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
WORWAG PHARMA Gmb&Co.KG,
Calwer Strasse 71034 Boblingen, Germania
Acest prospect a fost aprobat in Iunie 2014.