Nefrectomie fara incizie la piele

Actualizat: 29 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

O echipa de chirurgi din Portugalia a pus bazele unei noi tehnici chirurgicale, folosita deocamdata doar experimental, pe porci.
Noua tehnica, al carei acronim este NOTES (Natural Orifices Translumenal Endoscopic Surgery) a fost a aplicata pentru efectuarea unor nefrectomii (indepartare chirurgicala, partiala sau totala a unui rinichi). In cadrul experimentului au fost efectuate 6 nefrectomii (4 drepte si 2 stangi) la 6 porci, femele.
In cadrul acestei tehnici nu a fost incizata deloc pielea animalelor, rinichii fiind abordati pe cale transgastrica si transvezicala. Astfel, prin uretra a fost introdus un tub cu diametru de 5 mm, pana in vezica urinara si de aici, transvezical pana in cavitate peritoneala.
Pe de alta parte, prin gura a fost introdus pana in stomac un gastroscop. Peretele stomacului a fost incizat si s-a introdus un al doilea tub in cavitatea peritoneala. Nici unul din cele sase animale, nu a suferit complicatii in timpul efectuarii abordurilor, transgastric si transvezical.
Prin cele 2 tuburi, au fost introduse instrumentele necesare efectuarii nefrectomiei.
Pe cale transvezicala, au fost introduse instrumente necesare vizualizarii (rinichiului, ureterului si vaselor renale), ligaturii si taierii vaselor renale si a ureterului.
Dupa ligatura si rezectie, rinichiul a fost mobilizat in stomac.
Doar in 2 din cele 6 cazuri, au fost inregistrate hemoragii usoare in timpul efectuarii ligaturilor.
Dupa ce rinichiul a fost mobilizat in stomac, animalele au fost sacrificate intentionat.
In nici unul din cele 6 cazuri experimentale, rinichii nu au fost scosi din corpul porcilor.
Citeste si despre:

Armele secrete ale hidratarii intense a pielii Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa 8 substante esentiale pentru ingrijirea pielii uscate #stamacasa! Foarte bine ! Pielea poate profita Tumorile cerebrale - Generalitati Neurodermatita Ridurile Excelenta in medicina prin sistemul medical privat Denervarea arterelor renale, o procedura minim invaziva pentru controlul hipertensiunii arteriale rezistente la tratament Lipomul Cum functioneaza apendicele? Formatiuni mamare Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei) Angioplastia coronariana Tipologia tumorilor mamare si tratarea lor Cat de des trebuie spalat parul?