Indicatii
Afectiuni acute si cronice ale tractului respirator cu modificari patologice ale mucusului ca: bronsite acute si cronice, bronsita astmatiforma, astm bronsic cu tulburari in eliminarea secretiei, bronsiectazii, in sustinerea secretolizei in cazul inflamatiilor spatiului nasofaringian.
Doze individuale si doze zilnice. La adulti si copii peste 12 ani se administreaza 2 masuri de 2-3 ori/zi in primele 2-3 zile, apoi 2 x 2 masuri zilnic sau 3 x 1 masuri, zilnic. Doza pentru adulti poate creste pana la 2 x 4 masuri/zi, daca se doreste cresterea eficacitatii.
Copii sub 2 ani: 2 x 1/2 masura zilnic.
Copii 2-5 ani: 3 x 1/2 masura zilnic. Copii peste 5 ani: 2 - 3 x 1 masura zilnic. Atentie! In caz de insuficienta renala severa, cantitatea de ambroxol metabolizat in ficat poate creste. De aceea, doza de intretinere trebuie scazuta corespunzator sau intervalul dintre administrari, crescut.
Siropul se administreaza de obicei dupa mese. Ambalajul contine o masura cu gradatii la 2,5 ml si 5 ml. Durata tratamentului este determinata individual in concordanta cu indicatiile si evolutia bolii. Efectul secretolitic al ambroxolului este marit de aportul de lichide.
Contraindicatii
Nu se administreaza in cazuri de hipersensibilitate la ambroxol sau la una dintre componente. Datorita unei posibile congestionari a secretiei, ambroxolul trebuie administrat cu grija speciala in cazul tulburarii activitatii bronhomotorii si volumului marit de secretie (in asociatie cu sindromulmalign ciliar).
Interactiuni medicamentoase
Administrarea concomitenta de Ambrohexal si antibiotice (amoxicilina, cefuroxima, eritromicina, doxicilina) duce la cresterea concentratiei de antibiotice la nivelul pulmonar.
Ambrohexal nu se administreaza concomitent cu antitusive si/sau cu substante care scad secretia bronsica (de exemplu, de tip atropinic), aceste asocieri fiind nejustificate.
Nu s-au semnalat alte interactiuni medicamentoase cu relevanta clinica.
Informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca luati sau ati luat recent orice alt medicament chiar si din cele eliberate fara prescriptie medicala.
Cu toate ca nu a fost observat un efect embrio -/fetotoxic in experimentele pe animale, chiar la doze mari, ambroxolul trebuie administrat numai in cazuri absolut necesare in sarcina, in special in primul trimestru. La fel si in perioada de alaptare.
Nu se cumosc
Rar, cazuri de intoleranta. Au fost observate reactii la nivelul pielii si mucoasei, prurit facial, dispnee, cresterea temperaturii cu tremuraturi. Rareori, tulburari gastrointestinale (dureri abdominale, greata si constipatie); uscaciunea gurii si cailor aeriene; cresterea secretiei mucusului (sialorrhoea), rhinorrhoea (cresterea secretiei nazale); disurie.
Au fost raportate cazuri izolate de severe reactii acute de hipersensibilitate (soc anafilactic). Datorita continutului in metabisulfit de sodiu (agent de conservare), pot aparea reactii de hipersensibilitate cu urmatoarele simptome, in special la pacientii astmatici: varsaturi,diaree,respiratie intretaiata (icnita), criza acuta de astm,soc. Aceste reactii pot fi individualizate din diferite motive si pot ajunge pana la coma.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Compozitie
Componente active farmacologic, dupa tip si cantitate: 5 ml de sirop contin 15 mg ambroxol hidroclorid.
Componente aditionale dupa tip (excipienti): acid benzoic, acid citric, glicerina, ciclamat de sodiu, hidroxid de sodiu, metabisulfit de sodiu, polividon, sorbitol, apa purificata, aromatizanti.
Recomandare pentru diabetici: 1 lingurita dozatoare (corespunzator la 5 ml sirop) contine 1,75 g sorbitol.
Ambalaj
Cutie cu 2 blistere din PP/Al a cate 10 comprimate