Amigdala

Ansamblu de formatiuni limfoide situate in perimetrul faringelui. Amigdalele prezinta o suprafata neregulata marcata de depresiuni profunde denumite cripte amigdaliene. Amigdalele cele mai importante si cele mai voluminoase sunt cele palatine, situate de o parte si de alta a omusorului. Alte amigdale au o functie mai accesorie: amigdalele linguale, situate la baza limbii, amigdalele faringiene (vegetatiile adenoide), in profunzimea foselor nazale; amigdalele velopalatine, pe fata posterioara a valului palatin; amigdalele tubare, in jurul orificiilor trompei lui eustachio. Amigdalele contribuie la apararea organismului fata de microbi formand globule albe, producand anticorpi si jucand rol de bariera la intrarea cailor respiratorii superioare.

Patologie - Infectiile acute repetate (angine sau amigdalite, otite) duc la slabirea amigdalelor, care devin ele insile un focar de infectie. O ablatie chirurgicala, amigdalectomia pentru amigdalele palatine sau adenoidectomia pentru vegetatiile adenoide, este avuta atunci in vedere.

Citeste si despre:

Ce sunt pietrele pe amigdale? Informatii esentiale despre amigdalita Anginele (amigdalitele) acute in sezonul cald - recomandari si prevenire Amigdalita Amigdalita foliculara Vara si pericolele sale pentru amigdale Amigdalita poate pune sanatatea in pericol? Amigdalectomie - cand si de ce este indicata scoaterea amigdalelor Cum se trateaza amigdalita la copii? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Amigdala, centrul emotiilor umane