Nefrectomie

Ablatie chirurgicala partiala sau totala a unui rinichi sau a ambilor rinichi.

Diferite tipuri de nefrectomie
- Nefrectomia bilaterala sau binefrectomia, nu este practicata decat in mod exceptional, atunci cand ambii rinichi sunt distrusi si pot constitui sursa de complicatii sau in caz de tumora maligna.
- nefrectomia partiala este ablatia unei parti a parenchimului renal si a caii excretorii (calice), corespunzatoare. Aceasta interventie este indicata in caz de tumora a rinichiului (atunci cand aceasta este benigna, de dimensiuni mici etc.) sau de infectie renala localizata (provocata de calculi, de o tuberculoza).
Nefrectomia totala simpla este ablatia totala a rinichiului, a capsulei fibroase care o inconjoara si a partii inalte a ureterei, respectand loja renala. Ea se practica pe un rinichi distrus (prin pielonefrita, de exemplu) sau inutil din punct de vedere functional.
Atunci cand celalalt rinichi este sanatos, ablatia totala sau partiala a unui rinichi nu are nici o consecinta asupra functiei renale globale a pacientului. Nefrectomia bilaterala antreneaza in schimb o insuficienta renala terminala, necesitand o epurare extrarenala (dializa, hemodializa) pe viata sau o grefa de rinichi.

Citeste si despre:

Tuberculoza genito-urinara Pionefroza Abcesul perirenal Rinichiul polichistic Cancerul renal Laparoscopia Hipertensiunea renovasculara – cauze si tratament Cum se previne si cum se trateaza retentia de apa? Tumora Wilms afecteaza preponderent copiii Oncocitomul renal, o tumora a rinichiului cu prognostic favorabil