Faringe

Conduct muscular si membranos care merge din fundul gurii pina la intrarea in esofag. faringele corespunde in gatlej. El cuprinde trei etaje. De sus in jos, se gasesc: nazofaringele (denumit si rinofaringe sau cavum), orofaringele si hipofaringele (sau laringofaringele). muschii faringelui propulseaza alimentele si lichidele in cursul deglutitiei, prin ingustarea si ridicarea faringelui.

Patologie
- Principalele boli ale faringelui sunt inflamatiile sau tumorile.
- lnflamatiile faringelui, sau faringitele, afecteaza, izolat sau in acelasi timp, nasul, rinofaringele (rinofaringita)si orofaringele (angina).
- Tumorile faringelui sunt de cele mai multe ori maligne decat benigne (polipi, angioame, fibroame nazofaringiene). Cele ale rinofaringelui sunt cauzate de virusul lui Epstein-Barr, cele ale orofaringelui si hipofaringelui de alcool si de tutun. Tratamentul cuprinde de cele mai multe ori o ablatie chirurgicala a leziunilor, o chimioterapie si o radioterapie.

Citeste si despre:

Faringita streptococica acuta Faringita bacteriana - informatii esentiale Faringita virala Faringita gonococica Ce este si cum se manifesta faringita streptococica la copii? Strategii de prevenire a gripei Esofagita 8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat Difteria - toxiinfectie cauzata de bacilul Klebs-Loeffler Candidoza orala sau stomatita candidozica