Faringita

inflamatie a faringelui. Dupa cum evolutia este acuta sau cronica, se deosebesc doua tipuri de faringita.

Faringita acuta - Este vorba de o inflamatie acuta a orofaringelui (partea medie a faringelui, la inaltimea gatlejului), numita, de asemenea, angina, cauzata de infectii mai frecvente virale, uneori bacteriene; in acest ultim caz, germenii in cauza sunt streptococul, stafilococul sau o bacterie din genul Haemophilus. durerea locala este exacerbata la deglutitie si este insotita de semne generale mai mult sau mai putin marcate (febra, oboseala, indispozitie). Daca amigdalele n-au fost scoase, la examinare se constata ca ele sunt atinse de inflamatie (amigdalita). tratamentul se bazeaza pe administrarea de antibiotice, analgezice si colutorii.

faringita cronica - Este vorba de a inflamatie persistenta a faringelui, ale carei cauze pot fi numeroase: abuzul de tutun sau alcool, rinita sau sinuzita cronica, diabetul, contactul cu poluantii atmosferici (pulberi industriale, gaze toxice etc.), refluxul gastroesofagian (urcarea anormala a continutului gastric acid in esofag pana la faringe, putand sa-l irite) etc. simptomele sunt dureri intermitente in gatlej si la deglutitie si o uscaciune a faringelui care obliga bolnavul sa-si dreaga vocea tot timpul. La o examinare nu se distinge decat o simpla roseata faringeana. tratamentul faringitelor cronice este dificil si se asociaza celui al cauzei, atunci cand ea este determinata, ingrijirile locale (aerosoli, colutorii etc.) si curele termale.

Citeste si despre:

Faringita streptococica acuta Faringita bacteriana - informatii esentiale Faringita virala Faringita gonococica Ce este si cum se manifesta faringita streptococica la copii? Strategii de prevenire a gripei Esofagita 8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat Difteria - toxiinfectie cauzata de bacilul Klebs-Loeffler Candidoza orala sau stomatita candidozica
Cere sfatul medicului ×