Picior stramb

malformatie congenitala complexa a piciorului caracterizata prin retractii tendinoase si musculare asociate cu malformatii osoase, de asa natura incat sprijinul piciorului pe sol nu mai este repartizat normal pe regiunea plantara.
Depistarea unui picior stramb se poate face inainte de nastere, multumita ecografiei obstetricale. La nastere, inca se mai poate corecta manual deformatia, dar, in absenta tratamentului, deformatiile devin ireductibile.

tratament - In general, cu cat tratamentul incepe mai devreme, cu atat sansele de reusita sunt mai mari. Intreprins de la nastere, tratamentul consta in manipulari zilnice in vederea mladierii si indreptarii piciorului, urmate de punerea unor mici atele sau de aparate gipsate succesive pentru mentinerea piciorului intr-o pozitie buna. La capami a 3 luni de astfel de manevre, se face un bilant pentru aaprecia eficacitatea tratamentului. In caz de corectare buna, tratamentul este urmat pana la varsta mersului; daca nu, inainte de varsta mersului se practica o interventie chirurgicala de eliberare a muschilor retractati, urmata de o imobilizare gipsata pe o durata de 2-3 luni. In toate cazurile, tratamentul kineziterapic si ortopedic (atele, gips) va fi urmat pana la sfarsitul cresterii. La sfarsitul cresterii, pot fi practicate alte interventii chirurgicale in caz de deformatii osoase sau de retractii musculotendinoase prea importante.

Citeste si despre:

Picior stramb varus equin – cauze si tratament Copiii cu ADHD - tulburare comportamentala sau rasfat excesiv? Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Malformatiile congenitale Distrofia miotonica Steinert, o boala neuromusculara cu impact sistemic 15 aspecte pe care mersul le dezvaluie despre sanatatea unei persoane Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale Probleme ortopedice intalnite la copii Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Afectiuni comune ale picioarelor
Cere sfatul medicului ×